Hlavní obsah

Reportér Seznamu testoval Centrální mozek lidstva

Festival Re:publika začíná v sobotu 26. května.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

V Brně v sobotu startuje festival ke stému výročí Československa. Lidé na výstavišti uvidí Slovanskou epopej, vyzkoušejí si přes dvacet sportů nebo vstoupí do archivu s tatrovkou i zetorem. Reportér Seznamu okusil atrakce předem.

Článek

Bude to akce, kterou Brno minimálně devadesát let nezažilo. Právě před takovou dobou se tamní výstaviště otevřelo lidem. Na oslavy desátého výročí Československa tehdy zavítal i prezident Tomáš Garrigue Masaryk. I teď, při stých narozeninách naší republiky, se Brno těší na velkolepé oslavy.

Třítýdenní Festival Re:publika začíná v sobotu, brány se návštěvníkům otevřou v pravé poledne. „Nebude to výstavní akce s vitrínami za sebou. Je to hlavně interakce, chceme lidi vzdělat, nechat přemýšlet o historii země, ale také je pobavit,“ popsal kreativní ředitel festivalu Pavel Anděl.

Většina pavilonů ožije sportem, uměním, perlami designu a samozřejmě jídlem i pitím. Konkrétní příklady? Návštěvníci si vyzkouší víc než dvacet sportů, uvidí třeba Haškovu hokejku z Nagana nebo vítězný oštěp Dany Zátopkové. Interaktivní zábava na ně čeká i v pavilonu G1, který je na tři týdny zasvěcený perlám českého designu. V „archivu“ kódů si návštěvníci u centrálního mozku lidstva otestují, ke kterým československým věcem mají nejblíže. Uvidí třeba embéčko, traktor Zetor nebo typický obývací pokoj starý okolo čtyřiceti let.

Reportér Seznamu už předem otestoval jednotlivé atrakce. Podívejte se společně s ním na plátna Slovanské epopeje, speciální masarykovskou prolézačku, nebo dresy osobností, které dosáhly na největší sportovní úspěchy naší historie.

Akce začíná v sobotu. Po celou dobu tří týdnů je vstupné zdarma, zpoplatněné jsou pouze prostory s Muchovou výstavou Dva světy a pavilon F, který bude patřit evropským baletním souborům.

Reklama

Doporučované