Hlavní obsah

Reportér v utajení zjistil, že Facebook neodstraňuje všechny nevhodné příspěvky a chrání i rasistické stránky

Reklama

Se zjištěním přišla britská televize Channel 4, jejíž reportér se v přestrojení pohyboval přímo mezi zaměstnanci Facebooku, kteří nahlášený obsah posuzují a potenciálně i odstraňují.

Článek

Nahlášení nevhodného obsahu na Facebooku často nemusí být nic platné, nejpoužívanější sociální síť totiž automaticky neodstraňuje příspěvky s rasistickou či jinak nenávistnou tematikou. Se zjištěním přišla britská televize Channel 4, jejíž reportér se v přestrojení pohyboval přímo mezi zaměstnanci Facebooku, kteří nahlášený obsah posuzují a potenciálně i odstraňují. O reportáži napsal server The Independent.

Reportáž odhalila, že citelná část jasně nevhodných příspěvků na síti zůstane, i když je nějaký uživatel nahlásí. Jedná se nejen o projevy nenávisti a rasismu, ale i videa zachycující týrání a zneužívání dětí, násilí a sebepoškozování, i když je osoba nezletilá.

Dvojí metr na muslimy

Kontroverzní je i zjištění, že krajně pravicový a rasistický obsah je na Facebooku pod zvláštní ochranou a že není tak snadné docílit jeho smazání. Reportér stanice Channel 4 zachytil školení stážistů, při kterém jim je vysvětleno, jak na odstraňování příspěvků.

Školitelé vysvětlují, že například příspěvky rasisticky útočící na muslimy musí být vymazány. Ale pokud je nevhodný obsah směřován k muslimským imigrantům, je to v pořádku, protože jde údajně o „vyjádření politického postoje”. Stejně tak si mohou příspěvky žít na Facebooku dál svým životem v případě, že je jejich zpracování volnější a abstraktnější. Malůvka s rasistickým obsahem proto vymazána být nemusí.

Oficiální stránky britské politické krajně pravicové strany Britain First, jejíž lídři byli v březnu odsouzeni k trestu vězení za projevy nenávisti vůči muslimům, byly chráněny stejným způsobem jako stránky státních institucí či médií. Takový „štít” zajišťuje, že příspěvky po nahlášení nejsou rovnou vymazány, ale musí projít rukama zaměstnanců Facebooku, kteří situaci dále posoudí. Podobné stránky mají několik set tisíc sledujících, což je pravděpodobně důvodem, proč je Facebook nehodnotí tak přísně – takový počet sledujících uživatelů vydělává sociální síti nemalé peníze.

Sama společnost potvrdila, že podobné stránky, na kterých se objevuje vysoká koncentrace nenávistných či rasistických příspěvků, ochranu skutečně mají. Údajně jde ale pouze o ochranu svobody slova a možnosti projevit vlastní politický názor. „Lidé na Facebooku diskutují o velmi citlivých tématech, což zahrnuje i imigraci. A taková politická debata může být zcela legitimní,” uvedl Richard Allan, viceprezident pro řešení globální politiky Facebooku. „Myslím, že od nás lidé očekávají, že budeme extrémně opatrní a obezřetní, než se rozhodneme jim zakázat projevit názor v politické debatě.“

Společnost nemaže příspěvky kvůli sledovanosti, říká původní investor

Roger McNamee, investor Facebooku z raných let jeho existence, tvrdí, že společnost udržuje extrémní příspěvky jakéhokoli druhu při životě proto, že si chce uchovat nezanedbatelný počet uživatelů, kteří jsou tímto směrem orientováni. „Facebook zjistil, že tito uživatelé jsou pro něj velmi vzácní. Jedna osoba pohybující se na okraji spektra může vyprovokovat k akci až dalších 50 lidí, tím pádem je pro společnost výhodné přijímat co nejvíc extrémního obsahu.”

Takový postup ale sám Facebook odmítl. „Šokující příspěvky nám nevydělávají více peněz. Lidé Facebook užívají kvůli tomu, aby mohli bezpečně sdílet svůj vlastní obsah s rodinou a přáteli,” uvedl zástupce společnosti Allan.

Facebook se v poslední době potýká s mnoha problémy týkajících se zabezpečení citlivých údajů. Kvůli skandálu s firmou Cambridge Analytica, která získala data od desítek milionů uživatelů sociální sítě a využila je v předvolebních kampaních v několika zemích, musel šéf Facebooku Mark Zuckerberg vypovídat přes Sněmovnou reprezentantů. Společnost navíc kvůli této kauze žaluje britský úřad na ochranu informací.

Reklama

Doporučované