Hlavní obsah

Replika vyhořelého dřevěného kostela v Gutech už má i varhany

Foto: město Třinec

Ilustrační snímek.

Reklama

Instalace varhan začala v úterý, veřejnost poprvé nástroj vyrobený v Polsku uslyší 6. června při první bohoslužbě a vysvěcení svatostánku. Památkově chráněný dřevěný kostel shořel v létě 2017. Úmyslně jej zapálila trojice mladíků.

Článek

Nástroj dorazil na místo v úterý kolem poledne. A hned začala jeho instalace. „Ještě dnes večer mohlo začít ladění,“ uvedl farář Kazimierz Płachta, pod jehož farnost kostelík spadá. Dodal, že pro výrobu zvolila církev polskou firmu. Hlavně s ohledem na termíny pro výrobu a dodání nástroje. „Nejprve jsme oslovili české firmy. Ty jsou ale malé. Varhany nám byly schopné dodat v horizontu dvou či tří let. My jsme chtěli, aby v kostele byly už při vysvěcení,“ řekl. Dodal, že toto garantovala společnost sídlící nedaleko Varšavy. Nástroj má osm rejstříků, nožní i ruční pedál. „Na to, jak to jsou malé varhany, mají bohatou výbavu,“ doplnil Płachta.

Kostel ze 16. století shořel v noci na 2. srpna 2017. Krajský soud v Ostravě poslal za jeho zapálení tři mladíky z Ostravska a Frýdecko-Místecka na 3,5 roku, osm a devět let do vězení. Nejvyšší trest dostal mladík, který akci vymyslel. Nejnižší trest soud uložil chlapci, který budovu zapálil, v době činu nebyl plnoletý. Osmiletý trest dostal řidič, který je na místo přivezl.

Nová stavba je věrnou kopií původního kostela. Interiér kostela, který oheň zcela zničil, bude v obnovené stavbě nahrazen moderním mobiliářem a soudobou výzdobou. Obnova kostela vyšla zatím téměř na 30 milionů korun. Okolo 20 milionů korun stála nová stavba, přes šest milionů vnitřní vybavení.První mše a vysvěcení se připravuje na 6. června.

Reklama

Doporučované