Hlavní obsah

René Fasel oznámil konec evropského hokeje. Všude se bude hrát jako v NHL

Foto: Ondřej Bičiště / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

I evropská kluziště mají brzy dostat zámořské rozměry.

Reklama

Šampionátem v Bratislavě skončí jedna dlouhá éra evropského hokeje. Už na příštím mistrovství světa ve Švýcarsku by se mělo hrát na úzkém kluzišti po vzoru NHL. Doporučení vydala Mezinárodní hokejová federace IIHF. Chce, aby byl hokej zajímavější.

Článek

Evropský hokej se v příštích letech výrazně změní.

Rozhodla o tom Mezinárodní hokejová federace IIHF, která na dnešním kongresu v Bratislavě vydala doporučení, aby se největší mezinárodní akce s okamžitou platností hrály na úzkém kluzišti po vzoru hokejové NHL.

Českým novinářům to potvrdil generální sekretář Českého hokeje Martin Urban. „Zúžit kluziště nikdo nemůže nutit kluby ani týmy v jednotlivých zemích. Je ale vydáno doporučení, a to proto, aby byl hokej pro diváky zábavnější,“ řekl.

Doporučení platí okamžitě. Na úzkém ledě by se tak mělo hrát už za rok na šampionátu ve Švýcarsku.

„Švýcaři už dostali otázku, jestli jsou schopni své arény přizpůsobit. Já to zatím nevím, takže za ně nechci mluvit,“ řekl Urban.

Evropský hokej tak zažije revoluci. Jde o největší změnu od zrušení ofsajdu na červené čáře.

Rozdíl ve velikosti ledové plochy činí rovné čtyři metry. Zatímco mistrovství světa se hrají na kluzištích o rozměrech 30 × 60 metrů, v zámoří mají ledy rozměry 26 × 60 metrů.

„Je to úplně jiný sport,“ glosoval vždy třeba Jaromír Jágr.

Anketa

Jak se vám líbí rozhodnutí přizpůsobit rozměry kluzišť poměrům v NHL?
Správné rozhodnutí, hokej v NHL je lepší než v Evropě
26,5 %
Špatné rozhodnutí, Evropa by měla zachovat svůj způsob hokeje
73,5 %
Celkem hlasovalo 15073 čtenářů.

„Hokej je rychlejší, zábavnější. V podstatě i střela od mantinelu je gólová šance, je to velká změna,“ řekl třeba brankář Pavel Francouz po své první sezoně v zámoří.

IIHF tím chce reagovat na výkonnostně stále se vzdalující Severní Ameriku, které Evropa svým hokejovým vývojem nestačí. To ostatně připustil i šéf IIHF René Fasel, který s myšlenkou hrát i v Evropě na úzkém ledě už minulý rok přišel.

„Osobně si myslím, že dnes je hokej na nejvyšší úrovní v historii. Do NHL se prosazuje hodně mladých hráčů. Pro fanoušky je to jiný sport, než jaký jsme tu měli před dvaceti lety. Nebo dokonce i před pěti. Je na vysoké úrovni, je bezpečný a nejatraktivnější, co kdy byl. A my musíme diskutovat, jak přistoupit k úzkému ledu. Jsem opravdu ohromený úrovní hokeje, jaký se na něm hraje,“ prohlásil Fasel.

Podle jeho plánů se mělo hrát na úzkém ledě poprvé až v roce 2022, dnes však IIHF rozhodla, že se do velké změny pustí okamžitě. Postupně by se ledy měly zužovat i v jednotlivých evropských soutěžích.

Reklama

Související témata:

Doporučované