Hlavní obsah

Rekordní víkendové tržby Avengers: Endgame přesáhly miliardu dolarů. Monumentální úspěch, píše studio

Avengers: Endgame vydělal přes miliardu za víkend. Film láme rekordy.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Vesmír patří Marvelu, píše agentura AP. Poslední marvelovský snímek Avengers: Endgame roztříštil světový rekord tržeb v otevíracím víkendu. Překonal hranici jedné miliardy dolarů celosvětově, což se historicky žádnému jinému snímku zatím nepovedlo. Tím ale ale jeho rekordy nekončí.

Článek

Nejnovější komiksový film Avengers: Endgame měl v Česku a dalších 24 mezinárodních trzích premiéru ve čtvrtek. Vyjma Spojených států, kde šel do kin v pátek. Všude ve sledovanosti skončil na první příčce.

Jen během prvního dne utržili noví Avengers 169 milionů dolarů. Nejvíc se na výsledku podílela Čína, která film promítala už od středy. V pokladnách tam diváci odevzdali úctyhodných 107 milionů dolarů. Což je i tamní nový rekord.

Film Avengers: Endgame se tam v otevíracím víkendu podle agentury Bloomberg promítal celkem na rekordních 4 662 plátnech. A další zlomová čísla na sebe nenechala dlouho čekat.

První miliarda za pět dní

Endgame tak nakonec utržil v otevíracím víkendu celosvětově 1,209 miliardy dolarů, v přepočtu tedy téměř 28 miliard korun. Hranici první miliardy překročil, včetně předpremiérové středy, za pět dní.

V pořadí čtvrtý Avengers, a celkový 22. marvelovský film, propojující osudy více než dvou desítek superhrdinů překonal svého předchůdce s podtitulem Infinity War, který v otevíracím víkendu utržil celosvětově 640 milionů dolarů.

„I přestože od Endgame je do konce Marvel Cinematic Universe ještě daleko, těchto prvních 22 filmů představuje obrovský úspěch a jeho monumentální víkendový úspěch je toho důkazem. Ukázal světu, že ty snímky na to ještě mají, jsou proloženy talentem a kolektivním nadšením, které na druhé straně vyvažuje nenapodobitelné nadšení jejich celosvětových fanoušků,” uvedl ve svém vyjádření Alan Horn, člen rady Walt Disney Studios, pod které MCU spadá.

Druhý plnokrevný IMAX snímek zvedl příčku dvojnásob

Film o více než tříhodinové stopáži je teprve druhým vůbec, který byl celý natočený IMAX kamerami. Právě v kinosálech disponujících touto technologií pak celosvětově také zlomil rekord. Ten dosud držel snímek Star Wars: Síla se probouzí s 47,6 miliony dolarů. Poslední Avengers: Endgame ho převýšily s 91,5 miliony téměř dvojnásobně.

Celkově nejvýdělečnějším snímkem byl Avengers: Endgame v rámci otevíracích víkendů dohromady na 44 mezinárodních trzích. Nejsilnější pozici drží Čína s tržbami 330 milionů dolarů, následuje Velká Británie s téměř 54 miliony a Korea se 47 miliony dolarů. Dnes se má s prvními premiérami připojit také Rusko.

Kina byla v provozu nonstop i tři dny

Avengers: Endgame zatím posunuje tržby Marvel Cinematic Universe na téměř 20 miliard dolarů. Čtyři pokračování vydělala z celkových 22 filmů sama o sobě k této chvíli 6,2 miliardy.

Některá kina ve Spojených státech udržovala provoz nepřetržitě až 72 hodin od svých prvních premiér. Sály byly vyprodané i v pozdních nočních a brzkých ranních hodinách. V New Yorku se několik kusů prvních vstupenek s nejlepšími místy prodalo na eBay i za zhruba 5 tisíc dolarů.

Reklama

Doporučované