Hlavní obsah

Rekordní pokuta pro Google. Má zaplatit 63,6 miliardy za zneužívání dominance na trhu

Google dostal rekordní pokutu od Evropské komiseVideo: AP, Reuters

 

Reklama

Evropská komise vede proti internetovému gigantu několik dalších řízení. Vyšetřuje ho už sedm let. Google zvažuje, že se odvolá, se závěry EK nesouhlasí.

Článek

Evropská komise udělila společnosti Google rekordně vysokou pokutu za zneužívání dominantního postavení na trhu. Firma má zaplatit 2,42 miliardy eur (v přepočtu 63,6 miliardy Kč) za zvýhodňování vlastního produktu ve vyhledávači. Na úkor ostatních konkurenčních služeb měla firma upřednostňovat vlastní službu pro porovnávání obchodních nabídek. Její výsledky Google umísťoval na výrazná místa ve výsledcích svého vyhledávače, snižoval konkurenční služby, a tím poškozoval soutěž.

Eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová před novináři uvedla, že postup firmy Google znemožnil jiným firmám inovovat a soutěžit na základě kvality, zákazníkům pak bránil ve skutečném výběru služeb. Každý, kdo se nelegálním chováním firmy cítí poškozen, může podle komisařky žádat od Googlu kompenzaci u národního soudu.

14 milionů denně kvůli stížnosti Microsoftu

Google má teď 90 dní na změnu své praxe, jinak může čelit dalším penále až do pěti procent denního obratu své mateřské firmy Alphabet. Podel BBC, která vycházela z údajů poslední účetní závěrky, by mohlo jít až o 14 milionů dolarů denně.

Evropská komise případ vyšetřovala sedm let a toto je pouze jedno z několika řízení, které vůči gigantu Google vede. Komise se případem rozhodla zabývat na základě stížností od několika společností, včetně Microsoftu.

Google už uvedl, že zvažuje odvolání. „Nakupujete-li online, zřejmě toužíte najít zboží, které hledáte, co nejsnáze a nejrychleji. A inzerenti zase chtějí toto zboží propagovat. Proto Google zobrazuje reklamy v Nákupech (Shopping ads) a propojuje uživatele s tisíci malých i velkých inzerentů způsobem, ze kterého mají prospěch obě strany. S veškerou úctou nesouhlasíme se závěry, jež dnes Komise představila. Rozhodnutí Komise podrobně přezkoumáme, zvážíme odvolání a těšíme se, až budeme v tomto případu moci představit naše argumenty,” uvedl Kent Walker, právní zástupce Googlu.

Rekord ve výši udělené pokuty doposud držel americký výrobce čipů Intel, kterému Evropská komise vyměřila pokutu 1,06 miliardy eur.

Reklama

Související témata:

Doporučované