Hlavní obsah

Manžel hejtmanky Jermanové poslal na novináře policii. Neuspěl. Stalking to nebyl

Reportéři Seznamu: Vojtěch Blažek se Sabinou Slonkovou o případu hejtmančiny limuzíny, kterou jezdil její choť.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vojtěch Blažek ve svých článcích popisoval, jak se ve Středočeském kraji používá služební vůz hejtmanky v pořizovací ceně přes milion korun. Její manžel Jakub Pokorný s ním jezdil denně doma v Benešově několik kilometrů do práce. Pokorný kontroval trestním oznámením.

Článek

Benešovští policisté odložili trestní oznámení, které na reportéra Seznamu Vojtěcha Blažka podal manžel hejtmanky Středočeského kraje Jakub Pokorný.

Tomu se nelíbilo, že Blažek dělá svou práci. Novinář v létě zadokumentoval, jak benešovský kadeřník Pokorný zachází s hejtmančiným druhým služebním autem. Podařilo se mu vyfotit a natočit, že Pokorný vůz běžně využíval, jakoby byl jeho.

Manžel hejtmanky z hnutí ANO se následně obrátil na policii s tím, že se reportér dopustil nebezpečného pronásledování, tedy takzvaného stalkingu, když zdokumentoval svá zjištění, jaké si nejvýše postavená středočeská politička zařídila výhody plynoucí z veřejné funkce.

„Novinář Blažek se stalkingu nedopustil,“ citovala z rozhodnutí policie Česká televize.

Sám Blažek dosud informaci o tom, že už není nadále vyšetřován, nedostal.

„Jsem rád kvůli Vojtovi, i když jsme v redakci od počátku věděli, že celé obvinění je smyšlené a hloupé,“ komentoval vývoj příběhu šéfredaktor Jakub Unger. „Na druhou stranu mě mrzí, že naše policie a úřady musí trávit čas prošetřováním podobných nesmyslů, místo toho, aby se mohly věnovat řešení opravdové kriminality.“

Připomeňte si, jak Jaroslava Jermanová Pokorná a její muž zdůvodňovali používání krajské limuzíny.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

Hejtmanka po zveřejnění série článků na Seznamu nakonec veřejně prohlásila, že se manžel výhod jejího služebního vozu vzdá.

Poskytnutí vozu vysvětlovala tím, že svůj druhý služební vůz (hejtmanka má k dispozici ještě jeden vůz s řidičem) přenechala manželovi jako „benefit”. Zastává prý velmi náročnou funkci a manžel, který se stará hlavně o domácnost, jí zajišťuje potřebný servis.

Uvedla také, že poskytnutí vozu manželovi umožňuje smlouva, kterou s hejtmankou podepsalo vedení kraje. Dohoda skutečně obsahuje pasáž, že Pokorná Jermanová smí manželovi auto půjčovat a že si hradí soukromě ujeté kilometry.

Mezi hejtmany jde o zcela výjimečnou a ojedinělou výhodu plynoucí z funkce nejvyššího krajského politika. Seznam zjistil, že žádný jiný hejtman v Česku takový „benefit” nemá.

Smlouvy se svými úřady mají většinou nastaveny tak, že si buď svá druhá služební auta řídí sami, nebo mohou blízkého příbuzného pustit za volant jen ve skutečně krajním případě. Ale sám hejtman přitom musí být na palubě.

Původní reportáž: Jakub Pokorný ušetří díky manželčinu superbu sedm minut na cestě do práce.Video: Vojtěch Blažek

Reklama

Doporučované