Hlavní obsah

Rekordní výsledek potravinové sbírky. Lidé darovali 387 tun zboží

Sbírka zajistila 886 tisíc porcí jídla, které pomohou před Vánoci v domácnostech ve finanční tísni a v azylových domech.

 

Reklama

Sobotní národní potravinová sbírka byla nejúspěšnější za celou dobu, co se koná. Lidé darovali hlavně trvanlivé potraviny nebo dětské pleny a hygienické zboží.

Článek

Obyvatelé České republiky podle předběžných odhadů věnovali v sobotu při 5. ročníku národní potravinové sbírky rekordních 387 tun trvanlivých potravin a drogistického zboží. Sbírka zajistila 886 tisíc porcí jídla, které pomohou před Vánoci v domácnostech ve finanční tísni a v azylových domech.

Lidé darovali potřebné trvanlivé potraviny a také drobné cukrovinky. Z drogistického zboží to pak byly dětské pleny, hygienické vložky či sprchové gely.

Na akci se podílelo 4314 dobrovolníků, kteří informovali zákazníky, rozdávali seznamy s doporučenými potravinami, vybírali zboží od dárců, třídili ho a připravovali k transportu. Darované zboží putovalo do České federace potravinových bank, Naděje, Armády spásy a Charity Česká republika. S další distribucí pomůže více než 300 partnerských neziskových organizací, které pomáhají potřebným.

I když Česko patří k zemím s nejnižším podílem chudých, pod hranicí příjmové chudoby loni podle údajů statistiků žilo milion lidí, tedy stejně jako v roce 2015. Člověk se ocitne v příjmové chudobě, pokud nemá ani 60 procent mediánu příjmu. Loni pro jednotlivce částka činila 10 691 korun.

Reklama

Doporučované