Hlavní obsah
Online

Hamáček: Školy budou zavřené ještě několik týdnů

Foto: vlada.cz

Vicepremiér Jan Hamáček.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- V Česku začne od středy kvůli epidemii covidu-19 platit zákaz nočního vycházení. Vláda na dnešním zasedání rozhodla, že lidé musí zůstávat doma mezi 21:00 a 04:59, řekl novinářům po jednání ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Výjimky platí mimo jiné pro cesty do zaměstnání, výkon povolání, neodkladné cesty kvůli ochraně života, zdraví a majetku, ale také pro venčení psů ve vzdálenosti do 500 metrů od bydliště. Seznam všech opatřetí naleznete zde.

- Maloobchodní prodej v provozovnách bude zakázán v neděli po celý den, v ostatních dnech od 20:00 do 05:00 ráno. Nevztahuje se to na čerpací stanice, lékárny nebo prodejny v místech zvýšené koncentrace cestujících, jako jsou letiště, železniční stanice nebo autobusová nádraží.

- Jan Hamáček na twitteru připustil, že školy zůstanou zavřené ještě několik týdnů.

- I přes veškerá opatření o víkendu dál rekordně přibývalo nakažených. V sobotu laboratoře odhalily 12 472 nakažených, zhruba o polovinu víc než o týden dřív. V neděli přibylo 7301 nakažených, což je také nedělní rekord, a to s velkým náskokem.

- Dnes zveřejněná data k 18. hodině pak ukazují, že v neděli byl nejvyšší poměr pozitivních nálezů k provedeným testům - konkrétně 34,4 procenta. Za pondělí pak přibylo už 5 474 odhalených nakažených. Jde o nejvyšší pondělní číslo. Před týdnem bylo o téměř 1500 nižší.

Dění jsme sledovali i v neděli:

  • Hamáček: Školy budou ještě několik týdnů zavřené

    Po tom, co po jednání vlády ministr zdravotnictví Roman Prymula řekl novinářům, že o návratu žáků do škol se rozhodne koncem týdne, vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček na Twitteru v reakci na příspěvek poslance ODS Martina Baxy odpověděl, že školy zůstanou pravděpodobně zavřené ještě několik týdnů. Hamáček mimochodem na síti také přiznal, že se jednalo o úplném lockdownu, jen „pro něj není ve vládě většina“.

  • Povinný home office? Vláda ho nařídit nemůže, na řadě jsou firmy

    Home office podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly nejde nařídit paušálně. Počítá se s tím, že 70 procent zaměstnanců zůstane doma, zbytek bude vykonávat práci běžně na pracovišti. Rozhodnutí bude na vedení firem.

    Nařízení práce z domu v jednotlivých společnostech by se podle Prymuly dalo asi zjistit, dominantní úloha je podle něj ale na managementu jednotlivých firem. Vláda podle něj chce, aby tzv. home office fungoval na státní úřadech a v rámci veřejné samosprávy, řekl.

  • Přehled: Co vše se už od 28. října nesmí?

    Vláda kvůli nepříznivému vývoji epidemiologické situace a neefektivním opatřením zavedeným před 14 dny zpřísnila svá nařízení. Přinášíme přehled toho, co v Česku bude platit od 28. října. Opatření by měla být platná do 3. listopadu. Vláda však plánuje v úterý požádat Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu.

  • Nemocnice ať odloží, co mohou, rozhodla vláda

    Nemocnice musí omezit odložitelnou zdravotní péči podobně jako v březnu. Nařízení Ministerstva zdravotnictví se bude týkat akutní i následné péče. Po dnešním jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Péče v lázních a rehabilitace se budou poskytovat jen tehdy, pokud je aspoň částečně hradí zdravotní pojišťovny, oznámil po jednání vlády ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Dosud mohly lázně přijímat i samoplátce.

    Omezení elektivní, neboli odložitelné, péče v nemocnicích má uvolit lůžka pro pacienty s covidem-19. „Výkony, které jsou elektivní, se podle tohoto opatření musí odkládat tak, jak to situace umožňuje, týká se to i lůžkové péče následné a dlouhodobé,“ řekl Prymula. Nemocnice podle něj dobře vědí, jaké zákroky je možné odložit. Jako příklad uvedl výměny kyčelních nebo kolenních kloubů, které neohrožují pacienty na životě.

  • V domovech seniorů se bude od příštího týdne testovat

    V domovech seniorů se mají od příštího týdne začít plošně používat antigenní testy. Pokud odhalí koronavirovou nákazu u více obyvatel, následovat bude testování PCR, tedy výtěr z nosohltanu. Cílem je izolovat pacienty s covidem. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

    Popsali jsme v článku:

  • Kdy se vrátí žáci do škol? Uvidí se koncem týdne

    Zda se žáci a studenti vrátí do škol, se podle ministra zdravotnictví ukáže až koncem týdne. „Situace je nepříznivá. Uvažuje se i o tom, že se do škol vrátí jen první nebo druhý ročník žáků, ale rozhodne se na základě dat,“ řekl po jednání vlády Roman Prymula.

    Všechny školy s výjimkou mateřských a speciálních jsou od 14. října zavřené a přešly na povinné distanční vzdělávání. Opatření má trvat zatím do 2. listopadu. Prymula původně slíbil, že první stupeň základních škol se pak bezpodmínečně vrátí do lavic. Později ale připustil, že kvůli nelepšící se situaci nebude možné to dodržet. Návrat do ostatních škol podmínil Prymula už dříve slábnutím epidemie.

  • Venku po deváté večer? Musíte se prokázat, stačí ale zpětně

    Pokud bude člověk zastaven policejní hlídkou, bude muset prokázat, kam jde, nebo kde pracuje, vysvětlil omezení pohybu ve večerních hodinách ministr zdravotnictví Roman Prymula. To se ale podle ministra po identifikaci může doložit i dodatečně. „Lidé s sebou nemusí tahat knihovnu dokumentů,“ vysvětlil.

    V ulicích se podle ministra budou „dominantně pohybovat policisté“, kteří budou moci legitimovat občany.

  • Jak to bude s trhy?

    Zakazuje se prodej na tržištích, tržnicích a mobilních provozovnách. To se nevztahuje na pojízdné prodejny, které nabízejí prodej v obcích, kde jinak zboží nelze zakoupit. Zákaz se nevztahuje na prodej potravin na trzích - tedy ovoce a zeleniny, mléka a výrobků z mléka, masa a výrobků z masa, vajec, pekařských a cukrářských výrobků, medu a výrobků z medu, ale z domácí provenience.

    V místě trhů se ale zakazuje konzumace potravin. Stánky od sebe musí být vzdáleny nejméně dva metry. Na jednom místě nesmí být více než dvacet lidí na 400 metrů čtverečních.

  • Nová opatření: Přikázaný home office i zavřené obchody v neděli a po 20:00

    Vláda oznámila nová opatření: Tam, kde je to možné, tam by pracovníci měli být na home office a měli by působit z něj. Zakazuje se maloobchodní prodej v provozovnách v neděli po celý den a v pondělí až sobotu od 20:00 do 5:00. Neplatí to pro čerpací stanice, lékárny a prodejny v místech koncentrace cestujících jako jsou letiště, nebo nádraží, ani pro prodejny v místech zdravotnických zařízení. Také restaurace budou moci připravovat pokrmy k výdeji.

  • Prymula: Nenastal pokles. V noci se omezí pohyb osob

    „Velmi rozsáhle jsme hodnotili stávající situaci a to, která opatření je třeba zpřísnit. Aktuální situace se vyvíjí komplikovaně. Nevidíme pokles, který jsme očekávali,“ řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula po jednání vlády. Dosavadní opatření se podle ministra projevila jen velmi nepatrně. Hlavním problémem podle něj je, že stále neklesla mobilita obyvatel.

    Od 28. října od půlnoci do 3. listopadu bude proto platit zákaz volného pohybu osob na území ČR od 21:00 do 4:59 s nezbytnými výjimkami. Více v článku:

  • NERV souhlasí s tvrdšími opatřeními. Teď je na řadě vláda

    V rámci Národní ekonomické rady vlády (NERV) panuje poměrně široká shoda na dalším zpřísnění opatření proti šíření koronaviru. ČTK to sdělil člen NERV a hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Podle informací ČTK by omezení sociálních kontaktů mohlo spočívat v zákazu nočního vycházení nebo povinném uzavírání obchodů nejpozději ve 20:00 hodin. Na to upozornil i server Seznam Zprávy, podle kterého je jednou z možností zákaz nočního vycházení nebo rušení některých výjimek z aktuálních opatření.

  • Článek: V Číně je Česko téma. Proč?

    Obvykle tomu bývá naopak, nepříliš chvályhodná situace však prokousala Česku cestu do čínských médií. Své místo našla nezvládnutá situace i bizarní vládní story. Nepochopený protivládní protest vyvolává obavu o lidská práva Čechů.

  • Nárůst hospitalizovaných do konce října? Bude třeba 7500 lůžek

    Do konce října by v Česku kvůli nárůstu počtu pacientů s covidem-19 mělo přibýt zhruba 6000 lůžek s možností podávání kyslíku a přibližně 1500 lůžek intenzivní péče s umělou plicní ventilací. K dosažení tohoto cíle bude třeba pozastavit veškerou odkladnou péči až na čtyři týdny a snížit počet takzvaných sociálních hospitalizací. Vyplývá to z dnes zveřejněné prezentace na webu Ministerstva zdravotnictví.

  • Koronavirem se denně nakazí přes 1600 seniorů

    Mezi nakaženými covidem-19 je v posledních dnech průměrně přes 1600 seniorů denně. Celkem jich bylo pozitivně testováno od 1. října více než 25 000. Aktuálně tvoří lidé nad 65 let více než 14 procent nakažených, lidí nad 75 let je asi 6,5 procenta. Vyplývá to z prezentací, které dnes zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví.

  • Rekord v poměru pozitivních: V neděli jich bylo 34,4 procenta

    Podíl nově potvrzených případů nemoci covid-19 v Česku na počtu provedených testů v neděli dosáhl rekordních 34,43 procenta. Nakažených bylo za neděli 7301, což byl nejvyšší nedělní nárůst od březnového začátku epidemie koronaviru v zemi. Dnes zatím k 18:00 přibylo 5474 případů nákazy, což je zhruba o 1400 více než minulé pondělí k večeru. Vyplývá to z údajů na webu Ministerstva zdravotnictví.

  • Vláda přerušila jednání. O opatřeních informuje později večer

    Dnešní jednání vlády bylo do 19:30 přerušeno, zasedá Národní ekonomická rada vlády (NERV). Novináře o tom informoval tiskový odbor kabinetu. Vláda, jejíž videokonferenční jednání začalo ve 14:00, by měla mimo jiné rozhodovat o dalších opatřeních kvůli koronavirové epidemii.

  • Za pondělí potvrzeno zatím 5474 nových případů

    Podle Ministerstva zdravotnictví do dnešních 18:00 přibylo v Česku necelých pět a půl tisíce nakažených. O víkendu přitom ČR zažila rekord. V sobotu laboratoře odhalily 12 472 nakažených, zhruba o polovinu víc než o týden dřív. V neděli přibylo 7301 nakažených, což je také nedělní rekord, a to s velkým náskokem.

Reklama

Hlavní zprávy