Hlavní obsah

Nedodržování opatření a rozestupů. Jak začalo očkování ohrožených?

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

V neděli ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady probíhalo očkování seniorů a zdravotníků.

Reklama

aktualizováno •

Desítky seniorů nad osmdesát let a také zdravotníci se v neděli nechali očkovat proti nemoci covid-19.

Článek

+13

Už od osmi hodin nedělního rána probíhala ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady akce očkování zdravotníků z nemocnice a seniorů z Prahy 3 a Prahy 10. Označení, kde se očkování přesně nachází a kudy se mají senioři vůbec vydat, ovšem chybělo.

Proto už u vstupu do budovy postává několik seniorů u mapky nemocnice a nevědí, kam jít. „No to je ten pavilon I,“ přichází k nim pracovník vrátnice a ukazuje cestu. „To musíte prostě rovně, potom doleva a tam jděte z kopce. Na ceduli už uvidíte označení pavilonu I,“ snaží se pracovník o navigaci.

Trojice šourající se k pavilonu posléze zastaví a rozhlíží se, protože podle návodu vrátného nedorazila do správného pavilonu I. „Nevíte, kde to je? Já se jdu teprve zaregistrovat, jdu se jich vůbec zeptat na tu vakcínu, protože v téhle republice se už nikam ani nedovoláte,“ ptá se mě a kolegy devadesátiletý Marek z Prahy 4.

„V pátek jsem se zkoušel dovolat a nic, pak to jednou někdo zvedl a řekl, ať jdu do nejbližší nemocnice, a to je teda tady, tak se jdu zkusit nějak registrovat,“ doplňuje senior a po dalších zhruba třech minutách přichází ke vchodu do pavilonu. Z něj právě vychází čerstvě naočkovaná čtyřčlenná rodina.

Zkoušíme se proto dotázat, zda se rodina právě nechala očkovat proti covidu-19. „No jo, nechali jsme se očkovat, ale na klíšťata,“ směje se mladík a dohání své rodinné příslušníky, kteří prchají k autu.

Kromě devadesátiletého Marka se do pavilonu hrnou další senioři a hledají vchod do ordinace.

„No tohle je sice vstup, ale musíte těmito dveřmi a tou chodbou až dozadu, tam je okénko, kde je evidence a potom vás naočkují,“ vysvětluje jeden senior a navádí další příchozí, jakým směrem se mají v pavilonu vydat. Řádné označení i tady chybí.

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Desítky seniorů čekají na očkování proti nemoci covid-19.

Skupinky seniorů následně plní zhruba třicetimetrovou chodbu, ve které je několik ordinací, kde očkování probíhá. Problém je, že v úzkých chodbách se nedodržují rozestupy a někteří senioři sundávají roušky. Toho si všímají i nově příchozí. „No tak to je bezvadné, pokud jsem doteď neměla covid, tak teď mám jistotu, že ho tady chytnu,“ komentuje praktická lékařka z Prahy 4, která stojí ve frontě v úzké chodbě.

„Tak vážení, kdo je evidovaný, tak pojďte ke mně do ordinace,“ volá sestřička na chodbě směrem k seniorskému páru.

„No Mirek ode mě je objednaný, ale já ne, protože mi to v pátek nikdo nezvedal. Tak můžu se očkovat také?“ ptá se seniorka.

„Ale vždyť se má objednávat přes centrální systém Ministerstva zdravotnictví, linka v pátek spadla. Musíte přes počítač,“ vysvětluje sestra.

„No tak jsem šla jako zbytečně? Jak přes počítač? Nevím, jak to myslíte,“ vysvětluje seniorka a míří ven z chodby, kde postávají namačkaní naočkovaní senioři, protože po vpíchnutí vakcíny musejí zhruba 15 minut setrvat v prostorách pavilonu pro případ, že by se jim udělalo nevolno.

Rozestupy? Zapomeňte

Po dvanácté hodině míří do úzké chodby - neboli čekárny - další skupinky seniorů, kteří jsou objednaní na konkrétní čas. „Jsme objednaní přes praktika, jsem z Prahy 3 a tam je ta akce, že se můžeme jít očkovat a nemusíme se objednávat přes ten centrální systém,“ vysvětluje nám doprovod téměř devadesátileté seniorky.

Do pavilonu míří také rozčilení příbuzní seniorů a snaží se s nemocnicí domluvit shodný termín pro své příbuzné nebo možnost, aby seniory naočkoval mobilní tým. „Volala jsem kvůli tomu očkovacímu koordinátorovi při ministerstvu, ten mi řekl, že každé očkovací místo má mobilní tým, který by mé rodiče naočkoval. Jedu tedy sem a tady mi řeknou, že žádný mobilní tým ještě není,“ vysvětluje zhruba padesátiletá Tatiana.

„Další problém je za mě to, že jeden z rodičů už termín očkování má, ale další nikoliv, protože není dostatek vakcín, tak kde to jsme? Rok se vědělo, že tohle přijde,“ doplňuje, nasedá do auta a opouští areál.

Z čekárny zhruba v jednu hodinu vychází vnuk se svými devadesátiletými rodiči a klade jim na srdce, pokud by se jim udělalo nevolno, tak ať mu to hned hlásí. „Vevnitř není místo, musíme těch patnáct minut prostě stát tady,“ vysvětluje prarodičům, zatímco dalších zhruba deset seniorů míří do úzké chodby stát frontu na očkování.

Předbíhání v očkování?

Zadním vchodem poté někteří senioři opouštějí ordinaci. Mezi nimi je také devadesátiletý Marek, který se původně šel jenom zaregistrovat.

„Tak mi to píchli,“ směje se. „Šel jsem na blind, ale teď jsem teda znova zmatený, protože bude zase to druhé očkování. Ale nevědí ani kdy, protože zase nevědí, jak to bude s tou vakcínou,“ uvádí pan Marek. „Řekli mi, že mi s tím pomohou děti, ale já jsem sám. Tak řekli, ať to udělám přes počítač, ale ten také nemám. Já tomu nerozumím, jsem děsně zmatený,“ stěžuje si a několikrát opakuje, že to celé vlastně nechápe.

U zadního vchodu postává také jednasedmdesátiletá dokumentaristka Olga Sommerová. „Vy čekáte na očkování?“ ptáme se. „Počkejte, ještě musím zavolat té sestřičce,“ reaguje Sommerová. A o několik minut později k ní přistupují mladá žena a muž.

„Nešla jsem tam na očkování. Nejsem očkovaná,“ uvedla po zveřejnění tohoto textu Olga Sommerová. „Šla jsem tam na obhlídku, chtěla jsem vidět, jak to tam vypadá. Mrzí mě, že je teď takhle vláčeno moje jméno.“

Foto: Seznam Zprávy

Dokumentaristka Olga Sommerová.

Trojici za několik minut vyzvedává sestra v béžovém kabátu a společně míří ke vchodu do ordinace. Ptáme se, proč míří na očkování, když dnešek je určen pouze pro zdravotníky a seniory nad 80 let. „Ježíšmarjá, ptejte se někde jinde,“ reaguje sestra. Trojice posléze na žádné dotazy nereaguje a následně zapluje do jedné z ordinací.

K očkovacímu místu posléze přichází i ředitel nemocnice Petr Arenberger. „Dneska tady probíhá jenom očkování zdravotníků. A rozhodli jsme se spolupracovat s některými městskými částmi a očkování jsme nabídli o víkendu také seniorům nad 80 let,“ vysvětluje akci Arenberger.

Šéf nemocnice: Dodržujte opatření

Na dotaz, jak je možné, že někteří lidé mimo preferované skupiny se nechávají očkovat, pouze odvětí: „Tak na to se podívám a osobně je vyhodím.“ Mezitím kolem něj projde do pavilonu seniorka v modré bundě bez roušky „Samozřejmě apeluji na to, aby se zde dodržovala veškerá opatření, dodržovaly se rozestupy a další hygienická opatření,“ doplňuje ředitel s tím, že v nemocnici už příští týden vznikne velké očkovací centrum a lidé se nebudou muset mačkat v úzké třicetimetrové chodbě.

Do konce mimořádného nedělního očkování zbývají zhruba dvě hodiny a čekárny i ulice před očkovacím místem jsou stále částečně zaplněny seniory a zdravotníky. Někteří čekají, až uplyne patnáct minut od naočkování, další čekají ve frontě, aby se dostali do ordinace.

U vchodu do nemocnice se situace nezměnila. Několik nových skupin zkoumá orientační mapku nemocnice a hledají záhadný pavilon I.

„Tak už dneska popadesáté, rovně, doleva z kopce,“ uzavírá vrátný a vrací se zpátky do kukaně. A přibližně stý senior vyráží hledat onen pavilon.

Poznámka: Článek jsme aktualizovali o vyjádření Olgy Sommerové.

Reklama

Související témata:

Doporučované