Hlavní obsah

Repatriace Britů jde dobře. Ti, kteří s cestovkou Thomas Cook dovolenou teprve plánovali, jsou v šoku z cen letenek

Foto: Thomas Cook

Ilustrační fotografie.

Reklama

První den operace Matterhorn šel podle britského úřadu pro civilní letectví (CAA) dobře. Domů se díky náhradním letům dostalo 95 % z těch, kteří pondělní návrat do Spojeného království plánovali. V šoku jsou ale podle BBC zákazníci zkrachovalé cestovky Thomas Cook, kteří se na dovolenou teprve chystali. Náhradní letenky od jiných společností mohou být až třikrát dražší. Svízelná je pak situace v Řecku, kde chaos prohlubuje stávka trajektů.

Článek

Británie v pondělí díky mimořádným leteckým spojům dopravila zpět do vlasti přes 14 700 klientů zkrachovalé cestovní kanceláře Thomas Cook. Dalších zhruba 135 300 klientů by se mělo do Británie vrátit během 13 dnů. Oznámil to CAA s tím, že akce je naplánovaná tak, aby se britští turisté mohli vrátit domů ve stejný den, kdy to plánovali.

„Chceme, aby si lidé dál užívali svou dovolenou, takže je přepravíme do Británie v původně plánovaný den odletu nebo velmi brzy poté,“ uvedl podle agentury Reuters ředitel CAA Richard Moriarty.

První den se to povedlo u 95 % lidí a očekává se, že podobně tomu bude i v dalších dnech. Dnes se má podle CAA vrátit do Británie 16 500 lidí.

Celkem má repatriace podle odhadu britského ministerstva dopravy stát více než 100 milionů liber.

Ceny letenek rostou úměrně poptávce

Problém ale mají zákazníci, kteří se zkrachovalou cestovkou na dovolenou měli v příštích dnech teprve odletět. Někteří z nich si podle BBC stěžují, že ostatní aerolinky se na krachu snaží sprostě vydělávat.

Například Angela Millsová řekla BBC, že let z Glasgow na řecký ostrov Rhodos stál ještě v neděli 280 liber, ale teď už 1 000. Takhle ale podle analytika Johna Stricklanda byznys prostě funguje.

„Když se na určitých trasách rapidně zvýší prodej, ceny vyletí nahoru. Kdyby aerolinky nevydělávaly, nemají šanci přežít,“ řekl Strickland BBC.

Z řeckých ostrovů dnes nejedou ani trajekty

V nezáviděníhodné situaci se snadno mohou ocitnout turisté v Řecku. Tam měla v době krachu cestovka Thomas Cook asi 50 000 zákazníků. V zemi dnes kvůli stávce nebude fungovat trajektová doprava. Z populárních turistických destinací na řeckých ostrovech se tak nikdo nedostane. V Aténách se navíc do stávky připojí i většina veřejné dopravy.

Problém má ale i řecký turistický ruch jako takový. Například Kréta se podle předsedy místní asociace turismu a cestovních společností Michalise Vlatakise připravuje na „turistické zemětřesení a tsunami“. Zákazníci zkrachovalé cestovky tam totiž tvoří podle asociace asi 70 % turistiky.

Zadlužená společnost Thomas Cook, která patří k největším cestovním kancelářím na světě, v pondělí vyhlásila bankrot a vstoupila do likvidace. Firma si nedokázala zajistit dodatečné peníze, které požadovaly věřitelské banky, a britská vláda finanční pomoc poskytnout odmítla. V době krachu bylo s firmou na dovolené kolem 600 000 lidí, z toho zhruba 150 000 z Británie a 140 000 z Německa. Němce domů mají dopravit dceřiné společnosti cestovky, které sice přestaly prodávat letenky, ale letadla dál vypravují.

Cestovní kancelář Neckermann, která je v Česku součástí zkrachovalé britské kanceláře, měla v pondělí v zahraniční asi 1 100 českých klientů. Návrat zpět jim podle mluvčího zajistí, nevylučuje ale rušení některých už zakoupených zájezdů.

Reklama

Doporučované