Hlavní obsah

Reportéři Seznam Zpráv popisují, co se dělo v zákulisí papežské cesty

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Zpravodajský tým Seznam Zpráv ve složení (zleva) Filip Harzer, Michal Šula a David Neff ve slovenském Šaštíně.

Reklama

Čtyřdenní návštěvu papeže Františka na Slovensku pro Seznam Zprávy zpravodajsky pokrývala výprava ve složení reportér Filip Harzer a dvojice fotografů David Neff a Michal Šula. Jaké byly jejich dojmy ze zákulisí historické akce?

Článek

„Nejpůsobivější byly naše dvě návštěvy na košickém romském sídlišti Luník IX. Je tam po všech stránkách neutěšená situace, přesto bylo vidět, že se sídliště v posledních dvou měsících díky návštěvě papeže zvelebovalo a je na něj upřená mediální pozornost,“ popisoval z místa reportér Filip Harzer. „Člověka tam ale na nově položené asfaltce napadly i myšlenky o Potěmkinově vesnici.“

Pozornost si podle týmu Seznam Zpráv užívaly hlavně místní děti, které tvoří asi polovinu místních obyvatel: „U fotografa se neustále dožadovaly snímků a nekonečně dlouho by pózovaly. Často přitom nerozuměly česky a mluvily jen romsky.“

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Reportér Filip Harzer s dětmi na košickém sídlišti Luník IX.

Fotograf David Neff se dostal i dovnitř jejich téměř vybydlených panelových domů, z čehož vznikla unikátní fotoreportáž.

Žurnalistům, kterých na Slovensko dorazilo z celého světa přes 500, během čtyřdenní návštěvy poněkud komplikovaly práci složité a časově náročné přesuny, ale také velmi přísná bezpečnostní opatření, která papežské cesty tradičně provázejí.

„Poměrně složitý byl i systém akreditací a pravidel příchodu, bezpečnostní prohlídky u vstupů na akce byly důkladné, některá další organizační pravidla se sem tam jako vždy upravovala za chodu – improvizace je taky důležitá. Jinak ale bylo pro novináře vždy připravené zázemí – s wi-fi, kávou, zásuvkami a malým občerstvením, a organizace byla překvapivě dobrá,“ doplnil Filip Harzer.

Reklama

Doporučované