Hlavní obsah

Rekordní ztráta pro největšího vývozce mléka na světě. Dolů ho táhne sucho i problémy Číny

Společnost Fonterra očekává ztrátu až 436 milionů dolarů.

Reklama

Největší vývozce mléka a mléčných výrobků na světě očekává letos rekordní ztrátu. Ta by měla být do výše půl miliardy dolarů. Svým akcionářům navíc nevyplatí dividendy.

Článek

Fonterra se sídlem na Novém Zélandu označila jako zdroj ztráty hlavně problémy v zahraničním obchodu. Společnost uvedla, že bude muset odepsat hodnotu některý svých aktiv v Brazílii, Číně, na Novém Zélandu, v Austrálii nebo Venezuele. „Jsou to těžká, ale nezbytná rozhodnutí, která musíme učinit, abychom mohli pokračovat dále,“ uvedl pro CNN generální ředitel Miles Hurrell.

Společnost Fonterra očekává ztrátu až 436 milionů dolarů. To je v přepočtu více než 10 miliard korun. Společnost zveřejní své roční výsledky příští měsíc. Akcie firmy v pondělí klesly o 5,1% na 3,59 dolaru na novozélandské burze cenných papírů a začátkem července ustoupily k rekordním minimům 3,51 dolaru.

Společnost připisovala své boje na zámořských trzích celé řadě problémů. Hospodářské podmínky v Brazílii poškozují objemy a ceny prodeje, zatímco australský podnik Fonterry byl zasažen suchem, sníženými dodávkami mléka a průmyslovou konkurencí. Podnikání v Číně a na Novém Zélandu také nebylo tak silné, jak společnost očekávala.

„Není pochyb o tom, že zaměstnanci a držitelé podílových listů budou těmito odpisy právem frustrováni. Chci je ujistit, že žádným způsobem neovlivňují naši schopnost pokračovat v činnosti, “ řekl pro CNN John Monaghan, předseda společnosti Fonterra.

Reklama

Doporučované