Hlavní obsah

Reportáž z místa, kde se skáčou rittbergery se slovy

Slam poetry je zápas v poezii

 

Reklama

Slam poetry je zápas v poezii, kde se výkony hodnotí trochu jako na krasobruslení. Jak být nejlepší, radí dvojnásobný mistr republiky.

Článek

Na první pohled si slam poetry můžete zaměnit se stand-upem nebo one man show. Je to ale trochu jiná disciplína, taková, která se dle slov dvojnásobného mistra republiky ve slamu Jiřího Charváta nedá přesně definovat. Musíte ji zkrátka vidět.

„Zápasit" v poezii začal Jiří Charvát alias Rimmer asi před osmi lety. „V roce 2008 jsem viděl vystoupení jednoho soutěžícího, který to tehdy vyhrál, a přišlo mi, že to dokážu také. Tak jsem to šel zkusit – a dokázal to," říká na okraj rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Slam poetry mu ale nedávala, co očekával. Na několik let si dal pauzu a na scénu se vrátil teprve nedávno. Od té doby vyhrál mistrovství republiky rovnou dvakrát po sobě.

„Občas improvizuji, ale to jenom tehdy, když o nic nejde. Když chci vyhrát, výstup si pečlivě připravím,” popisuje Charvát se smíchem svoji strategii.

Liší se tím od části českých slamerů, kteří svoje vystoupení staví právě na improvizaci. „V tomhle jsme i o dost jiní než v zahraničí, tam se neimprovizuje vůbec. Český slam je také vtipnější a zábavnější, za hranicemi se dotýkají spíše vážnějších témat.”

A jaká jsou pravidla slamu? „Vystoupení je dvoukolové, na každé máte tři minuty. Přicházíte s autorským textem, nečtete ho, musí to být performance. Diváci pak váš výstup bodují, podle toho, jak je zaujmete, od nuly do desítky,” vyjmenovává.

Jinak si ale podle Rimmera můžete ve slamu dělat cokoli.

Video: Celé vystoupení Jiřího Charváta.

Slam poetry vystoupení.

Reklama

Související témata:

Doporučované