Hlavní obsah

Reportér Seznamu na cvičení záložáků: V horách slaňoval nebo spal v záhrabu

Podívejte se, jak vypadal vojenský výcvik v Krkonoších.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Reportér Seznamu se zúčastnil cvičení v Krkonoších spolu se záložáky z Ostravy. Měl stejné vybavení do zimy, včetně sněžnic. Učil se slaňovat ze srázu nebo přespat v přírodě.

Článek

Krajské vojenské velitelství Ostrava si připravilo už po několikáté cvičení pro aktivní zálohy v horách. Výcvik ve speciální tělesné přípravě „zimní přežití“  zahrnoval přesuny ve ztížených klimatických podmínkách pod taktickým námětem s následným přenocováním v terénu.

Reportér Seznamu Jaroslav Gavenda se zúčastnil celého cvičení. Měl vojenské vybavení a od 6 od rána plnil všechny úkoly jako vojáci. Nejprve absolvoval pochod, musel s vojáky reagovat na krizové situace, vyzkoušel si také chůzi na sněžnicích.

Poté musel slaňovat nebo byl v roli zraněného a záložáci mu museli na svahu v horách pomoci. Na závěr všichni spali několik hodin v záhrabu.

Reportér Seznamu Jaroslav Gavenda už vloni se záložáky z Ostravy cvičil v červnu

Cvičení pod názvem Krkonoše 2018 se zúčastnilo celkem 28 záložníků, většina z těchto vojáků podstoupila podobný výcvik vůbec poprvé.

Znalost základních uzlů, poskytnutí první pomoci nebo reakci při pádu laviny v horách vidí vojáci jako cennou zkušenost pro běžný život, vždyť mnozí z nich jsou vášnivými horaly. Základem při přesunech, kde hrozí lavinový sesuv, je lavinový set, jenž tvoří lopatka, vyhledávač, sonda, případně lavinový batoh.

Hlavním úkolem aktivních záloh je v případě skutečného ohrožení ochrana vybraných strategických objektů. Takovým objektem může být elektrická rozvodna, elektrárna, přehrada, nemocnice či letiště.

Vojáci v záloze nacvičují reálné situace, do kterých se mohou v případě ohrožení Česka skutečně dostat.

Reklama

Doporučované