Hlavní obsah
Online

Vydatné deště rozvodnily řeky, Morava na třetím stupni

Foto: Adršpašské skály Infocentrum

Zaplavené Adršpašské skály.

Reklama

aktualizováno •

Řeka Morava začala okolo šestnácté hodiny ohrožovat město Veselí. Na Opavsku uvažují o evakuaci lidí ze stovky domů. Voda stále komplikuje provoz na D1 i na mnoha dalších silnicích. Seznam Zprávy sledují dění v online reportáži.

Článek

To podstatné

Řeka Morava začala odpoledne ohrožovat město Veselí.

Na střední Moravě roste od šestnácti hodin počet míst, kde je nutné vyhlásit stav nebezpečí.

V kravařské části Dvořisko hrozí vylití řeky Opavy. Vedení města připravuje evakuaci obyvatel asi stovky domů.

Po objízdných trasách jezdí kvůli zaplaveným silnicím autobusy na Olomoucku.

Dobrá zpráva je, že na východě Čech začaly odpoledne hladiny klesat.

Přestat pršet má ovšem až ve čtvrtek.

  • Další fotky z boje hasičů s velkou vodou

  • Smědá klesla na druhý stupeň

    Kolem 20:30 hladina Smědé na Liberecku klesla na druhý povodňový stupeň, silnice do Černous ale stále zůstává pod vodou a je pro automobily uzavřená, řekl ČTK velitel dobrovolných hasičů z Višňové Lubomír Erban. Voda se dnes podle něj rozlila do polí, luk a zahrad. Do domů se nedostala, ochránily je pytle s pískem.

  • V Olomouckém kraji platí třetí stupeň na pěti místech

    V Olomouckém kraji dnes večer stále platí třetí povodňový stupeň na pěti místech, a to na řece Bečvě v Teplicích nad Bečvou a v Přerově, na Olešnici v Kokorách na Přerovsku, na Romži v Polkovicích na Přerovsku a na Třebůvce v Lošticích na Šumpersku. Na většině míst výška hladiny stagnuje, zvyšování hladiny pociťují ještě nižší části povodí. Hasiči zasahovali u 170 událostí, stavěli protipovodňové hráze a čerpali vodu. Podle Povodí Moravy se voda rozlévá převážně mimo zastavěná území, na několika místech zaplavila komunikace.

  • Hasiči mají už přes 1200 výjezdů

    Hasiči v celém Česku měli k 19. hodině 1232 výjezdů v souvislosti se silným deštěm. Nejhorší situace je v krajích Moravskoslezském, Olomouckém, Zlínském, Jihomoravském a Pardubickém. „Díky tomu, že během odpoledne začala srážková činnost slábnout, očekáváme stabilizaci situace. Stále je naší nejčastější činností čerpání vody,“ uvedla Nicole Studená, mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR.

  • Na zavřené silnici stojí metr vody

    Na třetí stupeň vystoupaly dnes v Libereckém kraji řeky Smědá a Řasnice ve Frýdlantském výběžku a voda tam zaplavila silnici třetí třídy z Boleslavi do Černous. „Je tam stále asi metr vody,“ řekl po 17. hodině velitel dobrovolných hasičů z Višňové Lubomír Erban. Jinak se podle něj voda rozlila do polí, luk a zahrad. Stav ohrožení stále platí právě na Smědé ve Višňové a Předláncích.

  • Zaplavené hraniční přechody

    Kvůli vodě na silnici je zavřený hraniční přechod do Polska v Petrovicích u Karviné. Vylila se tam řeka Petrůvka. Uzavřen je i hraniční přechod Držkovice, v místě je vylitá řeka Opava. Řidiči neprojedou ani mezi Odrami a Vítkovem či Bernarticemi, kde se vylila Odra. Neprůjezdná je silnice mezi Kravařemi a Štítinou na Opavsku.

  • Povodeň stále komplikuje provoz na D1

    Voda stále komplikuje provoz na dálnici D1. Zavřená je zaplavená nájezdová rampa ve směru na Prahu u dálniční křižovatky 366 nedaleko Vrbice u Bohumína na Karvinsku. Podle pracovníků Národního dopravního informačního centra zatím není jasné, jak dlouho omezení potrvá. Odra se tam vylila z koryta a bude se čekat, až hladina klesne. „Ve Studénce na Novojičínsku je vodou zatopená silnice vedoucí od nádraží. Jde o přivaděč k dálnici D1. V Jeseníku nad Odrou říčka Luha zatopila přilehlou komunikaci,“ uvedla mluvčí moravskoslezské policie Zlatuše Viačková.

  • Povodí Moravy eviduje na 13 místech 3. stupeň povodňové aktivity

    Povodí Moravy eviduje na 13 místech třetí stupeň povodňové aktivity. Má jej řeka Morava ve Strážnici, Velička ve Strážnici, Bečva v Teplicích a Dluhonicích, Moštěnka ve stanici Prusy, Třebůvka ve stanicích Mezihoří, Hraničky, Loštice, Bělá na přítoku a odtoku z vodní nádrže Boskovice, Jevíčka v Chornici, Svratka v Dalečíně a Luhačovický potok v Polichně. „K rozlivům dochází převážně mimo zastavěná území. Během dnešního dne ale došlo k zaplavení komunikace a hřiště v Ústí na Hranicku, zatopení komunikace mezi Vsetínem a Valašským Meziříčí. V povodí Bečvy dochází k čerpání vody ze sklepů a odstraňování spadlých stromů,“ uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Místní rozlivy jsou podle něj hlášené i v Povodí Svitavy.

  • Přerov: Vyhněte se cyklostezce

    Přerovská radnice zveřejnila vpodvečer výzvu pěším i cyklistům. „Apelujeme na cyklisty, aby nevyužívali Cyklostezku Bečva. Ta je částečně, v té nižší části, pod vodou – zejména pak v úseku, který vede pod nemocnicí až do místní části Kozlovice,“ uvedl úřad.

    Foto: město Přerov

    Zaplavená cyklostezka.

  • Přehrady jako nástroj k usměrňování vody

    Podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře se na místech, kde jsou vodní nádrže, zachytily povodňové průtoky. „Nádrže se v současnosti plní. Manipulace jsou řízené tak, aby nedocházelo k souběhu povodňových průtoků na přítocích,“ uvedl Chmelař. Vodohospodáři situaci monitorují i v terénu v zasažených oblastech. Druhý povodňový stupeň platil odpoledne na Moravě na Bystřičce pod stejnojmennou nádrží na Vsetínsku, Velké Stanovnici pod nádrží v Karolince na Vsetínsku, Ludkovickém potoce v Ludkovicích na Zlínsku a Luhačovickém potoce nad a pod Luhačovickou přehradou na Zlínsku.

  • Fotogalerie: Zaplavené Adršpašské skály

  • Video: podjezd pod vodou

    Pozor na silnici I/47. V Bělotíně pod viaduktem stojí voda. Průjezd aut je možný obousměrně se zvýšenou opatrností, dopravu na místě řídí semafor.Video: ŘSD Olomoucký kraj

  • Obrazem: Jak hasiči uvolňují cestu velké vodě

  • Třetí povodňové stupně už i na Zlínsku

    Třetí stupeň povodňové aktivity značící ohrožení platí nově na řece Moravě ve Spytihněvi na Zlínsku a Luhačovickém potoce v Luhačovicích-Polichně na Zlínsku. Jejich hladiny nad jeho spodní hranici vystoupaly odpoledne. Třetí povodňový stupeň je znovu také na říčce Bystřičce nad stejnojmennou nádrží na Vsetínsku, vyhlášen tam byl na několik hodin i dnes ráno.

  • Vyzvedněte si pytle s pískem a neriskujte, prosí radnice obyvatele

    „Hladina Moravy stále neklesá,“ uvedla na webu po 16. hodině radnice Veselí nad Moravou. „Nadále monitorujeme stav hrází a mostů ve Veselí nad Moravou i další kritická místa řeky Moravy,“ dodal úřad. Připravená je noční pohotovost. „Občané, kteří mohou být již nyní bezprostředně ohroženi stoupající vodou, si mohou vyzvednout pytle s pískem na stanici městské policie. Podle předpovědí bude pršet asi do půlnoci a v průběhu zítřka by měly srážky ustávat. Prosíme občany o obezřetnost a žádáme, aby se nepřibližovali k vodním tokům a zbytečně neriskovali,“ varovalo vedení města.

    Foto: město Veselí nad Moravou

    Pohled na řeku Moravu od jezu.

  • Na dalších místech řeky přesahují kritickou mez

    Problémy jsou také na Olešnici na Přerovsku, z koryta se vylila například v místní části Penčice, zastavěnou plochu však zatím nezasáhla. V nedalekých Kokorách již byl na tomto toku vyhlášen třetí povodňový stupeň, hladina přesáhla 290 centimetrů. Výška hladiny spíše stagnuje. V Polkovicích na Přerovsku dosáhla Romže třetího stupně v 16:00, kdy přesáhla 260 centimetrů. Třetí stupeň stále platí i na Třebůvce v Lošticích na Šumpersku. Hladina tam zatím dosáhla maximální hodnoty 246 centimetrů, třetí stupeň je vyhlašován v úrovni 220 centimetrů.

  • Obavy v Přerově

    S obavami sledují hladinu řeky hlavně obyvatelé v Přerově, v 15:30 tam třetí stupeň povodňové aktivity vyhlásila povodňová komise. „Vyzýváme občany, aby byli opatrní, nepřibližovali se k řece a nekomplikovali práci záchranných složek, které působí na místě,“ upozorňuje město obyvatele. Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu dosáhla Bečva v místní části Dluhonice třetího stupně, tedy 530 centimetrů, a stále stoupá.

  • Evakuace? Záleží, jak moc bude ještě pršet

    Martin Schwarz, místostarosta Kravař, kde hrozí evakuace obyvatel ze stovky domů, okolo 16:00 dodal, že hladina řeky se zatím ještě drží na úrovni, která neohrožuje domy. „Řeka se vylila do polí. V zastavěné části se nám do sklepů tlačí spodní voda,“ řekl. Podle něj do situace, kdyby se voda dostala mezi domy, by hladina musela stoupnout ještě o několik desítek centimetrů. „Záleží, jak moc bude pršet. A jak se bude odpouštět přehrada Kružberk,“ řekl. Evakuace tak ještě nemusela začít, dodal. „Jsme ale připraveni,“ řekl místostarosta.

  • Kolik lidí se rozhodne opustit domovy?

    V kravařské části Dvořisko na Opavsku hrozí, že se řeka Opava vylije z břehů. Vedení města připravuje evakuaci obyvatel stovky domů a tuto možnost nyní, po šestnácté hodině, lidem nabízí. „Už byla uzavřena komunikace vedoucí přes Dvořisko,“ řekla starostka města Monika Brzesková. S hasiči a policisty vedení města obešlo všechny obyvatele ohrožené části. „Všem jsme nabízeli evakuaci. Musíme zjistit, kolik lidí by tuto možnost využilo,“ řekla. Dodala, že s evakuací pomohou hasiči. Místní můžou hasiče využít i při stěhování nábytku a dalších věcí z nižších pater domovů do vyšších. Podle starostky lze očekávat, že zájem o evakuaci bude malý. „Vycházíme z toho, jak to bylo v minulosti. Zjistíme situaci a všem předáme kontakty na povodňovou linku, kterou jsme zřídili,“ řekla.

  • Třetí povodňový stupeň byl vyhlášen už i v Přerově a Dluhonicích

    V Olomouckém kraji v šestnáct hodin přibývají místa, v nichž byl vyhlášen kvůli vytrvalému dešti a stoupajícím hladinám třetí povodňový stupeň, tedy stav ohrožení. Nově platí na Bečvě v Přerově a v Dluhonicích, od rána je vyhlášen na stejné řece i v Teplicích nad Bečvou. Třetího stupně dosáhla odpoledne také hladina Olešnice v Kokorách na Přerovsku, rozlévání jindy nenápadného toku pociťují i obyvatelé dalších blízkých obcí. Stav ohrožení stále platí také na Třebůvce v Lošticích na Šumpersku. Hasiči evidují již více než sto událostí souvisejících s počasím. Čerpají vodu, stavějí hráze nebo čistí koryta řek.

Reklama

Hlavní zprávy