Hlavní obsah

Rekordní vlna covidu na Floridě nepolevuje. Vrchol může teprve přijít

Foto: Profimedia.cz

Snímek z nemocnice AdventHealth ve městě Orlando (ilustrační fotografie).

Reklama

Na Floridě bylo v úterý třetí den po sobě nejvíc hospitalizovaných s covidem od začátku pandemie, tamní guvernér ale dál stojí proti restrikcím. Odborníci varují, že může jít teprve o začátek třetí vlny, která vyvrcholí za měsíc.

Článek

Počty nově nakažených covidem-19 na Floridě v posledních dnech vysoce převyšují předešlé rekordy. Srovnatelné s dosud nejhorší vlnou, jakou stát pamatuje, jsou i denní přírůstky hospitalizovaných. I přesto, že už téměř polovina celé tamní populace byla plně naočkovaná. Celkem bylo v úterý ve floridských nemocnicích s covidem přes 11 500 lidí, což je podle amerických médií nejvíc od začátku pandemie.

Některé floridské nemocnice už přistoupily k mimořádným opatřením, které jim mají umožnit zvládnout přetlak pacientů. Většinou jde podle odborníků o neočkované lidí, nemocnice se také nově oproti předešlým vlnám plní výrazně mladší skupinou lidí.

Příliš mnoho nakažených mezi mladými bez vakcinace

Celkově Florida s 58% proočkovaností celé populace alespoň jednou dávkou patří na konec první poloviny vakcinačního žebříčku všech států USA. Jak podotkla BBC, proočkovanost je na Floridě výrazně vyšší u (v tomto státě nadprůměrně početné) skupiny seniorů. Mladých neočkovaných tak zůstává stále hodně. A stejně jako ve velké části světa tam řádí přenosnější varianta delta.

Zdravotníci upozorňují, že jim v nemocnicích končí znatelně mladší lidé, než tomu bylo dřív. Odborník na infekční onemocnění z University of South Florida v Tampě Thomas Unnasc se domnívá, že hlavním faktorem není větší agresivita delty ve smyslu častějších těžších průběhů, ale čistě v počtu nakažených. „Vidíme větší nárůst infekcí ve skupině neočkovaných mladých lidí, protože se jich teď o hodně víc infikuje,“ řekl pro Fox News.

Vrchol vlny může přijít až v září

Unnascovi kolegové ve snaze odhadnout, jak se bude situace vyvíjet dál, mluví o tom, že může být ještě hůř. „Dojde k explozi případů z krátkodobého i dlouhodobého hlediska,“ řekl New York Times Edwin Michael, který je rovněž profesorem epidemiologie na stejné univerzitě jako Unnasc. Jeho tým očekává, že aktuální vlna bude vrcholit v prvním týdnu příštího měsíce. Pokud se do té doby současný vývoj nepodaří zvrátit, může začátkem září dojít k překročení kapacit floridských nemocnic.

„Další čtyři týdny budou klíčové,“ řekl Michael s tím, že situaci na Floridě už nemůže zachránit ani zrychlení vakcinace, ke kterému v celých Spojených státech zamořených variantou delta po předešlém výrazném zpomalení dochází. Vedle toho je podle epidemiologa třeba i sáhnout po protipandemických opatřeních omezujících stýkání lidí a nošení roušek.

O tom ale nechce nadále slyšet tamní guvernér Ron DeSantis. Ten v úterý znovu zopakoval, že nenařídí lidem nosit roušky na veřejnosti ani nezavede restrikce pro podniky. Republikán uvedl, že v příštích dnech a týdnech očekává pokles hospitalizací i bez nových opatření. Nárůst případů spojil s létem, kdy se místní více pohybují ve vnitřních prostorách, aby se skryli před vedrem. Zprávy novinářů o zhoršující se situaci označil za mediální hysterii.

Společně s Texasem Floridu za jeden ze států, jejichž lídři „odmítají udělat správnou věc“, označil týž den americký prezident Joe Biden. Zkritizoval zejména opatření, kterými guvernéři zmíněných států blokují místním úřadům zavádět nařízení ohledně nošení roušek nebo očkování.

Reklama

Související témata:

Doporučované