Hlavní obsah
Online

Rekordy zlomeny. Přibývá pacientů ve vážném stavu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Tak to rychle se koronavirus v Česku ještě nešířil. Od počátku tohoto týdne bylo odhaleno přes 2000 nových případů nákazy. Vývoj situace doma i ve světě v souvislosti s šířením koronaviru sledujeme online.

Článek

- V pátek byl zaznamenán druhý nejvyšší denní nárůst potvrzených případů nemoci covid-19 v Česku od začátku epidemie. Přibylo 486 nově nakažených. Celkem přibylo tento týden už přes 2000 nakažených. To je více než v dosud rekordním týdnu na přelomu března a dubna, kdy bylo odhalených 1779 případů.

- Jen od minulého pátku se podle nejnovějších údajů k pátku 28. srpna se počet hospitalizovaných zvýšil téměř o třetinu na 156 a počet nemocných ve vážném stavu o dvě pětiny na 32.

- Brazílie dnes oznámila dalších 43 412 případů nákazy koronavirem a 855 úmrtí během uplynulých 24 hodin.

  • V Praze opět rekordně přibylo nakažených koronavirem

    Za posledních 24 hodin - k sobotním 18:00 - zaznamenala pražská hygienická stanice 104 případů nemoci covid-19. To mírně překonalo původní rekord z pátku, který činil 103 případů.

    Před pátkem byl dosud nejvyšší nárůst počtu nakažených v metropoli zaznamenán 28. července a 18. srpna. Za 24 hodin tehdy přibylo shodně 101 potvrzených případů covidu-19. Minulou středu sice pražští hygienici oznámili denní nárůst dokonce o 120 případů, statistiku ale tehdy zkreslilo započtení části případů z předchozího dne.

    Praha nyní podle údajů ministerstva zdravotnictví zažívá nejvýraznější nárůst počtu nakažených ze všech regionů Česka. Za uplynulých sedm dní ministerstvo eviduje v hlavním městě zhruba 42 nových případů covidu-19 v přepočtu na každých 100 tisíc obyvatel.

    Celkem hygienici v Praze od březnového začátku epidemie covidu-19 zaznamenali 4974 nakažených, z nichž zhruba tři čtvrtiny se již z nemoci vyléčily. Zemřelo 111 lidí s covidem-19, od pátečního večera přibylo v Praze jedno úmrtí.

  • Sobota v Česku: 178 nových případů, 2 lidé zemřeli

    Během soboty do 18:00 bylo potvrzeno 187 nových případů nákazy koronavirem. Vyplývá to z čerstvých údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

    Jen od počátku tohoto týdne už přibylo v Česku přes 2000 nově nakažených.

    Zatímco ve čtvrtek a pátek počet úmrtí stagnoval, dnes přibyli dva zemřelí.

    Nemocných s covidem-19 je aktuálně přes 6000, což je nejvíce od začátku epidemie.

    I počet lidí, kteří musí být kvůli covidu-19 léčeni v nemocnici, se v současnosti postupně zvyšuje. Jen za uplynulý týden podle nejnovějších údajů k pátku 28. srpna se počet hospitalizovaných zvýšil téměř o třetinu na 156 a počet nemocných ve vážném stavu o dvě pětiny na 32.

  • Také Argentina hlásí rekordní počty nakažených

    Přestože v Argentině už od konce jejich zimy platila přísná karanténní opatření, hlásí tato jihoamerická země za uplynulý den rekordní počet nakažených novým typem koronaviru - podle úřadů jich tam přibylo 11 717.

    V této zemi, kde žije skoro 45 milionů obyvatel, se koronavirová infekce zatím potvrdila u přibližně 392 000 lidí, více než 8000 pacientů zemřelo. V pátek vláda povolila venkovní setkávání deseti lidí v rouškách, v metropoli Buenos Aires si zákazníci budou moci dát jídlo ve venkovních částech restaurací.

  • V Moravskoslezském kraji přibylo v pátek 35 lidí s covidem-19

    V Moravskoslezském kraji přibylo v pátek 35 lidí s covidem-19. Bylo to o 20 více než ve čtvrtek. Nejvíce nemocných (15) přibylo na Frýdecko-Místecku. Celkem se v kraji od začátku epidemie nakazilo 5424 lidí. Vyplývá to z grafů chytré karantény, tedy Centrálního řídícího týmu Covid-19, které dnes zveřejnil hejtman Ivo Vondrák (ANO).

  • Uzavření Maďarska se dotkne tisíců českých turistů

    Uzavření hranic, které ohlásilo od 1. září Maďarsko, se dotkne tisíců českých turistů. Podzimní měsíce totiž představují vrchol turistické sezony, kdy do Maďarska směřuje vůbec nejvyšší počet českých turistů. Případné uzavření hranic navíc může také opětovně postihnout turisty, kteří plánovali pobyt v Maďarsku na jaře a přeložili jej na podzim. V tiskové zprávě to uvedla Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). Podle ní postoje maďarské vlády k případnému uzavření hranic nebyly předem avizovány a stávající situaci považuje za šokující.

  • La Repubblica: Covid-19 přispěl k mezinárodní spolupráci vědců

    V současné době vzniká obrovský počet studií, které jsou všechny publikovány bez omezení. Bylo by krásné a solidární, kdyby se toto svobodné sdílení rozšířilo na nejčastější nemoci, především pro lékaře ze zemí, které mají méně zdrojů. Napsal to italský deník La Repubblica.

    Snad pro útěchu, nebo abychom viděli světlo na konci tunelu, se mnozí ptají, zda nám to všechno, co jsme byli schopni udělat proti pandemii covidu-19, umožňuje přemýšlet o bohatší společnosti, která je solidárnější a rovnější. Objevili jsme smysl a hodnotu společného postupu ke společným cílům a hodnotám, na který si vzpomeneme jen ve chvílích mimořádným problémů - jako jsou ty, které způsobuje zemětřesní, nedostatek či zmíněná epidemie.

  • Policie v Berlíně rozpustila pochod odpůrců opatření proti covidu

    Policie v Berlíně rozpustila demonstraci odpůrců opatření proti šíření nového koronaviru, účastníci totiž nedodržovali dostatečné rozestupy a většina z nich neměla roušku. Informuje o tom agentura DPA.

    Podle policie se v centru Berlína sešlo zhruba 18 000 lidí, jejich naplánovaný průvod ale musel skončit dříve, než se dal do pohybu. Policie na twitteru uvedla, že neměla jinou možnost než shromáždění rozpustit, protože „žádná z dosavadních opatření nevedla k dodržování (hygienických) nařízení“. Na protest dohlíželo asi 3000 strážců pořádku.

  • Pět lidí v těžkém stavu v nemocnici v Brně

    „Včera večer jsme přijali na Anesteziologicko resuscitační kliniku Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně dalšího pacienta s onemocněním COVID-19 v těžkém stavu. Muž k nám byl přivezen z Nemocnice Kyjov. Pacientů je nyní tedy celkem pět, všichni jsou na umělé plicní ventilaci a ve vážném zdravotním stavu,“ uvedla mluvčí brněnské nemocnice Dana Lipovská.

  • 9 z 10 Britů by nejraději mělo home office i nadále

    Podle nového výzkumu 9 z 10 Britů, kteří během pandemie pracovali z domova, v tom chtějí pokračovat i nadále. Vláda nicméně plánuje zahájit kampaň s cílem ujistit veřejnost, že návrat na pracoviště je bezpečný, a dostat je tak zpět do kanceláří.

    Před začátkem pandemie pracovalo ve Velké Británii z domova jen šest procent zaměstnanců. V dubnu číslo vzrostlo na 43 procent, přičemž výsledky naznačují, že produktivita zůstala většinou stabilní ve srovnání s předchozím šesti měsíci. Akademici z Cardiffské univerzity a University of Southampton, kteří zprávu vypracovali, zjistili, že 88 procent zaměstnanců, kteří během uzamčení pracovali z domova, by v tom pokračovalo dále. 47 procent lidí uvedlo, že chtějí pracovat z domova ideálně nastálo.

  • Ukrajina hlásí rekordní počet nových případů s covid-19

    Ukrajina druhý den po době hlásí rekordní nárůst počtu případů nákazy novým koronavirem. S odvoláním na ukrajinské úřady o tom dnes informoval ruský portál Lenta.ru. Za uplynulý den přibylo na Ukrajině 2481 infikovaných, o den dříve jich bylo 2438. Jedenačtyřicet lidí s nemocí covid-19 zemřelo. Rusko podle agentury Reuters hlásí dalších 4941 případů a 111 úmrtí.

    Ukrajinský premiér Denis Šmygal ve středu oznámil, že kvůli šíření koronaviru země na měsíc zavírá hranice pro cizince. Opatření bude platit do 28. září.

  • Byli jsme naivní, koronavirus si žádnou pauzu nedal, říká Vojtěch

    Žádnou druhou vlnu nemoci ministr na podzim nečeká. Podle něj neskončila ani ta první. „Původně jsme si mysleli, dnes už mohu říct - naivně, že přes léto virus poleví, že se nebude tak šířit, možná se změnou počasí. Ale vidíme reálně na datech, že žádná pauza nebyla. Jen pokles daný protiepidemickými opatřeními, byť poměrně krátký,“ uvedl.

  • Koronavirus ještě zesílí, očekává ministr Vojtěch

    Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) očekává, že počty nakažených novým typem koronaviru na podzim zákonitě dál porostou. Důležité podle něj bude to, aby nepřibývalo vážných případů. Za „světlo na konci tunelu“ považuje vakcínu na covid-19. Dostupná by měla být v první polovině příštího roku pro asi 3,5 milionu Čechů, řekl v rozhovoru s ČTK.

  • Mnichov kvůli viru zakázal noční prodej alkoholických nápojů

    V Mnichově platí od pátku zákaz nočního prodeje alkoholu. Místní úřady ho zavedly kvůli narůstajícímu počtu lidí nakažených novým typem koronaviru. Opatření se nevztahuje na gastronomická zařízení a povolené akce, uvedla agentura DPA.

    Obchodníci v bavorské metropoli nesmějí lidem alkoholické nápoje prodávat mezi devátou hodinou večer a šestou hodinou ráno. Na veřejnosti je zakázáno pít mezi jedenáctou hodinou večer a šestou hodinou ranní. Vedení města varovalo, že k tomuto kroku přistoupí, pokud bude překročena hranice 35 nakažených na 100 000 obyvatel během sedmi dnů, což se v pátek stalo. DPA poznamenala, že i v jiných bavorských městech platí už nějakou dobu podobná omezení.

  • AFP: Brazilský ostrovní ráj vyhrazen lidem uzdraveným z covid-19

    Brazilský ostrov Fernando de Noronha, uzavřený návštěvníkům před pěti měsíci, se kvůli bezpečnosti rozhodl povolit přístup pouze turistům, kteří se již nakazili koronavirem a prodělali onemocnění covid-19. Uvedla to agentura AFP s odvoláním na místní úřady. „Zpočátku bude dovoleno se na ostrově vylodit pouze turistům, kteří už měli covid-19,“ varovaly úřady na sociálních sítích.

    Vulkanický ostrov s přibližně 3000 obyvateli je proslulý krásnými plážemi i luxusními obchody a je vyhledávaným letoviskem jak brazilskými, tak zahraničními turisty. Návštěvníci, kteří obvykle pouze při příjezdu zaplatí ekologickou daň, určenou na zachování krás místní přírody, mají od 1. září předkládat výsledky testů prokazujících, že se v minulosti nakazili koronavirem.

  • Berlín povolil protesty proti koronavirovým opatřením. Čekají se násilnosti

    Německý krajský soud dal v sobotu zelenou masovým demonstracím plánovaným v Berlíně proti koronavirovým opatřením. Rozhodl tak navzdory původnímu zákazu. Policie se tak připravuje na násilnosti. Aktivisté, kteří se postavili proti opatřením, vyzvali uživatele sociálních sítí po celé Evropě, aby se vyzbrojili a v sobotu se shromáždili v Berlíně. Tyto lidi rozohnilo původní rozhodnutí Berlína demonstrace zakázat. Při předchozích akcích totiž protestující neměli roušky a nedodržovali rozestupy.

  • Téměř šest tisíc nově nakažených v Mexiku

    Mexické ministerstvo zdravotnictví v pátek oznámilo 5824 nových potvrzených případů nákazy a dalších 552 úmrtí, čímž se celkový počet nemocných v zemi zvýšil na 585 738. Celkem v souvislosti s covidem zemřelo 63 146 lidí. Vláda uvedla, že skutečný počet nakažených je pravděpodobně výrazně vyšší.

  • Počet lidí ve vážném stavu narůstá

    I počet lidí, kteří musí být kvůli covidu-19 léčeni v nemocnici, se v současnosti postupně zvyšuje. Jen od minulého pátku se podle nejnovějších údajů ke čtvrtku 27. srpna počet hospitalizovaných zvýšil téměř o pětinu na 139 a počet nemocných ve vážném stavu o dvě pětiny na 32.

    V předchozích dnech rostl také podíl nově potvrzených případů nákazy na počtu provedených testů. V pondělí činil zhruba 3,5 procenta, v úterý 4,2 procenta a ve středu 4,5 procenta. Ve čtvrtek ale podíl pozitivních testů klesl na čtyři procenta. Údaje o testech za pátek zveřejní ministerstvo až dnes večer.

  • Covidem je aktuálně dle statistik nakaženo přes 5800 lidí v Česku

    Asi tři čtvrtiny lidí nakažených od března koronavirem se již z nemoci vyléčily a 419 lidí zemřelo. Počet úmrtí se ve čtvrtek ani v pátek nezvýšil. Nemocných s covidem-19 je aktuálně 5861, což je nejvíce od začátku epidemie. Množství aktuálně nemocných, tedy počet potvrzených případů nákazy po odečtení vyléčených a zemřelých, přibližně od poloviny července vytrvale roste.

Reklama

Hlavní zprávy