Hlavní obsah

"Relativizujeme minulost." Hejtman vrátil medaili svazu bojovníků za svobodu. Kvůli komunistovi Ondráčkovi

Hejtman Josef Bernard vysvětluje, proč vrátil svazu bojovníků za svobodu pamětní medaili.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD) vrátil předsedovi Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslavu Vodičkovi pamětní medaili, kterou od něj převzal. Bernardovi vadí, že obdobné ocenění převzal v říjnu také komunistický poslanec Zdeněk Ondráček.

Článek

„Mně se zdá, že poslední dobou začínáme relativizovat dobu minulou, oba dva totalitní režimy, jak ten nacistický, tak ten komunistický. Oba jsou špatné, zavrženíhodné a za oběma jsou miliony mrtvých,“ zdůvodnil svůj krok Josef Bernard.

Na ocenění Zdeňka Ondráčka reagoval už dříve starosta Prahy 14 Radek Vondra (TOP 09), který taktéž ocenění vrátil. Kardinál Dominik Duka své členství v Českém svazu bojovníků za svobodu ukončil, zřejmě ze stejného důvodu.

Josef Bernard ocenění převzal 19. září letošního roku na sněmu svazu. „Jsou tam lidé, za které bych dal ruku do ohně. O tom, že tam dostanu toto ocenění, jsem předem nevěděl,“ okomentoval to Bernard. Výtku některých, že kvůli kontroverzním krokům předsedy Vodičky ocenění neměl vůbec přebírat, Bernard přijal. „Ano, možná jsem si to měl rozmyslet a možná jsem to měl udělat hned. Ale bylo to ještě v době, kdy pan Ondráček ještě takové ocenění od svazu nedostal,“ zamýšlí se Josef Bernard.

Oceňování lidí, kteří sloužili bývalému režimu a od té doby neprošli žádnou sebereflexí, dává podle Bernarda špatný příklad zejména mladým lidem. „Chvíli jsem si říkal, že nad tím mávnu rukou, ale přece jsme v roce 1989 nedělali revoluci proto, abychom teď říkali, že minulý režim nebyl až tak špatný,“ vysvětluje Bernard svůj postoj.

Svůj krok považuje za naprosto samozřejmý a jasný. Lidé by podle něj neměli „ustupovat ze svých zásadních pozic“. „Neměli bychom zpochybňovat naše prozápadní směřování ani začleňování do bezpečnostních struktur. Já si myslím, že svět je dnes čím dál méně stabilnější, a proto potřebujeme v nějakém týmu států být. Já jsem spokojený s tím, kde jsme teď. Nechci se vracet k diktátorským režimům z minulosti,“ uzavírá Josef Bernard.

Reklama

Doporučované