Hlavní obsah

Reportáž: Demise vlády je jediná možnost, věří demonstranti

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Na pražském Staroměstském náměstí se v neděli odpoledne konala demonstrace proti vládním opatřením.

Reklama

Na tři tisíce lidí se v neděli sešly na akci proti vládním opatřením. Vystoupil na ní exprezident Václav Klaus nebo epidemiolog Jiří Beran. Organizátoři vládu vyzvali k okamžitému zrušení restrikcí a otevření ekonomiky.

Článek

+36

Blíží se druhá hodina odpolední a dvojice s českou vlajkou na zádech míří ke Staroměstskému náměstí, kde už stovky lidí čekají na začátek akce proti vládním opatřením nazvané Otevřeme Česko, kterou zorganizovala iniciativa Chcípl PES.

„Uvědomte si důležitou věc, je nás ve skutečnosti daleko více, ale řada lidí tu s námi dnes nemůže být, ale sledují nás online, za pět minut začínáme,“ mluví organizátor směrem k účastníkům, kteří okamžitě začnou jásat.

„Chceme svobodu, otevřete a podejte, vládo, podejte demisi,“ skanduje dav pod pódiem s transparenty: „Stop covid tyranii. Zastavme totalitu ve jménu covidu!“ Přesně ve dvě hodiny ale demonstranti utichnou, protože na pódiu jako první promlouvá k davu profesor epidemiologie Jiří Beran, kterého před časem Ministerstvo zdravotnictví zařadilo mezi ty, kteří šíří dezinformace.

„Musíme mít cílená opatření. Tak, aby byli chráněni rizikoví pacienti. A to tak, aby celá populace nebyla ochromena plošnými opatřeními,“ apeloval a vysloužil si potlesk a jásot lidí.

„Přesně tak, má pravdu,“ reagovala paní, která právě čekala v řadě na Toi Toi zhruba uprostřed náměstí. Podle ní ji lék, který Beran na jaře doporučoval proti nemoci covid-19, zachránil celou rodinu.

„Přijela jsem z Moravy jenom kvůli němu, zachránil nás. Na jaře měla celá naše rodina koronavirus, ale koupili jsme si na jeho doporučení lék Isoprinosin a ten nás všechny vyléčil. Ale vláda jediné, co udělala, tak ho zakázala. Nevěřím vládě už vůbec nic,“ řekla Seznam Zprávám třiapadesátiletá Eva z Moravskoslezského kraje.

„Prosím tě, ale co to povídáš, vždyť podle této vlády bychom tohle neměli říkat, jenom chtějí, abychom pravdu nikde neříkali, je to jako za komunismu,“ dodává její přítel. Společně se pak hrnou zpátky k pódiu, kde zrovna promlouvá k demonstrantům podnikatel v pohostinství Jiří Janeček. Ten chce, aby se nouzový stav již neprodlužoval a 23. ledna se Česko otevřelo.

„Pojďme otevřít kompletně celou Českou republiku, pojďme žít své vlastní životy a chránit ty, kteří to opravdu potřebují a hlavně chtějí,“ vyzýval lidi, kteří mu oplatili potleskem.

„Co otevřené obchody, ale ta rozdělená společnost? Všichni se zbláznili, jsou zoufalí, nemají peníze, platí hypotéky a úvěry, z toho už není cesty zpět, proto jsem přišla. A se vším, co se tady říká, naprosto souhlasím,“ reaguje na vystoupení organizátorů dvaačtyřicetiletá Irena z Prahy a její přítelkyně jenom dodává, že má hotel, který už musela na podzim zavřít.

Klaus: Žádná zázračná vakcína neexistuje

„Nevím, co mám tedy dělat, kompenzace nejsou a všichni jenom žvaní. Jsem naprosto zoufalá, chování celé vlády, ale i opozice je doslova strašné. Nemám chuť už nikdy v životě podnikat,“ vysvětluje Seznam Zprávám tmavovlasá padesátiletá Barbora stojící u pódia, kde těsně před třetí hodinou vystoupil – bez roušky – bývalý prezident Václav Klaus.

„Koukni se na něj, je mu 80, je to riziková skupina a nemá roušku. Takže se tedy asi není čeho bát,“ komentuje Klausův příchod muž ve středních letech.

Exprezident se jenom usmívá a davem prochází až k pódiu a následně kritizuje plošná opatření a také to, že cílem vlády je naočkovat českou populaci.

„Oni říkají, že všechno vyřeší nějaká zázračná vakcína, až se všichni necháme naočkovat. Myslím, že je potřeba jasně říci, že žádná zázračná vakcína neexistuje,“ hlásá Klaus a sklízí od davu potlesk.

„Jo, svobodu, svobodu, svobodu,“ skandují lidé u východů ze Staroměstského náměstí a čekají na další Klausova slova.

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Exprezident Václav Klaus.

Exprezident dále tvrdí, že sám preferuje kontakt s nemocí a „přirozenou imunizaci“. „Ať se každý, kdo se chce naočkovat, naočkuje. Nesmí to být ale povinné,“ dodal Klaus za potlesku demonstrantů.

Dvojice mužů ve středních letech Klausova slova hodnotí tak, že s ním sice nesouhlasí, ale vakcíny je stejně tak málo, že se nenaočkujeme, i kdyby to vláda nařídila.

„Vždyť tu nic nefunguje. Vakcíny je stejně tak málo, že se nenaočkovávají ani lékaři. Tohle je jenom zmar, rozdělená společnost. Nechápu, kam jsem se to dostali,“ řekl Seznam Zprávám třiačtyřicetiletý pražský podnikatel, který jako jeden z mála měl na demonstraci roušku.

Policie po celou dobu hlídala všechny východy ze Staroměstského náměstí a také apelovala na lidi, aby dodržovali rozestupy a nasadili si roušku. To se však ve většině případů nepovedlo.

„Za to ale ponese odpovědnost pořadatel akce, my na to lidi upozorňujeme, aby si roušku nasadili a dodržovali opatření,“ řekl Seznam Zprávám hlídkující policista.

Na Twitteru poté policie uvedla, že svolavatel akce bude oznámen pro porušení vládních nařízení.

Na pódiu se poté střídali další zástupci podnikatelů v pohostinství, fitness trenérů, lékařů, maturantů či podnikatelských odborů. Celou akci zhruba v půl čtvrté uzavřel zpěvák Daniel Landa, který shrnul základní body happeningu.

„Po skončení nouzového stavu si dokážu představit jenom občanskou neposlušnost,“ prohlásil Landa, který následně poděkoval všem zúčastněným a připomněl, že je potřeba si požadavky vymoci silou, ale ne násilím. A vyzval, aby se demonstranti v klidu rozešli.

Po jeho vystoupení u pódia bouchla petarda, ale další už nenásledovaly a lidé za zvuků české hymny pomalu odešli z náměstí.

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Staroměstské náměstí se vylidňuje.

„Covid-19 je jenom podvod“

Několik hloučků před pódiem ještě probíralo, proč vláda přísná opatření udělala. Nebo to, že nemoc covid-19 podle nich vůbec není.

„Covid je podvod, a i kdyby nebyl, tak tohle se nedělá. Přeci kvůli chřipce nezavřou celou republiku? Tohle se nedělá a navíc se děcka koukněte, jsme tu hlavně zase jenom z Moravy, Pražáci nepřišli,“ vzteká se v hloučku žena po skončení akce. K ní se přidává její blonďatá kamarádka, která ukazuje starší paní a ptá se jí, zda se bojí té chřipky, když spadá do rizikové skupiny. „Jasně, že ne. I Klaus do mé skupiny patří a nenechá se očkovat, takže to také neudělám,“ dodává bělovlasá seniorka.

Skupina se poté shoduje, že vláda zavřela republiku a hází to na takzvanou rizikovou skupinu obyvatel.

„Vždyť to ten Klaus říkal. Izolují zdravé a ne nemocné. Hází to prostě na staré, přitom senioři všude jezdí, cestují a jsou tady dnes také,“ uzavírá téma skupina a pomalu se odebírá směrem k orloji.

Před půl pátou se ještě hloučky sdružují za přítomnosti policie na náměstí. Kolem páté hodiny se ale náměstí vyprázdní.

Reklama

Doporučované