Hlavní obsah

Řemeslem si můžete vydělat až 70 tisíc, vítal žáky v první den ředitel školy

Řemeslníci po škole mohou dostat nástupní mzdy v řádech desítek tisíc.

 

Reklama

Střední školu technickou na pražském Zeleném pruhu navštívil v první školní den prezident republiky.

Článek

Ředitel pražské technické školy, která vzdělává budoucí řemeslníky, nastavil hned první školní den novým žákům pohled do světlé budoucnosti.

Drahoslav Matonoha jim řekl, že se jako absolventi jeho školy mohou těšit na nástupní mzdy v řádech desítek tisíc korun.

„Než dělat úředníka za nějakých 17 tisíc bez chuti do života, je lepší dělat řemeslníka, který, když je šikovný, tak si vydělá až 70 tisíc hrubého,“ řekl poté ředitel Seznamu v rozhovoru, jenž si můžete pustit v úvodu tohoto textu.

Škola, kterou v den zahájení nového školního roku navštívil prezident republiky, vychovává nové řemeslníky v mnoha oborech. Ředitel tvrdí, že „jeho” parketáři, kteří ještě jako žáci školy uspěli na mezinárodní soutěži, dostali jako absolventi nabídky s nástupní mzdou v řádech desítek tisíc korun.

Dosáhnout na takové peníze je podle Drahoslava Matonohy možné v každém řemeslném oboru, který ale musí být v něčem jedinečný.

Dobré platy v řemeslnických oborech však mají pro školu také stinnou stránku - je totiž těžké udržet učitele.

„Žáci mají po absolutoriu často vyšší platy než učitel se dvěma vysokými školami,“ říká Drahoslav Matonoha. U kvalitních pedagogů vždycky podle něj visí ve vzduchu, že je nějaká firma přeplatí.

Reklama

Doporučované