Hlavní obsah

Renovace Johnsonova bytu se prodražila. Náklady má zaplatit charita

Foto: Profimedia.cz

Premiér Boris Johnson se svou snoubenkou Carrie Symondsovou, která stojí za nákladnou renovací bytu v Downing Street 11.

Reklama

Byt britského premiéra Borise Johnsona v Downing Street prošel úpravami. Byly ovšem tak nákladné, že šéf britského kabinetu začal hledat alternativní zdroje financí. Renovaci chce zaplatit z peněz z charity.

Článek

Privátní byt premiéra v Downing Street 11 se rozhodla zásadně předekorovat a upravit Johnsonova snoubenka Carrie Symondsová. Renovace ve stylu přední britské interiérové designérky Lulu Lytleové se ale podle britského deníku The Daily Mail „zcela vymkla kontrole“.

Johnson si měl podle zdrojů listu jednou stěžovat na to, že úpravy vyjdou na „desítky a desítky tisíc liber“, podruhé se zmiňoval i o sumě přesahující sto tisíc liber. V přepočtu tedy více než tři miliony korun. Konkrétně ho měla vyděsit například cena tapet, které Symondsová objednala – řekl údajně, že „snad musela koupit tapety ze zlata“.

Renovace bytu, který sdílí Johnson, Symondsová a jejich desetiměsíční syn Wilfred, trvá už přes rok. Na nějakou dobu ji přerušila koronavirová pandemie. Na závratnou sumu za úpravy velkého bytu měl Johnson narážet už loni. V momentě, kdy se dozvěděl, že z peněz daňových poplatníků dostane nanejvýš „zhruba 30 tisíc liber“ (cca 908 tisíc korun).

Charita pro účely národního dědictví

Premiér teď hledá jiné cesty. Řešil například, zda o potřebné finance nepožádat sponzory Konzervativní strany. Ať už skrze ni, či napřímo. Byl ovšem upozorněn, že by to mohlo vést ke střetu zájmů a že by takový krok nemusel být etický.

Johnsonův tým proto přišel s nápadem založit charitativní fond zaměřený na údržbu nejen Johnsona bytu, ale i dalších prostor v sídle britského premiéra, tedy v Downing Street 10 a 11. Účelem by oficiálně bylo zachování sídla pro účely národního dědictví, z čehož by mohli těžit i jeho potenciální nástupci. Mluvčí Downing Street 10 tuto informaci nepopřel, napsal list The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Interiérová designérka Lulu Lytleová při spolupráci s aukční síní Christie's.

Podle některých zdrojů by ale Johnson z fondu mohl pokrýt náklady za renovaci a „nákladný vkus Symondsové“, jak píše Daily Mail. Šéf britského kabinetu už požádal finančníka Lorda Brownlowa, aby plánovaný fond vedl. Jde o konzervativního člena Sněmovny lordů a blízkou osobu britské královské rodiny.

Foto: Profimedia.cz

Boris Johnson v Downing Street.

Charita by měla fungovat podle amerického modelu – v případě Bílého domu se na jeho renovaci a údržbě velkou měrou podílí první dáma. Každý nově příchozí prezident a jeho rodina pak dostane k dispozici 100 tisíc dolarů (necelých 2,2 milionu korun) pro úpravy Bílého domu podle vlastních představ.

„Obludná“ představa

Nápad financovat údržbu Downing Street skrze charitu se nezdá všem jako ten nejideálnější. Alistair Graham, někdejší předseda výboru, jenž britskému premiérovi radí s otázkami etiky ve veřejném životě, jej podle listu The Times označil jako „celkem nevhodný“.

„Zdá se, že se snaží zřídit charitu spíš pro osobní účely než ve prospěch větší skupiny v nouzi. Docela rád bych založil charitu na rekonstrukci svého bytu v Yorku, ale to podle mě není proveditelné. K takovému účelu charity neslouží, aby zajistily lepší životní úroveň premiérovi a jeho ženě,“ řekl The Times Graham.

Představa, že by Johnson zřídil charitu, již by financovali sponzoři Konzervativní strany, je podle Grahama „obludná“. Dá-li podle něj někdo takový straně finanční příspěvek, jde o politický dar, který má podpořit budoucnost politického subjektu, ne osobní život jeho šéfa. „Mně by to přišlo jako zneužití funkce. A nedokážu pochopit, jak mu to vůbec mohlo přijít na mysl. Pokud je potřeba zaplatit nějakou údržbu, mělo by to jít z vládních zdrojů,“ přisadil si Graham.

Reklama

Doporučované