Hlavní obsah
Online

Semafor zčervenal. K Praze se přidaly další čtyři kraje

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Počty potvrzených případů nemoci covid-19 v Česku den po dni rekordně rostou. V sobotu v jednu hodinu ráno Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo na svém webu, že za pátek laboratoře odhalily 8618 nakažených.

- Andrej Babiš mluví o lockdownu, což dříve vylučoval. „Situace je vážná. Pokud nebudou dodržována nařízená opatření, můžeme sáhnout i k uzavření ekonomiky,“ varoval v pátek odpoledne.

- Ministerstvo zdravotnictví aktualizovalo koronavirový semafor, zčervenal. K Praze se přidaly další čtyři kraje. Komunitní přenos mají aktuálně též Středočeský, Jihomoravský, Zlínský a Královéhradecký kraj.

- Nová opatření: Od pondělí se na dva týdny zakážou sportovní a kulturní akce. Od pátku již jsou zavřená koupaliště či posilovny. Vstup do obchodů a provozoven je omezený na skupiny do maximálně dvou osob. Kompletní přehled najdete ZDE.

Tisková konference Andreje Babiše a Romana Prymuly.Video: ČTK

  • O prodloužení ošetřovného má Sněmovna jednat od 20. října

    O vládním návrhu na prodloužení ošetřovného kvůli aktuální vlně epidemie koronaviru má Sněmovna jednat ve stavu legislativní nouze. Na návrh vlády ho dnes vyhlásil předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Vondráček na dotaz ČTK potvrdil, že návrh by měli poslanci projednávat až na řádné schůzi, která začne 20. října. Návrh počítá s tím, že zaměstnanci by ošetřovné mohli dostávat po celou dobu výuky na dálku či nařízené karantény. Nárok na dávku by měli mít i takzvaní dohodáři.

  • 8618 nakažených za jediný den. Takový byl pátek v Česku

    Foto: Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

    Pohled do statistik, které Ministerstvo zdravotnictví aktualizovalo v jednu hodinu ráno 10. 10. 2020.

    Počet provedených testů za pátek zatím do statistik, které Ministerstvo zdravotnictví aktualizovalo v sobotu v jednu hodinu ráno, nenaskočil.

    Počet potvrzených případů za jediný den – tedy pátek – je ale enormní: 8618.

    Celkem je v tuto chvíli v Česku 55 296 nakažených, z toho nemocniční péči muselo vyhledat 1893 z nich. Na covid-19 zemřelo od vypuknutí pandemie podle čerstvých dat 905 osob; ranní statistiky z pátku hovořily o 898 úmrtích.

    Že je situace špatná, naznačovala už čísla k páteční šesté hodině večer. Ta jsme detailněji rozebrali v přiloženém textu, kde také najdete celé časové řady.

  • Havlíček: Vznikne pomoc pro restaurace i jiné obory

    Program pomoci by měl vzniknout pro restaurace a hotely, cestovní ruch i jiné obory. Dokončuje se program pro kulturu, program COVID sport by měla v pondělí schvalovat vláda, program pro zájezdové dopravce je v meziresortním řízení. Po jednání se zástupci podnikatelů to dnes v České televizi řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Na dotaz ČTK doplnil, že jeho resort pracuje také na programu COVID veletrhy a výstavnictví, na který chce vyčlenit 700 až 800 milionů korun.

  • Plošné testování Čechů na covid nemůžeme zvládnout, varují lékaři

    Ministr Roman Prymula (za ANO) chystá velké testování milionů Čechů na koronavirus. Na starost ho mají mít hlavně praktičtí lékaři. Ti ale vzkazují: při aktuální zátěži je to nesmysl.

  • V pondělí se rozsvítí kulturní instituce, které nebudou v provozu

    Světelné sloupy jako majáky české kultury se rozsvítí v pondělí 12. října v 19:30 po celé České republice v místech, kde se kultura měla odehrávat, kdyby nebylo opatření proti pandemii. Budou tedy svítit tam, kde by se normálně odehrávaly koncerty, divadelní představení, projekce filmů i vernisáže výstav. Za akcí stojí iniciativa #kulturunezastavíš, která během jarní koronakrize připravila desítky venkovních akcí. Slíbily se již připojit Národní divadlo, Národní divadlo Brno, Klicperovo divadlo Hradec Králové, Naivní divadlo Liberec, Jatka78 v Praze, Česká filharmonie nebo UFFO Trutnov.

  • Na Vysočině se dnes potvrdil covid-19 u 269 lidí, tři zemřeli

    Na Vysočině se od čtvrtečního podvečera potvrdila nemoc covid-19 u dalších 269 lidí. Byl to zatím druhý nejvyšší denní nárůst od začátku pandemie. Tři lidé s koronavirem v tomto kraji během posledních čtyřiadvaceti hodin zemřeli. Vyplývá to z údajů krajské hygienické stanice k dnešním 18:15. Na Vysočině je teď podle její statistiky 2137 lidí s covidem-19.

  • Co je lockdown a mohl by nastat kvůli koronaviru v Česku?

    Vzhledem k událostem posledních dní a vývoji ohledně koronaviru se čím dál více v České republice skloňuje takzvaný lockdown. Co to ale znamená a mohl by znovu nastat?

    Více v následujícím článku

  • Asociace: Každá čtvrtá restaurace je nyní odsouzena k bankrotu

    Na první pohled jen utažení pásku o jednu dírku v podobě dalšího zkrácení otevírací doby a maximálně čtyř osob u jednoho stolu. Ve skutečnosti miliardové ztráty a tisíce lidí na úřadu práce, varuje AMSP.

    Více v následujícím článku

  • Kde virus zasáhl ty nejzranitelnější

    Koronavirová nákaza postupuje stále rychleji Českem. A nepodařilo se před ní uchránit ani ta nejzranitelnější místa – domovy pro seniory. Právě jejich obyvatelé jsou tou nejrizikovější skupinou, protože koronavirus nejsilněji zasahuje lidi ve vyšším věku a s přidruženými nemocemi. Seznam Zprávy získaly přehled o deseti nejvíce postižených zařízeních. Z něj vyplývá, že jen v nich se koronavirem nakazilo přes 450 lidí.

  • Kdy budou z hotelů lazarety? Hoteliéři čekají na pokyn státu

    Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR, předložil Ministerstvu zdravotnictví detaily případné pomoci státu. Teď je tah na druhé straně, hoteliéři čekají na pokyn start.

    Více v následujícím článku

  • Hospody prosí vládu o plán. Expert radí, jak si můžou vypomoct samy

    Pomozte nám, než bude pozdě, vyzývají hospodští vládu. Potřebují jasně vědět, co kdy mají čekat. Jinak mohou stát žalovat. SZ Byznys přináší přehled toho, jak si mohou restauratéři sami pomoct už nyní.

    Více v následujícím článku

  • Za pátek přibylo už 4 525 nakažených

    Za pátek přibylo podle poslední aktualizace Ministerstva zdravotnictví zatím 4 525 případů onemocnění covid-19. Čísla jsou aktuální k osmnácté hodině dnešního dne.

    Více v následujícím článku

  • „Budeme chodit ven jen ve dvou.“ Plán totální karantény, kterou hrozí Babiš

    Premiér Andrej Babiš poněkud nečekaně předstoupil v pátek po poledni před televizní kamery kvůli koronaviru. Jeho vzkaz byl jednoznačný: Pokud lidé nebudou dodržovat opatření a čísla nadále porostou, přijde na řadu tzv. lockdown.

    Více v článku Michaely Rambouskové

  • Na semaforu je červených pět krajů

    Ministerstvo zdravotnictví aktualizovalo semafor k nákaze koronavirem. Ve třetím stupni pohotovosti, který značí komunitní přenos, jsou aktuálně Středočeský, Jihomoravský, Zlínský a Královéhradecký kraj. Nadále v něm figuruje hlavní město Praha. Ve druhém oranžovém stupni pohotovosti, který se vyznačuje počínajícím komunitním přenosem, je zařazeno už 9 krajů. Konkrétně jde o kraj Vysočina a Karlovarský, Ústecký, Pardubický, Plzeňský, Moravskoslezský, Liberecký, Olomoucký a Jihočeský kraj.

    Foto: Ministerstvo zdravotnictví

    Semafor k 9. říjnu 2020

  • Praktičtí lékaři už mohou v systému ověřit covid-19 u pacientů

    Praktičtí lékaři už v informačním systému mohou ověřit covid-19 u pacientů, třeba kvůli karanténě. ČTK to potvrdil předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka i jednotliví lékaři. Slíbený měli přístup bývalým ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) už 21. září, čekat na něj ale museli do středy. Lékařům to usnadní informování pacientů, ale také vydávání karantén a izolací. Dosud se museli spoléhat na informace od pacientů.

  • Zvýhodnilo ministerstvo část firem? Některé dostaly za roušky zálohy předem

    Ministerstvo přiznalo, že některým firmám platilo předem zálohu na dodání ochranných pomůcek v době nouzového stavu. Jedna z firem proto podala podnět k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

  • Schillerová nepodporuje další odpuštění odvodů firmám do 50 lidí

    Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se nestaví pozitivně k možnému obnovení programu Antivirus C, tedy odpuštění odvodů na sociální pojištění firmám do 50 zaměstnanců. Opatření platilo od června do srpna. Schillerová ale nechce znovu zavádět podobné plošné kompenzace, nýbrž cílené, řekla novinářům po dnešním jednání s koaliční ČSSD o návrhu státního rozpočtu pro příští rok.

  • Komentář: Nejistota je jed. A vláda podává koňské dávky

    Vláda dluží firmám když ne pomoc, tak aspoň informace. Jinak hrozí velká podnikatelská deziluze. Babišova rétorika jednoznačně přesunula vinu za neblahou epidemickou situaci na občany a jeho vzkaz zní – jestli bude lockdown, můžete si za to sami. Zatím se ale vláda pořád tváří, že jí na boj s koronavirem stačí tvrdá, ale pořád spíše dílčí opatření.

    Více v komentáři Martina Čabana

  • Ve FN Plzeň je 65 lidí s covidem

    V plzeňské fakultní nemocnici (FN) leží dnes 65 pacientů s nemocí covid-19. To je dosud největší počet lidí s tímto onemocněním, o které nemocnice najednou pečovala. Před týdnem jich bylo 48. Na jednotkách intenzivní péče (JIP) je kvůli vážnějšímu průběhu nemoci 18 lidí, šest nemocných je napojeno na umělou plicní ventilaci, řekla dnes ČTK mluvčí nemocnice Gabriela Levorová. Volné je jedno JIP lůžko, nemocnice je připravena kapacity v případě potřeby navyšovat.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy