Hlavní obsah

Reportér Seznamu vyrazil do Hongkongu. „Bojíme se, ale budeme bojovat,“ řekli mu demonstranti

Pozvánka na speciál pořadu Svět bez obalu přímo z Hongkongu.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hongkongští demonstranti o víkendu zažili jeden z nejtvrdších zásahů policie. Dnes a zítra byla na místě vyhlášena generální stávka a situaci přímo na místě sleduje spolupracovník Seznam Zpráv Milan Šíma.

Článek

Studenti hongkongských vysokých a středních škol dnes bojkotovali výuku, aby mohli pokračovat v protivládních demonstracích na podporu demokracie ve svém regionu, který býval britskou kolonií a nyní je samosprávnou oblastí Číny.

Bojkot škol následuje po víkendových tvrdých střetech demonstrantů s policií. Pořádkové jednotky o víkendu tvrdě zasáhly proti vracejícím se demonstrantům v prostorách hongkongského metra, ve vagonech použily slzný plyn i obušky. V sobotu demonstranti vyšli do ulic i přes zákaz.

Do ulic Hongkongu se vydal i spolupracovník Seznam Zpráv Milan Šíma, který na místě natáčí speciální díl pořadu Svět bez obalu. Dnes byl podle něj v Hongkongu poměrně klid. Dnešní stávka a s ní související protest studentů podle něj připomínaly spíše poklidný happening.

„Teď jsem v parku Tamar. Lidé tady protestují vsedě, je to zcela poklidný protest ve stylu happeningu. Uvidíme, jak se to ale bude dál vyvíjet," popsal Šíma dnešní atmosféru. Od demonstrantů zjistil, že mezi nimi po víkendovém zásahu policie je cítit strach. Od protestů se ale dle vlastních slov odradit nenechají a budou „bojovat za svou budoucnost“.

Na premiéru speciálu z Hongkongu v rámci pořadu Svět bez obalu se můžete těšit v neděli večer na Televizi Seznam a v pondělí ráno na webu Seznam Zpráv.

Reklama

Doporučované