Hlavní obsah
Online

Registrace k očkování se otevře dalším skupinám. Postupně budou přibývat další

Foto: Jan Mihaliček

Registrace pro očkování se otevře dalším skupinám.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět:

- Od pondělí 26. dubna se kompletně otevřou mateřské školy v krajích, kde je týdenní přírůstek nových případů nákazy covidem-19 pod 100 na 100.000 obyvatel. Aktuálně jde o Karlovarský a Královéhradecký kraj. Hranici se blíží Plzeňský. Ve školkách nebudou třeba amni roušky, ani testy.

- V pátek 23. dubna se podle Babiše otevře registrace k očkování proti covidu pro lidi 60 až 65 let. Další skupiny se budou přihlašovat vždy po týdnu. Jen pro srovnání, na Slovensku se již mohou registrovat lidé starší 45 let.

- V neděli testy odhalily 823 nově nakažených. O 162 méně, než bylo ve stejný den o týden dříve. Reprodukční číslo R je v Česku k pondělí na hodnotě 0,73. Skóre systému PES je 53 bodů, oproti neděli tak kleslo o tři body. Více ZDE.

- Jaká omezení nyní platí, čtěte ZDE.

- Jak se šíří koronavirus ve vaší obci? Přehlednou mapu najdete ZDE.

  • Unie: Kompenzace v cestovním ruchu jsou nedostatečné, situace je kritická

    Státní kompenzace u firem v cestovním ruchu podle březnového průzkumu jejich unie loni pokrývaly v průměru 30 procent mzdových a 20 procent ostatních provozních nákladů. Aktuálně otevřené dotační programy umožňují získat vyšší příspěvek, ale kvůli nutnosti doložit propad tržeb za první tři měsíce roku alespoň o 50 procent mnoho firem na podporu nedosáhne. Situace je kritická a šance na obnovu se každým dnem zmenšuje. Česká unie cestovního ruchu (ČUCR) o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

    Podpůrné programy podle unie nepostačují na udržení podnikání, firmy musely propouštět zaměstnance a s výrazným poklesem pracovníků počítají i letos. Mnoho organizací muselo ukončit činnost. „Do budoucnosti hledíme s velkými obavami, řada našich členů už propadla beznaději a rezignaci. Světlo na konci tunelu je v nedohlednu,“ uvedl prezident ČUCR Viliam Sivek.

  • Kdy se otevřou obchody?

    Kabinet připravuje způsob, jak a kdy otevřít obchody a služby. Ministři se ale na detailech stále nedohodli. Ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) po pondělním jednání uvedl, že vláda si počká na desetidenní data o vývoji pandemie v zemi. Ve čtvrtek projedná a představí podmínky uvolňování ekonomiky.

    „Jsme připraveni ve čtvrtek ukázat systém rozvolnění v obchodech a ve službách,“ řekl vicepremiér Havlíček.

  • Další návraty do škol

    Vláda v pondělí rozhodla, že může odstartovat další fáze návratu žáků do škol. Od 26. dubna opět začne praktická výuka na středních školách a v závěrečných ročnících vysokých škol. Školky budou fungovat zatím ve dvou krajích.

    Už ode dneška se měla na středních školách a v závěrečných ročnících vysokých škol rozběhnout praktická výuka. Jenže vláda termín minulý týden odsunula. Nakonec se obnoví od příštího pondělí, tedy 26. dubna.

    „Dynamika (vývoje epidemie, pozn. red.) nám umožňuje doufat, že se budeme velice rychle blížit k magické stovce, která by nám měla začít pomalu rozvazovat ruce v dalším rozvolňování,“ uvedl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Odkazuje se přitom na čísla průměrných denních přírůstků nakažených za sedm dní. V současnosti se Česko pohybuje na úrovni 200 případů na 100 tisíc obyvatel, ve dvou krajích ale už sedmidenní incidence klesla k Arenbergerem zmiňované „magické stovce“.

  • Babiš: Od pátku se budou moci k očkování registrovat lidé starší 60 let

    V pátek 23. dubna se podle Babiše otevře registrace k očkování proti covidu pro lidi 60 až 65 let. Další skupiny se budou přihlašovat vždy po týdnu.

    Jen pro srovnání na Slovensku se již mohou registrovat lidé starší 45 let a brzy bude registrace uvolněna i pro čtyřicátníky.

  • Havlíček: Čekáme na středeční čísla a pak rozhodneme, kdy dojde na další obchody

    Vláda se sejde znovu ve čtvrtek, aby projednala rozvolňování obchodu a služeb. „Čekáme na desátý den od posledního rozvolnění, což nastane ve středu. Ve čtvrtek pak projednáme plán rozvolňování,“ uvedl vicepremiér Karel Havlíček. „Fakticky tím říkáme, že pokud se budou čísla dál vyvíjet tak dobře jako dosud, tak jsme připraveni ve čtvrtek dát jasný jízdní řád rozvolnění,“ dodal.

  • Na praktickou výuku půjdou středoškoláci i poslední ročník vysokoškoláků

    Od pondělí 26. dubna pak do škol na praktickou výuku zamíří středoškoláci, a to ve všech ročnících. A také vysokoškolští studenti. Ale ti jen v posledním ročníku, rozhodla vláda.

  • Plzeň má naději na otevření školek

    I další kraje se podle ministra Arenbergera blíží hranici 100 nakažených na sto tisíc, zmínil zejména Plzeňský. Vláda proto znovu ve čtvrtek posoudí, zda by nemohly být plně otevřeny školky v dalších regionech.

  • Epidemická situace se zlepšuje, říká ministr

    „Epidemická situace se zlepšuje, sedmidenní průměr se pohybuje okolo 200 případů na sto tisíc obyvatel. V Královéhradeckém a Karlovarském kraji jsme dokonce na hodnotě sto, takže v těchto krajích umožníme návrat dětí do školek a dětských skupin, a to ve všech věkových skupinách,“ uvedl ministr zdravotnictví. A to bez roušek a bez antigenních testů.

  • Dvojitá mutace koronaviru

    Před měsícem se Indie chlubila zvládáním pandemie díky modelu „čtyř T“. Nyní ji válcuje další vlna nákazy způsobená i tzv. dvojitou mutací. Podle vědců hrozí, že ji nezastaví ani imunita získaná po očkování nebo prodělané nemoci. Tématu se věnují Seznam Zprávy.

  • Nemocnice se vrací k normálnímu provozu

    Středočeské nemocnice obnovují normální provoz na odděleních, která byla dosud vyčleněna pro pacienty s koronavirem. Umožňuje to slábnutí epidemie a pokračující pokles počtu hospitalizovaných. Například v Příbrami se dnes podle ČTK vrátilo k běžnému provozu oddělení dětské JIP a během týdne se rozhodne také o ortopedii, která dosud funguje v covidovém režimu. K běžnému provozu se zvolna vrací i rakovnická nemocnice, kde zdravotníci nyní provádějí 30 procent plánovaných operací. Vyplynulo to z informací od příbramské a rakovnické nemocnice.

    „O dalším rozšíření plánované péče rozhodneme tento týden. Pokud to bude možné, bude se moci konat 66 procent plánovaných operací. Zatím tomu brání velký počet pacientů hospitalizovaných s covidem,“ uvedl ředitel rakovnické nemocnice Tomáš Jedlička.

  • Dar z Tchaj-wanu: Dva tisíce respirátorů pro každého senátora

  • Hygiena: Firmy v Praze testovaly správně, pět porušení izolace a karantény

    Pražští hygienici zkontrolovali za březen a duben 125 firem kvůli povinnému testování zaměstnanců na nákazu koronavirem. Od začátku dubna také prověřili 93 lidí v karanténě a izolaci, porušení bylo pět. Hygienická stanice Hlavního města Prahy o tom dnes informovala na webu. „Potěšující je skutečnost, že prozatím Hygienická stanice Hlavního města Prahy nezaznamenala žádnou nesrovnalost při kontrolách systému antigenního testování na onemocnění covid-19 ve firmách,“ uvedli hygienici.

  • Česko pomůže Ukrajině. Posílá tam roušky a rychlotesty

  • Program Antivirus bude pokračovat do konce května, rozhodla vláda

    Program Antivirus, z nějž stát vyplácí příspěvky na mzdy firmám, na které dopadla nařízená omezení kvůli epidemii a koronavirová krize, bude prodloužený do konce května. Rozhodla o tom dnes vláda, uvedlo v tiskové zprávě Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) přitom po sobotním jednání expertního týmu prezidenta Miloše Zemana v Lánech řekla, že navrhne prodloužení do konce června. Dosud opatření platilo do konce dubna.

  • Hajdúch: Chod škol lze udržet do doby naočkování dětí citlivým testováním

    Současné antigenní testy používané ve školách by se měly stát mostem pro zavedení plošného testování pomocí PCR metody. Pouze citlivé testování dokáže podle ředitele Ústavu molekulární a translační medicíny (ÚMTM) Mariána Hajdúcha udržet chod škol do doby, než se začnou očkovat proti novému typu koronaviru i děti. Hajdúch dnes řekl, že kapacita laboratoří pro PCR vyšetření školáků a studentů by se při současné kombinaci těchto metod mohla vybudovat do dvou až tří měsíců.

    „Dlouhodobou cestou, aby se chod škol udržel, je očkování dětí. Nepochybně bude dobrovolné, ale je potřeba, aby si lidé uvědomili, že buď budou děti ve škole, nebo doma. Odhaduji, že první vakcíny pro děti budou možná k dispozici počátkem příštího roku. V tomto mezidobí můžeme školy udržet citlivým testováním. Začít by se mělo již kombinací metod a postupně přecházet k citlivější PCR metodě,“ uvedl ředitel ÚMTM.

  • Nemocnice v Brně má většinu léku proti covidu-19 stále na skladě

    Fakultní nemocnice Brno chce udělat osvětu mezi praktickými lékaři a lidmi ohledně použití léku firmy Regeneron na nemoc covid-19. Použije k tomu letáčky i sociální sítě, osloví praktiky. Nemocnice dostala na začátku dubna přes 1250 dávek léku, více než 1200 jich má stále na skladě. Lék přitom může pomoct k lehčímu průběhu nemoci především u pacientů s dalšími zdravotními potížemi.

  • Zástupci SŠ a VŠ: Obnovení praktické výuky od 26. dubna je hraniční

    Prodlužování zákazu prezenční praktické výuky ve středních a vysokých školách je podle předsedy Asociace školských asociací CZESHA Jiřího Zajíčka už neudržitelné. Školy podle něj nemohou praktickou výuku v řadě oborů nahradit na dálku. Doufají proto v to, že se praxe obnoví od příštího týdne, jak avizovali zástupci vlády. Stejný požadavek zopakovala minulý týden ve svém prohlášení Česká konference rektorů (ČKR). Zejména pro poslední ročníky je obnovení praktické výuky podmínkou k tomu, aby studenti mohli úspěšně dokončit své studium, řekl dnes předseda ČKR Petr Sklenička.

  • Bonus budou lidé v karanténě či izolaci dostávat do konce června

    Příspěvek k nemocenské budou lidé v koronavirové karanténě nebo izolaci dostávat do konce června. Vláda to dnes schválila, uvedla na Twitteru ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Na bonus mají nárok lidé, kteří šli do karantény a izolace po 1. březnu. Dostávají náhradu 60 procent redukovaného příjmu, ke které mají v prvních dvou týdnech ještě příspěvek až 370 korun na den. Celkem nesmějí ale pobírat víc než 90 procent svého průměrného výdělku.

  • Smejkal: V některých okresech je možný od 26. 4. návrat i dalších dětí do školek

    V některých regionech by bylo možné od pondělí 26. dubna k obnovení praktické výuky na středních a vysokých školách přidat i návrat ostatních dětí do školek. Vyplývá to z vyjádření odborné skupiny při Ministerstvu zdravotnictví, které poskytl její předseda, epidemiolog Petr Smejkal. Podle odborníků by to bylo možné v okresech, kde týdenní přírůstek nových případů nákazy covidem-19 nedosahuje 100 případů na 100 tisíc obyvatel. Taková situace je nyní podle údajů Ministerstva zdravotnictví například v některých okresech v západních a východních Čechách. Konečné slovo bude mít vláda.

  • O distribuci vakcín AstraZeneca se nově stará Sdružení praktických lékařů

    „Počínaje dneškem ve všech krajích přebírá organizaci distribuce AstraZenecy Sdružení praktických lékařů, nepůjde to tak přes krajské koordinátory pro očkování. Mělo by to začít fungovat tak, že si to ten praktik objedná a už to nebude rozváženo podle zaregistrovaných pacientů, ale i podle toho, zda ten praktik něco dostal nebo ne,“ vysvětlil místopředseda Mladých praktiků Vojtěch Mucha Seznam Zprávám. To by mělo vyřešit problém s tím, že někteří praktici stále na první dávky vakcíny čekají. „Stále ještě jsou praktici, kteří dostali úplnou nulu. Minulý týden to bylo zhruba 1100 ordinací,“ řekl Mucha.

Reklama

Hlavní zprávy