Hlavní obsah

Řeky dráždí název sousední Makedonie víc než škrty kvůli jejich vlastním dluhům

Stovky tisíc Řeků protestovaly proti snaze vlády najít kompromis s Makedonií ve sporu o název státu.

 

Reklama

Stovky tisíc Řeků vyrazily v neděli do ulic, aby protestovaly proti pokusu řecké vlády dojít ke kompromisu se severním sousedem ohledně názvu Makedonie.

Článek

Vzájemný spor obou zemí, který se týká názvu Makedonie, trvá již od devadesátých let. Podle Řeků totiž jejich sousední stát užívá toto jméno neoprávněně a vyjadřuje tím skrytý územní nárok na stejnojmennou řeckou provincii. Současná řecká vláda se ale se Skopje pokouší uzavřít dohodu, podle které by slovo v názvu země mohlo zůstat, pokud by mu předcházel například přívlastek Nová nebo Severní. Demonstranti, kteří se do hlavního města sjeli z celé země, ale použití slova Makedonie ve jménu sousední země zcela odmítají.

V Athénách protestovaly stovky tisíc lidí a účast byla podle agentury Reuters dokonce vyšší než při protestech proti škrtům, ke kterým v Řecku docházelo v posledních letech v souvislosti s ekonomickou krizí. Lidé shromáždění na náměstí před budovou parlamentu nesli transparenty s nápisy „Ruce pryč od Makedonie” a „Makedonie je Řecko”. Nejčastěji se ale na transparentech vyskytovalo slovo Ochi, což řecky znamená Ne.

Spor kvůli názvu trvá již od roku 1991, kdy Makedonie získala samostatnost, a Řecko kvůli němu blokuje vstup Makedonie do Severoatlantické aliance i Evropské unie. Oficiálně se tak v OSN a na mezinárodní scéně prozatím používá název Bývalá jugoslávská republika Makedonie. Současná vláda v čele s levicovým premiérem Alexisem Tsiprasem a vláda Makedonie, kterou vede sociální demokrat Zoran Zaev, se snažily vzájemným kompromisem tento dlouhodobý konflikt ukončit. Podle průzkumu veřejného mínění, který dnes zveřejnil list Kathimerini, se ale proti tomu, aby balkánská republika nesla ve svém názvu slovo Makedonie, staví 71 procent Řeků.

Reklama

Doporučované