Hlavní obsah

Reportáž z Londýna: hrdinství ano, utrpení ne. Jak Zeman vyznamenal válečné veterány

Miloš Zeman v Londýně vyznamenal české a slovenské veterány (reportáž pro Seznam Zprávy pořídila Jana Frank).Video: Jana Frank

 

Reklama

Miloš Zeman se během návštěvy v Londýně sešel s britskou královnou i československými veterány.

Článek

Položení věnce u památníku bitvy o Británii bylo posledním bodem dnešního londýnského programu Miloše Zemana. Už dříve odpoledne v rezidenci českého velvyslance předal prezident medaili Za hrdinství pěti českým a slovenským veteránům, kteří za druhé světové války sloužili v řadách britského královského letectva (RAF).

Předal také diplom o jmenování do generálské hodnosti sedmadevadesátiletému Miroslavu Antonínu Liškutínovi. Veteránům Zeman tlumočil blahopřání britské královny Alžběty II., u které po poledni absolvoval audienci.

Podívejte se na speciál k audienci českého prezidenta u královny Alžběty II.

Téma určuje královna. Žádné politické hovory, popisuje Cyril Svoboda průběh audience u Alžběty II.

Před položením věnce u památníku na nábřeží nedaleko britského parlamentu se Miloš Zeman setkal také s britským ministrem zahraničí Borisem Johnsonem.

„Nesmírně si vážím českých vojáků, kteří bojovali v britských řadách a mnoha z nich jsem udělil státní vyznamenání. Chtěl bych vyjádřit radost z toho, že to mohu učinit i dnes při příležitosti audience u Jejího Veličenstva," řekl Zeman při krátké ceremonii.

Zemanovi k návštěvě dopomohla momentální situace Velké Británie, říká český velvyslanec.

Jedním z vyznamenaných byl nyní i čtyřiadevadesátiletý letec Ivan Oto Schwarz. „Cítím se fantasticky. Začínám mít takovou sbírku vyznamenání, že se Hermann Göring (velitel německého válečného letectva) otáčí v hrobě," smál se před novináři. Dodal, že rozhodně hodlá žít přes sto let.

Zeman dnes také zdůraznil, že vyznamenání dostávají ti, kdo se nacistickému režimu aktivně postavili. Vyznamenávat prý nebude lidi, kteří pod nacistickým terorem trpěli. „Utrpení si zaslouží soucit, utrpení si zaslouží lítost, ale za utrpení se nevyznamenává. Státní vyznamenání je vyznamenání za službu vlasti a tedy i za boj za její svobodu," vysvětlil svůj postoj prezident s tím, že utrpení samo by například nezávislost státu nikdy nezajistilo.

Reklama

Doporučované