Hlavní obsah
Online

Děti zpět do škol od března, plánuje dál vláda. Podmiňuje to testy, které dorazí pozdě

Foto: vlada.cz

Jan Hamáček zmínil dvě podmínky pro návrat dětí do škol. Zajištěné testování a platný pandemický zákon.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět:

- Vláda nezrušila zakázku na dodavatele testů pro školáky, sdělil ČTK vicepremiér Jan Hamáček. Kabinet podle něj ani nezměnil usnesení, kterým vnitru nákup uložil. Zrušení zakázky požadoval o víkendu premiér Andrej Babiš (ANO). Soutěž podle něj doprovázely nejasnosti. Testy mají pomoci vrátit děti do škol. Podrobnosti čtěte ZDE.

- Jak ministr Hamáček, tak ministr Blatný potvrdili, že vláda nadále pracuje s termínem 1. března, kdy by se mohli začít žáci vracet postupně do škol. Mají ale dvě podmínky. Jednak zajištěné testování, a jednak to, že bude platný pandemický zákon. To se ale nyní vládě hroutí. Podrobnosti čtěte ZDE.

- Ministr zdravotnictví Jan Blatný avizoval povinné respirátory, nanoroušky nebo dvě roušky od úterý. Nakonec vláda tuto povinnost zavedla až od čtvrtka 25. února. Tedy přesně od půlnoci ze středy na čtvrtek, potvrdil ministr Jan Blatný.

- Respirátor nebo dvě zdravotnické obličejové masky budou lidé muset nosit v obchodech, provozovnách služeb, na zastávkách či v prostředcích hromadné dopravy nebo na letištích. Povinné budou také ve zdravotnických zařízeních, kde se poskytuje ambulantní péče, nebo v pobytových zařízeních sociálních služeb. Nosit se budou muset také v autech, pokud v nich nepojedou členové jedné domácnosti.

  • Testování ve firmách vláda projedná ve středu

    Vláda odložila rozhodnutí o tom, jak se vypořádat s testováním zaměstnanců ve firmách. „Stát je připraven na základě schváleného listu dodavatelů kompenzovat výši až 4 testů za měsíc pro jakoukoliv firmu, která si je pořídí. Prošlo by to přes zdravotní pojišťovnu, a to tak, že by konkrétní podnikatel na konci měsíce zaplatil méně pojišťovně,“ uvedl vicepremiér Karel Havlíček. Testování ve firmách: Bod vláda přerušila do středy, aby upřesnila způsob finálního vyúčtování se zdravotními pojišťovnami.

  • Pravidla pro karanténu se mění

    Kabinet v pondělí odsouhlasil změnu pravidel pro koronavirovou karanténu. Nově do ní nebudou muset lidé, kteří jsou naočkovaní, a ani ti, kteří nedávno prodělali koronavirus. „Karanténa už nebude nařizována osobám, které prodělaly potvrzené onemocnění a nejsou od něj déle než 90 dní, a rovněž osobám, které jsou 14 dní po druhé dávce či 14 dní po jednodávkové vakcíně,“ upřesnil po jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný.

  • Záměr březnových návratů dětí do škol platí, řekl Blatný

    Vláda nadále počítá se záměrem, že by se mohly děti začít vracet do škol od 1. března, uvedl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Jan Blatný. „Bude záležet na tom, jak se podaří rozdistribuovat testy, a také podle toho, kdy začne platit pandemický zákon,“ dodal.

    Vzhledem k tomu, že vítěz tendru na testy pro školáky má dodat testy až 28. února, půjde testy rozdistribuovat do škol hned na pondělí 1. března velmi těžko.

  • Kde budou povinné respirátory?

    Respirátor nebo dvě zdravotnické obličejové masky budou lidé muset nosit v obchodech, provozovnách služeb, na zastávkách či v prostředcích hromadné dopravy nebo na letištích. Povinné budou také ve zdravotnických zařízeních, kde se poskytuje ambulantní péče, nebo v pobytových zařízeních sociálních služeb. Nosit se budou muset také v autech, pokud v nich nepojedou členové jedné domácnosti. Oznámil to ministr Jan Blatný.

  • Kdy půjdou děti do škol? Nutné jsou dvě podmínky, řekl Hamáček

    K návratu dětí do škol jsou potřeba minimálně dvě věci. Antigenní testy a pandemický zákon, uvedl na tiskové konferenci vlády vicepremiér Jan Hamáček. Tendr na antigenní testy, o který se pohádal o víkendu premiér Babiš s Hamáčkem, vláda nakonec nezrušila. „Co se týče pandemického zákona, tak sledujeme debatu v Senátu. Senátoři chtějí úpravy, což nás překvapuje nepříjemně. Budeme zítra jednat a chceme vědět, kde jsou změny třeba a proč. Když jej totiž senátoři vrátí Sněmovně, bude se těžko stíhat jeho platnost tak, aby mohl nahradit nouzový stav, který končí 27. února,“ doplnil. Stále však ministři nebyli schopni přejít k tomu, kde budou respirátory povinné.

  • Antivirus bude prodloužen až do dubna

    Vláda dnes prodloužila do konce dubna dočasný program Antivirus, z něhož stát proplácí mzdy či náhrady mezd lidem v uzavřených provozech, v karanténě či při omezení výroby. Od března by se peníze nově měly vyplácet jen na pracovníky, kteří jsou ve firmě aspoň tři měsíce. Rozhodnutí vlády oznámila na Twitteru ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

  • Respirátory budou povinné až od čtvrtka 25. února

    Vláda podle neoficiálních informací rozhodla, že nošení respirátorů nebo jiné zvýšené ochrany dýchacích cest bude povinné až od čtvrtka 25. února. Ministr Jan Blatný přitom avizoval, že opatření stát zavede již od půlnoci z pondělí na úterý. Na sítích již čelila vláda kritice, že zbývá jen pár hodin a své rozhodnutí, kde přesně bude povinnost nosit respirátory, neoznámila. Jan Hamáček odpovídal: „A vy víte, odkdy to bude platit?“

  • Vláda nezrušila tendr, o který se přel Hamáček s Babišem

    Vláda nezrušila zakázku na dodavatele testů pro školáky, sdělil ČTK vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Kabinet podle něj ani nezměnil usnesení, kterým vnitru nákup uložil. Zrušení zakázky požadoval o víkendu premiér Andrej Babiš (ANO). Soutěž podle něj doprovázely nejasnosti. Testy mají pomoci vrátit děti do škol.

    „Vláda nijak nezměnila příslušné usnesení ani zakázku nezrušila,“ napsal místopředseda vlády Hamáček.

  • Středočeský kraj nabídne půjčky provozovatelům očkovacích center

    Středočeský kraj poskytne provozovatelům velkokapacitních očkovacích míst půjčky na provoz center. Cílem je pomoci jim do doby, než náklady na očkování proplatí pojišťovny. Provozovatelé si budou moci od kraje půjčit až půl milionu korun, peníze by měli vrátit do konce července příštího roku. Rozhodli o tom dnes krajští zastupitelé. Hejtmanka Petra Pecková (STAN) upozornila na to, že náklady spojené s provozem center a případné bonusy za počty očkovaných lidí mají být od pojišťoven proplaceny do 30. června 2022. Počítá se s tím, že z těchto peněz provozovatelé půjčku kraji jednorázově vrátí.

  • Někteří senioři, přestože se registrovali do centrálního systému, nedostali SMS výzvu

    Liberecký kraj doporučil seniorům starším 80 let, aby se znovu přihlásili do centrálního registru k očkování. V kraji se dnes otevřelo pět velkokapacitních očkovacích center v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě, Semilech a Jilemnici. V tomto týdnu jsou ve zkušebním provozu připravena očkovat až 2600 lidí, dnes dopoledne bylo stále ještě zhruba 400 míst volných, řekl krajský koordinátor očkování Vladimír Richter (ODS). V dalších týdnech by mělo vakcín a tedy i míst k očkování přibývat. Podle hejtmana Martina Půty to vypadá, že někteří senioři, přestože se registrovali do centrálního systému, nedostali SMS výzvu k tomu, aby si rezervovali místo k očkování. Jediným řešením je podle něj se znovu zaregistrovat. „Tím by se ta původní, zřejmě nefunkční registrace měla anulovat, pak by senioři měli dostat velmi rychle nový termín k očkování ještě v tomto nebo příštím týdnu,“ řekl liberecký hejtman. Pokud by si senioři nebo jejich rodiny nevěděli rady, mohou se obrátit na krajskou linku 800 880 066. V kraji žije podle statistik 17 000 seniorů starších 80 let, vakcínu dostalo jen 3268 z nich, z toho 30 procent i druhou dávku.

  • Dorazí 196 000 dávek vakcíny, tři kraje dostanou vyšší příděl

    Tento týden dorazí do Česka 196 000 dávek vakcíny proti covidu-19, příští týden o 20 000 méně. Do tří nejpostiženějších krajů, Karlovarského, Královéhradeckého a Plzeňského, půjde navíc 3510 dávek vakcíny od firmy Pfizer/BioNTech. Podle informací Ministerstva zdravotníci v České republice aplikovali více než 545 000 dávek, k ochraně před nemocí covid-19 jsou třeba dvě dávky. Dostalo je 207 000 lidí. Regionem, kde bylo za poslední týden nejvíce nových případů nákazy na 100 000 obyvatel, je podle zveřejněných dat Tachovsko v Plzeňském kraji. V posledním týdnu se tam nakazilo 733 lidí, což je na 100 000 obyvatel téměř 1350. Na rozdíl od Chebska, Sokolovska či Trutnovska, které vláda 11. února uzavřela pro cestování, okres Tachov uzavřený není.

  • Sociolog a spoluzakladatel Občanského fóra k očkování: Vládní zanedbání?

  • Lékaři chtějí vakcíny rozvážet sami, Babiš je ignoruje

    Zástupci sdružení Mladí praktici podle místopředsedy Vojtěcha Muchy v pátek 19. února nabídli otevřeným dopisem Babišovi, že se o distribuci očkovacích látek raději postarají sami. Zájem o pomoc s očkováním nabídly stovky praktických lékařů, a to včetně těch seniorského věku. Bezplatnou pomoc nabídly podle Muchy i mnohé firmy, které by zajistily chladicí vozy, v nichž by bylo možné vakcíny ve vhodné teplotě rozvážet, nebo by pomohly s rozvozem a logistikou. Premiér však podle místopředsedy na otevřený dopis nereagoval a popřel tvrzení, že je s očkováním problém. V Česku se očkuje proti nemoci covid-19 od loňského 27. prosince. Do středy 18. února, ze které pocházejí poslední ministerstvem zveřejněná data, výrobci dodali do ČR 667 000 dávek. Většina byla od firem Pfizer/BioNTech, po zhruba 40 000 dávkách dodaly také firmy Moderna a AstraZeneca. Původně plánované dodávky podle harmonogramu zveřejněného v očkovací strategii počítaly s 998 000 dávkami za leden a únor. V březnu by mělo dorazit přes 900 000 dávek, v dubnu téměř 1,5 milionu.

  • Mladí praktici kritizují to, že vakcíny leží ve skladech

    Sdružení Mladí praktici, k němuž se hlásí zhruba 500 praktických lékařů, kritizuje to, že oficiální distribuce vakcín proti covidu-19 do ordinací praktických lékařů začne až v březnu. Podle nich nyní vakcíny zbytečně leží nevyužité ve skladech. Stovky praktických lékařů jsou přitom ochotny vakcíny samy distribuovat, řekl dnes místopředseda sdružení Vojtěch Mucha. „Mladí praktici jsou zděšení nefunkčností systému distribuce a očkování proti covidu-19 v České republice. Nyní se nacházíme v situaci, kdy nemocných a obětí přibývá, nemocnice se plní a vakcíny paradoxně leží ladem,“ řekl Mucha. Podle něj je nepochopitelné, že se distribuce a očkování začaly řešit až v době dodávek prvních vakcín. Nyní podle sdružení ve skladech leží více než 180 000 nevyočkovaných dávek, což podle nich znamená, že každý týden, kdy jsou tyto vakcíny nevyužité, zbytečně zemře až 15 lidí. Vychází z informací od premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle sdružení na svém Twitteru v neděli uvedl, že dosud bylo do ČR dovezeno 730 460 dávek vakcín a ke stejnému datu zdravotníci aplikovali 542 779 dávek.

  • Praha chce tento týden otestovat 500 středoškoláků na covid-19

    Pražský magistrát plánuje tento týden zkušebně otestovat 500 maturantů na covid-19, a to s využitím antigenních a PCR testů. U obou typů se bude testovat ze slin. Minulý týden město ve spolupráci s Prahou 9 uskutečnilo zkušební testování v základní škole a školce, testování zahájily nebo testují i jiné městské části. Veřejné střední školy v metropoli provozuje magistrát, základní a mateřské městské části. „Budou testováni zároveň na antigenní a PCR testy tak, abychom porovnali senzitivitu a specificitu obou typů,“ řekl radní Prahy Vít Šimral (Piráti). Dodal, že používat se budou stejné antigenní testy jako minulý týden na základní a mateřské škole v Praze 9, PCR testy dodá firma DIANA Biotechnologies. Testování se uskuteční v několika školách v Praze 6 až 10, kde nyní nejsou jarní prázdniny.

  • Dopravci vybaví zaměstnance respirátory, cestující už upozorňují

    Dopravci jsou na zpřísnění podmínek cestování připraveni. Své zaměstnance vybaví respirátory a cestující na nové povinnosti upozorňují už nyní. Přesné podmínky nastaví během dneška. Například Leo Express pak bude pasažérům rozdávat dvě chirurgické roušky a respirátory prodávat ve vlacích. České dráhy zase uvedly, že na přesné vymezení podmínek čekají do vyhlášení nařízení Ministerstva zdravotnictví. Už nyní však průvodčí ve vlacích cestující s látkovou rouškou upozorňují, že od úterý se situace změní, neboť tato rouška už nebude považována za bezpečnou a dostačující. Státní dopravce už v minulých měsících vybavil své zaměstnance, kteří jsou v kontaktu s cestujícími, ochrannými rouškami či respirátory, dále brýlemi a rukavicemi.

  • Do trasování bylo v lednu zapojeno rekordní množství operátorů

    Počet trasovačů zapojených do Chytré karantény byl v lednu zhruba trojnásobný v porovnání se zářím loňského roku. Zvýšil se také počet jimi oslovených lidí, kteří se nakazili covidem-19 nebo s nakaženým byli v kontaktu. Vyplývá to z dat do konce ledna, které poskytl vládní zmocněnec pro informační technologie a digitalizaci Vladimír Dzurilla. Chytrá karanténa funguje od jara 2020. Na kontaktování lidí nakažených novým koronavirem a lidí, s nimiž nakažení byli v rizikovém kontaktu, se v druhé vlně pandemie podílí průměrně zhruba 1600 hygieniků. V posledních měsících však výrazně vzrostl počet trasovačů, kteří nejsou zaměstnanci krajských hygienických stanic. V září jich trasovalo 331, v říjnu a v listopadu to bylo téměř 1800. V lednu 2021 nakažené a jejich rizikové kontakty obvolávalo 2179 vojáků, pracovníků call-centra a dalších.

  • Liberecký kraj uvažuje, že požádá o pomoc Německo

    „V tuto chvíli máme v Libereckém kraji volná už jen 3–4 intenzivní lůžka,“ napsal na sociální síti hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). „Ke snížení počtu pacientů začaly naše nemocnice již využívat převozů nemocných do jiných krajů. V tomto týdnu dojde k navýšení kapacit umístěním dalších přístrojů pro vysoko dávkovaný kyslík. Pokud by to nestačilo, uvažujeme o požádání pomoci nemocnice v Německu. To je ale až ta poslední možnost.“

  • Sigma Group vyrobila statisíce speciálních filtrů proti covidu

    Společnost Sigma Group loni vyrobila pro stát bezmála 400 000 speciálních filtrů P3 do masek, které chrání před nákazou novým koronavirem. Stát filtry poskytuje zdravotníkům, policistům a hasičům, kteří jsou při výkonu své profese vystaveni riziku nákazy covidem-19. Letos od Ministerstva vnitra a Ministerstva zdravotnictví Sigma Group zatím nemá další objednávky, výrobní linku na filtry však udržuje v provozu. „Loni do prosince jsme vyrobili zhruba 400 000 filtrů. Z 95 procent se jednalo o filtry P3R určené pro Ministerstvo zdravotnictví a Ministerstvo vnitra. Zbývajících pět procent produkce tvořily filtry ještě vyššího řádu, které obsahují také aktivní uhlí a chrání i proti chemickým látkám. Jsou to už spíš armádní filtry,“ řekl člen dozorčí rady společnosti Sigma Group Jan Čapka.

  • Na povinnost respirátorů bude dohlížet ostraha a personál obchodů

    Prodejci počítají s tím, že na povinnost zvýšené ochrany dýchacích cest bude dohlížet ostraha a personál obchodů. Na nové nařízení budou provozovatelé prodejních sítí upozorňovat plakáty i interním hlášením. „Povinnost nosit respirátor nebo dvě roušky na sobě budeme zákazníkům připomínat v našich rádiích a na plakátech, též budou upozorňováni pracovníky ochranné služby, ale exekuce těchto nařízení není v naší kompetenci,“ uvedla mluvčí společnosti Globus Lutfia Volfová. V prodejnách Tesco podle jejich mluvčího Václava Koukolíčka bude na dodržování opatření stejně jako dříve dohlížet ostraha. „Vyžadovat bude, aby zákazníci měli ústa a nos zakrytá požadovanou ochrannou pomůckou,“ řekl.

Reklama

Hlavní zprávy