Hlavní obsah

Reportáž z obce, kde se objevil koronavirus: Máme vědět o nakaženém sousedovi

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Lidé z obce, kde leží v karanténě koronavirem nakažený Američan, si myslí, že hygienici by je o nakaženém měli informovat. Rád by to od nich věděl i starosta. Podle hygieny však na to neexistuje právo.

Článek

AKTUALIZOVÁNO – Získali jsme vyjádření pacienta, který byl nakažen.

Štěpánovsko je malá obec rozkládající se podél meandrů řeky Orlice nedaleko Týniště nad Orlicí, pod které také katastrálně spadá. Má necelých 250 stálých obyvatel a od pondělka také jedno velké téma: koronavirus. Dvaatřicátý český nakažený, sedmatřicetiletý Američan, totiž bydlí na okraji Štěpánovska.

Někteří obyvatelé obce vědí, o koho jde, jiní o něm nemají ani ponětí. Vesnice si dál žije svým poklidným životem a nikdo nepropadá panice. Jediná věc ale všechny trápí: veškeré informace se šíří pouze formou neoficiálních fám, dohadů na sociálních sítích a šeptandy.

Reakce nakaženého pacienta

„V době, kdy jsem přijel na chatu ve Štěpánovsku, jsem nevěděl o tom, že jsem se nakazil koronavirem. To jsem se dozvěděl až později. I tak jsem ale po celou dobu mého aktuálního pobytu ve Štěpánovsku chatu, kde se zdržuji, neopustil, a to ani kvůli nákupu a vylučuji, že by mne některý ze sousedů mohl vidět v prodejně, k ničemu takovému nedošlo. V obci jsou navíc instalovány policejní kamery a lze tak pravdu jednoduše zjistit. Od doby zjištění nákazy jsem v úzkém telefonickém kontaktu s příslušnými úřady a pečlivě dodržuji veškeré preventivní postupy pro předejití nákazy jakékoliv další osoby – dokonce ani má manželka se koronavirem nenakazila. Nepředstavuji pro obec ani pro sousedy ve Štěpánovsku žádné nebezpečí.“

Že je v jejich obci někdo nakažený novým typem koronaviru, se lidé z oficiálních míst nedozvěděli. Informace si jen předávají mezi sebou.

„Já jsem se o tom dozvěděla v samoobsluze, kde se mě jedna známá ptala, jestli vím, že nakažený je tady od nás. Nic víc. Nevím ani kdo to je. Strach ale nemám, s manželem se většinou držíme doma nebo na zahradě,“ říká starousedlice ze Štěpánovska Jitka Plašilová. Hromadit zásoby trvanlivých potravin odmítá. „K situaci, že zavřou obchody, určitě nedojde.“

Výměna informací o nakaženém sousedovi je častější u mladších obyvatel obce, kteří o koronaviru živě diskutují. „Hodně se to rozebírá na Facebooku v různých skupinách, takže vím, o koho jde. Myslím, že není pravda, že by to měli jen jako víkendovou chatu, bývají tu často, určitě tady bydlí. Dům koupili asi před dvěma lety, ale do života v obci se nezapojují, takže hodně lidí je ani nezná. Nechodí ani do místní hospody,“ popisuje mladší žena bydlící v jednom domů z původní zástavby.

„Včera jsme zrovna s kamarádkou probíraly, jak je to možné, že ten pán má být v karanténě, ale jezdí normálně do obchodu. Ona ho viděla předevčírem a já včera v supermarketu v Týništi, chodím kolem jejich domu venčit psa, takže jsem ho poznala podle auta,“ dodává.

Soused nakažený koronavirem je tématem i v samoobsluze v Albrechticích nad Orlicí, které se Štěpánskem přímo sousedí. „Že ten člověk z Týnišťska je odsud, jsem se dozvěděla od zákaznice. Všechno se tady ale přenáší stylem jedna paní povídala. Já si ale myslím, že lidé z obce by to měli vědět,“ myslí si jedna z prodavaček z albrechtické samoobsluhy. „To dodržování karantény je odpovědností každého. My třeba nevíme, kdo přesně to je a jak vypadá, kdyby sem přišel. Ale mladí k nám tolik nechodí, jezdí spíš do nedalekých supermarketů,“ dodává její kolegyně.

Někteří lidé si postěžovali, že je neinformovala obec. Starosta Týniště nad Orlicí, pod které Štěpánovsko spadá, však říká, že je v úplně stejné situaci jako obyvatelé obce. Tedy že se informace dozvídá jen z médií a šeptandy.

„Já ale nemůžu fungovat na základě jedna paní povídala a vydávat nějaká prohlášení lidem v obci, když oficiálně nic nevím. Já kdybych byl sousedem někoho, kdo se nakazil, tak bych to také chtěl vědět, plně ty lidi chápu. Myslím si, že by měl existovat nějaký oficiální postup ze strany kraje nebo hygieny, kde by mi dali jasné instrukce, jak s lidmi komunikovat a co jim říct. Denně mám hodně telefonátů obecně kolem koronaviru a já těm lidem kolikrát neumím odpovědět,“ říká týnišťský starosta Libor Koldinský (TOP 09).

Podle Veroniky Krejčí, mluvčí Krajské hygienické stanice v Hradci Králové, však není možné o nakažených informovat veřejnost ani starosty dotčených obcí. „Zdravotní stav je osobní údaj, který není veřejný. Když má někdo chřipku, také o tom nebudeme informovat starostu, stejné je to u koronaviru,“ vysvětluje Krejčí, podle níž je o onemocnění informován ošetřující lékař dotyčného a hygienici zároveň dohledávají kontakty na lidi, se kterými se nakažený potkal.

Informování veřejnosti o něčím zdravotním stavu podle ní není možné ani jako důvod dodržování karantény. „Je to na osobní odpovědnosti každého. Navíc za porušení hrozí vysoké sankce, proto věříme, že každý si její porušování rozmyslí,“ říká a dodává, že její kolegové už několik případů možného porušení karantény prověřovali. „Nebyla to však pravda.“

Reklama

Doporučované