Hlavní obsah

Reportéři Seznam.cz rozluštili plzeňskou záhadu. Kdo a proč po městě rozesel kovové ruce, ústa a chodidla?

Pětice chodidel se nachází na schodech do Velké synagogy. Připomíná židovské transporty, které byly vypravené z Plzně právě v lednových dnech.

 

Reklama

Záhada kovových plastik umístěných na různých místech Plzně je rozluštěna. Reportéři Seznamu zjistili, že autorem uměleckých děl je sochař Lukáš Řezníček z Chválenic. K vytvoření plastik jej inspirovala ostatní díla street artu.

Článek

Jako první se na konci listopadu v Plzni objevil pár rukou, který evokoval představu, jako by někdo vylézal zpod katedrály. „Dílo má symbolizovat naději,” vysvětluje Řezníček a dodává, že s tím souvisí i umístění plastiky - u andělíčka, na kterého si Plzeňané chodí pro štěstí sahat.

V lednu se v Plzni objevily další plastiky, Řezníček do chodníku u Divadla J. K. Tyla instaloval pětici úst s různými výrazy. Ty vzdávají hold hercům plzeňského divadla.

Posledním dílem je pětice chodidel, která se nacházejí na schodech do Velké synagogy. Připomínají židovské transporty, jež byly vypravené z Plzně právě v lednových dnech.

Řezníček se snažil svá díla do ulic umístit nepozorovaně. „U synagogy a u divadla jsem se tvářil, že opravuji dlažbu,” líčí Řezníček. Dodává, že při instalaci chodidel se ale spustil alarm a celou záležitost musel vysvětlit přivolanému pracovníkovi. „Zrovna tuto instalaci jsem měl ale předem posvěcenou od Židovské obce v Plzni,” říká.

Žádná další díla pro veřejný prostor v současné době Řezníček nechystá.

Reklama

Doporučované