Hlavní obsah

Volím je, nechci lesby oblečené jako psi. Reportáž z akce kotlebovců

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Pódium v Turzovce se zástupci LSNS, státními i stranickými vlajkami.

Reklama

Seznam Zprávy v rámci předvolební cesty po Slovensku navštívily mítink Lidové strany Naše Slovensko. Krajně pravicová strana Mariana Kotleby aspiruje podle průzkumů na výsledek přes 10 procent. Reportáž je ze setkání s voliči v Turzovce, města na severozápadě země.

Článek

Poslechněte si, jak to zní na mítinku kotlebovců:

„Kotleba není dobrý! Není dobrý!“ dozvídám se už ve vlaku z Bratislavy do Žiliny, kde se přestupuje na vlak do severoslovenské Turzovky. Varování jsem dostal od dvou postarších mužů, Romů, kteří vyrazili z hlavního města rychlíkem až do Košic. Čecha se ze zvědavosti vyptávají na cíl cesty, a když zjistí, že jde o předvolební reportáž, sami spustí o politice. Mám si prý dát pozor, varují mě opakovaně.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Sedmitisícová Turzovka leží 12 kilometrů od českých hranic.

Do Turzovky se jede z Bratislavy s přestupem zhruba čtyři hodiny. Sedmitisícové město leží 12 kilometrů od českých hranic v regionu zvaném Kysuce. Historicky jde o zaostalejší a chudší hornatou oblast s velmi konzervativními obyvateli, často žijícími v izolovaných údolích donedávna téměř odtržených od světa.

Pozitivněji se tu vnímá třeba období Slovenského štátu. V 90. letech se tu velmi dobře dařilo Vladimíru Mečiarovi a po něm Robertu Ficovi a jeho sociálně demokratické straně Směr.

V potemnělém sále turzovského kulturního domu už hodinu před akcí Lidové strany Naše Slovensko Mariana Kotleby čeká asi 20 lidí. Je to asi dvakrát víc než policistů postávajících před budovou.

U vchodu si příchozí mohou nabrat od dívky v kroji odznáčky, samolepky i volební noviny s tajenkou. Správnou odpovědí na otázku, co je „rakovina společnosti“, jsou „mimovládky“.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

U vchodu si příchozí mohou nabrat od dívky v kroji odznáčky, samolepky i volební noviny s tajenkou.

V Turzovce v parlamentních volbách před čtyřmi lety získala Ficova strana 47,4 procenta hlasů. Kotlebovci se tu tehdy umístili třetí. Se 13 procenty získali o 5 procentních bodů víc, než byl v roce 2016 jejich celostátní výsledek. Teď v celém specifickém regionu Kysuce sebejistě aspirují na víc. Lepší výsledek má pojistit i volební turné, které si udělalo v Turzovce zastávku ve čtvrtek 20. února.

Čekajícím zvědavcům a podporovatelům zkracuje čas chlapec v kroji. Hraje na tahací harmoniku, z reproduktorů ale zazní i reprodukovaná tvrdá rocková hudba s nacionalistickými texty, a pak další kulturní vystoupení. Tentokrát krojovaného muže s fujarou.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Volebnímu setkání předcházelo několik lidových kulturních vystoupení.

V publiku už víc než hodinu čekají i dvě místní studentky. Bály se o volné místo v sále a tak se potají vypařily dřív ze školy. Zatímco osmnáctiletá Klára volila kotlebovce už loni ve volbách do Evropského parlamentu, její spolužačka Natálie je prvovolička. Na volební mítink nepřišly ze zvědavosti, ale kvůli vyjádření podpory. Jsou pevně přesvědčené o tom, že budou v sobotu volit č. 24. „Já už pana Kotlebu dlouho sleduji. On mě tím programem asi nejvíc zaujal,“ říká Klára s tím, že liberály určitě volit nepůjde.

„Slovenská politika spěje k záhubě“

Čím si lídr LSNS získal její podporu? Hlavně vyhraněným přístupem vůči sexuálním menšinám. „Slovenská politika podle mě spěje k velké záhubě. Jestli slovenskou politiku ovládnou liberálové, tak bude Slovensko vypadat hrozně. Neumím si představit, že by mi tu běhaly, jak to mám povědět, nějaké lesby, co se tu budou oblékat jako psi, nebo že mi tu budou běhat migranti pod nos,“ vysvětluje mi Klára. „Mám přesně ten samý názor jako ona,“ dodává její spolužačka Natálie.

Kulturák se nakonec zaplnil asi z 80 procent, přišlo určitě přes sto lidí. Převažovali muži, většinou starší, ale nejde říct, že by bylo publikum kotlebovců jednotvárné. Podívat se přišli i mladší muži v teplákovkách, děti, odhadem z prvního stupně základní školy, i dobře oblečené starší ženy.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Lidé, kteří se přišli v Turzovce podívat na mítink LSNS.

Jednou z divaček je i místní živnostnice Zlatica. Zatím neví, koho bude volit, a právě kvůli tomu na kotlebovce dorazila. „Nevím, koho mám volit. Takový bordel tam teď je,“ říká mi otevřeně. Záleží jí na sociálních tématech i hodnotách. „Už jsem v pokročilejším věku. Zajímají mě důchody, zajímají mě i vlaky zadarmo. To sice nabízí i Směr. Bojíme se, že jestli Směr skončí, tak nám to seberou, to je taky pravda,“ vyjmenovává.

Zkouší najít nový idol

LSNS ještě nikdy nevolila, doteď byla „směračka“. Ficova strana má ale podle ní problémy a ztrácí důvěru. Hlavním důvodem není pro Zlaticu vražda novináře Jána Kuciaka z roku 2018 a následný politický otřes. „To se mi zdálo trochu moc zpolitizované. Nevím, myslím, že byl mladý na to, aby udělal tak moc. Byly tam i jiné věci, horší,“ říká k tomu. Robert Fico i Peter Pellegrini ji zklamali.

Rozhovor s rodiči Jána Kuciaka a matkou Martini Kušnírové:

„Zkouším najít nový idol,“ říká ještě s tím, že ji rodina přemlouvá, aby už Směr nevolila. Extremistické názory strany Zlatici nevadí: „Právě že to je mi na něm nejsympatičtější. Vůči té naší černé menšině, i na to, že muž a žena jsou rodina… Vzpomínám na zlatý komunismus.“

Studentky Klára a Natálie mohly nakonec z mítinku odcházet spokojené. Ústředním motivem projevů straníků totiž byly sexuální menšiny, téma LGBT se celé dvě hodiny prolínalo jejich projevy. Tedy… pokud je dokázaly vnímat. Protože Milan Mazurek, známá postava Kotlebovy strany, mluví tak rychle, že by se za takovou kadenci slov nemusel stydět ani Tomio Okamura. Na setkání s voliči zastupoval Mazurek Mariana Kotlebu, který zůstal v Bratislavě kvůli schůzi parlamentu.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Auto kotlebovců před kulturákem v Turzovce.

„V programu mají napsané, že normální rodina je i taková, kde se otec jmenuje Fero a máma Jožo, že dva chlapi se mají právo brát, že dva chlapi můžou vychovávat dítě, že nemáme dvě pohlaví: muž a žena, ale že jich je 72! 72 pohlaví! Tohle oni tvrdí, tyhle zvrácenosti mají v programu. Přímo gender ideologii, která přímo mluví o tom, že se člověk nerodí ani jako muž, ani jako žena, ale že si to vybere sám, podle vlastní vůle. Že ráno je muž, odpoledne žena a k večeru krokodýl,“ prohlásil Mazurek na adresu liberální koalice PS/Spolu.

Poslechněte si nový audio pořad Checkpoint, tentokrát o kampani před slovenskými volbami.

Všechno zaznívá paradoxně jen přes kopec od rodiště Michala Trubana, lídra liberálů, kteří jsou v průzkumech až za LSNS. Slova o „duhových úchylácích“ vyvolala v turzovském kulturáku potlesk.

Projev rychlosti kulometu

Mazurek do mikrofonu křičí, mluví překotně a dřív, než si posluchač stačí uvědomit, co řekl za výrok, nebo s jakou finanční částkou v něm operoval, je už o další tři témata dál. Od kritiky současného systému a slovech o ohrožení státu plynule přechází k homofobním výrokům a k posměškům na adresu politických oponentů. Trochu to připomínalo komediální vystoupení.

„Řešením není vyměnit ty zloděje, co jsou tam teď, za lidi, jako je například známý daňový podvodník, lichvář, daňový kriminálník, kamarád celé podtatranské mafie, protože podle mě ji řídil, Andreje Kisku, bývalého prezidenta Slovenské republiky. Bohužel bývalého prezidenta, tedy naštěstí, že už bývalého, štěstí, že není dnes, i když to, co tam je teď… To bychom zase mohli vykládat,“ pobavil Mazurek sál kritikou Kisky a jeho následnice v prezidentské funkci Zuzany Čaputové.

Jeho slova padla na úrodnou půdu. Kdyby loni rozhodovali o slovenském prezidentovi jen obyvatelé Turzovky, Čaputová by teď v prezidentském paláci neseděla. Vůbec by se totiž nedostala do druhého kola. V tom prvním, které tu s téměř 28 procenty vyhrál kandidát Směru Maroš Šefčovič, Čaputovou o jeden procentní bod přeskočil Marian Kotleba (téměř 22 %).

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Policisté v Turzvoce zasahovat nemuseli. Proti mítinku kotlebovců se tu ani neprotestovalo.

Mazurek kritizoval i poměry ve zdravotnictví, zanedbanou infrastrukturu a nízké důchody. Sází i na téma Bratislavou opomíjených periferií, ke kterým Turzovka nepochybně patří.

Politik se stihl i obhájit. Za rasistické výroky o Romech ho loni soud kvůli hanobení národa, rasy a přesvědčení odsoudil k pokutě 10 000 eur. Kvůli rozsudku přišel Mazurek jako vůbec první slovenský poslanec o mandát. Teď do Národní rady kandiduje znovu. Na posledním, 150. místě, spolehá (stejně jako Erik Kaliňák ze Směru) na své mediálně známé jméno.

Rozhovor s Erikem Kaliňákem je součást série předvolebních materiálů SZ.cz přímo ze Slovenska:

Bystřeji než Mazurek působil místopředseda strany a europoslanec Milan Uhrík. K výrokům svého kolegy ale vlastně dodává jen „své zkušenosti“ z Bruselu a téma migrantů. To se, docela překvapivě, objevilo v projevech až po půl hodině. Daleko víc svého času věnovali výrokům na adresu sexuálních menšin, nepřátelských médií nebo nevládních organizací.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Opravené centrum Turzovky, komplex obecního úřadu a kulturního domu.

Čas se opakovaně našel i na téma paní Zlatici, jak říká ona, na „černou menšinu“. „Orava a Kysuce, které byly symbolem porodnosti na Slovensku, že i tam se jednoduše děti přestávají rodit. Ale! Řekněme si to rovnou, v cikánských osadách po celém Slovensku máme populační explozi. A každý z nás, kdo máme v hlavě víc než dvě mozkové buňky, na rozdíl od současné vlády, si přece umíme spočítat, že takhle to do nekonečna být nemůže,“ hřímal Mazurek.

Politici se v Turzovce očividně drželi zpátky. Jak v programu, tak i ve výrocích, na které si dávali pozor. Podle banskobystrického novináře Daniela Vraždy, který se tématem kotlebovců zabývá už dlouhodobě, je to část změny image strany. „Kotleba od roku 2005 doteď mnohé věci pochopil a změnil. Změnil vizuál, slovník a nenosí už uniformy ani dlouhý kožený kabát,“ vysvětluje.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Sál kulturního centra v Turzovce se zaplnil zhruba z 80 procent.

Kotleba už dlouho pracuje na tom, aby ze sebe smyl nálepku fašisty a v poslední době akcentuje konzervativní křesťanská témata, říká Vražda.

„On ví, že mu to dělá problém. Křesťanství je jedna z možností, jak to udělat. Mnoho lidí si řekne, jak může být fašista, když je křesťan? Před tím si ještě řekli: Jak může být županem? A potom: Jak může být v parlamentu? Tak buď je fašista, a nemůže být župan ani v parlamentu, nebo je fašista, a je tam. Problém je v tom, že v jeho případě platí oboje,“ dodává odborník na extremismus.

Rozhovor s novinářem Danielem Vraždou:

„Nebojte se, přijďte toho 29. února, přijďte k volebním místnostem a volte stranu č. 24. (…) Bůh vám žehnej, a celé vaší Turzovce, a ať nás Panna Marie chrání,“ zaznělo na závěr setkání v Turzovce.

Kvůli četným dotazům a připomínkám jsme titulek konzultovali s poradnou Ústavu pro jazyk český, která nám potvrdila, že ve slově psi má být měkké i. Odůvodnění: jde o první pád. Například v jednotném čísle je správné znění této věty: Nechci tady lesbu oblečenou jako pes.

Reklama

Doporučované