Hlavní obsah

Renovaci čeká přes 1300 exponátů libereckého muzea

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Přes 1300 svých exponátů si nechá u odborníků do tří let opravit Severočeské muzeum v rámci evropského projektu za 47 milionů korun. Budou mezi nimi gobelíny, staré tisky či mozaika rakouského orla vytvořená z hřebíčků.

Článek

ČTK to řekl ředitel muzea Jiří Křížek. Na restaurování sbírkových předmětů půjde 33 milionů, zbývající miliony se použijí na lepší zabezpečení sbírek v depozitářích a pořízení vybavení konzervátorské dílny a digitálního pracoviště.

Podle ředitele sice mají vlastní restaurátory, kteří ale zpravidla provádí v muzejní dílně u exponátů jen drobnější zásahy. „Je to spíše o údržbě předmětů, nejsou to náročné restaurátorské projekty, které jsou v objemu desítek či stovek tisíc korun,“ uvedl Křížek.

Pro evropský projekt podle něj vybrali předměty, které sami nejsou schopni restaurovat nebo nemají pro to potřebné vybavení či prostory. „Třeba restaurovat vzácné gobelíny umí pět lidí v republice,“ uvedl ředitel. Renovace několikametrových tkanin, které visely v hlavním sále muzea, bude podle něj patřit mezi nejnáročnější v rámci projektu. V minulosti totiž bývalo běžným postupem gobelíny zpevňovat tím, že se k nim přilepila jiná textilie. „Dělali to v dobré víře, tím to ale poškodili. Lepidlo prosáklo do tkaniny a musí se odstranit,“ řekl Křížek.

Restaurování se podle něj konečně dočkají také staré tisky z 16. až do 19. století. „Muzeum je často získávalo do svých sbírek už v 19. století poškozené, ale 120 nebo i 140 let se na ně nenašly peníze a čekaly, až dostanou takovou pomoc,“ uvedl ředitel muzea.

Mezi raritní předměty, které čeká renovace, patří hřebíčkový rakouský orel. „Za první světové války vznikaly sbírky na pomoc vdovám nebo válečným invalidům a fungovalo to tak, že člověk dal krejcar, dostal hřebíček a přitloukl jej na desku do ornamentu. A když jich to udělalo třeba 1000 lidí, tak vznikla mozaika, takzvaná patriotika. A tento je z Liberce, získali jsme ho nedávno. Je hodně poničený,“ dodal Křížek.

Evropská dotace pokryje 90 procent nákladů projektu, zbývajících 4,7 milionu uhradí Liberecký kraj jako zřizovatel muzea. V rámci projektu se zlepší zabezpečení sbírek v depozitářích díky nákupu poplachových či kamerových systémů nebo mobilní klimatizace. Depozitáře má muzeum nejen v Liberci, ale i Mníšku, Harrachově, Jablonci, Raspenavě a Sloupu v Čechách. Pro konzervátorskou dílnu a digitální pracoviště se koupí nářadí, dílenský nábytek, fotografická technika, 3D Laser scanner, dron i speciální počítač.

Reklama

Doporučované