Hlavní obsah

Reportéři sehnali důkaz, jak Kazachstán čaruje s daty o mrtvých s covid-19

Svět bez obalu: V Kazachstánu úřady údajně neevidují všechny oběti pandemie koronaviru.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

U největšího kazašského města Almaty vznikl hřbitov, který slouží jako jediný v tomto regionu pro pohřbívání obětí koronavirové pandemie. Podle svědků je zde však uloženo mnohem více těl, než je oficiální číslo zemřelých.

Článek

V době vzniku reportáže uváděly úřady v Almatě pouze 10 úmrtí v souvislosti s koronavirem. V okolních oblastech nebylo hlášeno dokonce ani jedno úmrtí. Na hřbitově přitom novináři našli 32 nově vykopaných hrobů.

„Pohřbíváte je podle koronavirových opatření?“ chtěl vědět novinář Rádia Svobodná Evropa po pracovnících hřbitova. „Ano… Ale my jsme jen dělníci,“ reagoval jeden z nich.

Po pohřbu dělníci opatrně zničili své ochranné oděvy.

Žena, která reportérům sdělila pouze své křestní jméno, uvedla, že zde bylo uloženo tělo její třiasedmdesátileté matky. Zemřela s covidem-19.

„Její stav se zhoršil, a zavolali jsme proto záchranku. Odvezli ji okolo oběda. Když jsme za ní dorazili, lékař nám řekl, že se její stav velmi zhoršil, stoupl jí krevní tlak a zemřela. Okamžitě ji převezli do márnice. Dali nám nějaké telefonní číslo, ale na něm jsme nikoho nesehnali. Pak nám řekli, že nám udělají testy na covid-19,“ uvedla Naděžda.

Reportérům ukázala i dokumenty, které potvrzují, že zemřelá byla nakažená koronavirem.

Novináři následně požádali o vyjádření kazašského ministra zdravotnictví Elzhana Birtanova, proč je na hřbitově pohřbeno 22 lidí, kteří nejsou uvedeni v oficiální statistice.

„Epidemiologická doporučení neuvádějí, že oběti koronaviru musí být pohřbené zvlášť. Nikdy jsme nic takového neuvedli. Jinými slovy, každá oblast nebo město se rozhoduje samo, jak je pohřbí,“ reagoval kazašský ministr.

Světová zdravotnická organizace však uvádí, že by státní orgány měly zaznamenávat všechna úmrtí, která nějak souvisí s koronavirem. Oficiální zpráva ohledně úmrtí zmíněných 22 lidí uváděla jiný důvod smrti, i když i tito lidé byli nakaženi.

Kazachstán má celkem 15 877 potvrzených případů nákazy. Doposud se uzdravilo 9902 pacientů, sto osob nákaze podlehlo.

Kazašská vláda se nedávno rozhodla kvůli pokračujícímu šíření koronaviru zavést přísnější omezující opatření v šesti městech, včetně hlavního města. Mezi nově nakaženými je i bývalý prezident Nursultan Nazarbajev.

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované