Hlavní obsah
Online

Komunisté odmítají prodloužení nouzového stavu

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v České republice sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- Premiér Andrej Babiš poletí v pátek do Budapešti jednat s premiérem Viktorem Orbánem o zkušenostech s ruskou vakcínou Sputnik V.

- Komunisté nevidí důvod pro další prodloužení nouzového stavu, řekl předseda KSČM Vojtěch Filip po jednání s Babišem a Hamáčkem. Vláda podle něj nesplnila podmínky KSČM pro předchozí hlasování ve Sněmovně.

- Hodnota protiepidemického systému PES se dnes po předchozích dvou dnech vrátila ze 73 na 70 bodů. Důvodem je pokles zjednodušeného reprodukčního čísla pod 1. Mírně se zlepšily i další tři sledované parametry.

  • Vystrčil jde dobrovolně do karantény

  • Zdravotní sestry budou mít na Karlovarsku pracovní povinnost

    Z důvodu přetížených nemocnic a nedostatku zdravotníků nařídí Karlovarský kraj asi 100 zdravotním sestrám pracovní povinnost. Nemocnice a další zdravotnická zařízení, která pečují o pacienty s covidem-19, jsou za hranou své personální kapacity. Posílení personálu umožní otevřít další lůžka pro péči o covid pozitivní pacienty, uvedl dnes hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

  • Lázně Bohdaneč požádaly o ochranu před věřiteli

    Soud tento týden tříměsíční moratorium schválil. Důvodem žádosti jsou dopady koronavirových opatření, v jejichž důsledku se lázně dostaly do finančních problémů. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku.

  • Soud kvůli koronaviru vyhlásil moratorium pro lázně Teplice nad Bečvou

    Olomoucký krajský soud v úterý vyhověl žádosti společnosti Lázně Teplice nad Bečvou a vyhlásil mimořádné moratorium, tedy odložení splatnosti dluhů, kvůli koronaviru. Vedení jedněch z nejstarších moravských lázní svoji žádost o moratorium zdůvodnilo velkými finančními ztrátami, které firmě vznikly po opatřeních zavedených v souvislosti s pandemií covidu-19.

  • Filip: KSČM nevidí důvod pro další prodlužování nouzového stavu

    Vláda nesplnila podmínky KSČM pro předchozí hlasování ve Sněmovně, strana tedy neuvažuje o definování nových, za kterých by žádost vlády mohla podpořit. Na tiskové konferenci ve Sněmovně to po jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD) řekl předseda KSČM Vojtěch Filip, který společně s šéfem poslanců Pavlem Kováčikem o postoji informoval i prezidenta Miloše Zemana. Hamáček očekává další jednání s komunisty i dalšími stranami. Kdyby nouzový stav nebyl prodloužen, byla by to katastrofa, řekl. Aktuálně platí do 14. února.

  • Neprodloužit nouzový stav? Nechci u toho být, říká Dušek

    Šéf zdravotnických statistiků Ladislav Dušek se vyjádřil k možnosti, že by se od 14. února nepodařilo prodloužit nouzový stav. „Máme plné JIPky. Jestli to teď nabere drajv, nabere to dalších 30 procent, stavět to budeme dva měsíce. Nechci u toho být. Tady není prostor pro politickou nebo ideologickou debatu. Jestli se nevzpamatuje systém, po zrušení nouzového stavu si vládu přebere ten, kdo se nebude ptát,“ rozohnil se Dušek.

  • Příští týden začne testování kloktacích testů ve školách

    Poslanec a lékař David Kasal na zdravotním výboru Sněmovny řekl, že se příští týden začne s testováním takzvaných kloktacích testů ve školách. „V chrudimském regionu chceme kloktací testy v příštím týdnu testovat,“ uvedl Kasal.

  • Některé obchody zlevnily po respirátorech i roušky

    Za příznivější cenu je ode dneška lidé seženou například v obchodech Lidl, od čtvrtka ke snížení ceny přistoupí i společnost Kaufland, zjistila ČTK. Balení deseti kusů jednorázových roušek prodává ode dneška Lidl za 29,90 Kč. Za stejnou cenu tam zákazníci koupí i sadu tří respirátorů FFP2. Podle mluvčího řetězce Tomáše Mylera nejde o jednorázovou akci, ale cena je dlouhodobě plánovaná.

    „Uvědomujeme si, jak je toto období pro určité skupiny obyvatel ekonomicky náročné, a proto jsme kromě snížení ceny o DPH přistoupili k dalšímu zlevnění zboží. Věříme, že zvýšením cenové dostupnosti ochranných pomůcek pomůžeme v boji s koronavirem,“ uvedl mluvčí.

  • Člověk v tísni spustil online kurz pro učitele sociálně slabých dětí

    Kurz s názvem S asistenty k lepší škole je určen pro asistenty pedagogů a učitele. Zájemci se v něm mohou dozvědět, jak je možné podpořit děti ze sociálně slabých rodin v učení. V následujících měsících by se měl rozšířit i o tipy pro práci asistentů při distanční výuce a pro podporu žáků ve středních školách.

  • Běhounek: Řekněte natvrdo, že jsme v háji

    Na zdravotním výboru Sněmovny se rozčílil poslanec a lékař Jiří Běhounek, podle nějž by představitelé státu měli přestat švejkovat: „Řekněme veřejnosti, že jsme v háji, že to tady s námi v takovém stavu bude do června. Nebudou žádné dovolené. Řekněme to natvrdo. Přestaňme říkat, co s tím uděláme, ale začněme říkat veřejnosti, že to musí dělat všichni. Všechno.“

  • Dušek: Opatření nás čekají i v létě

    Šéf zdravotnických statistiků Ladislav Dušek poslancům naznačil, jak bude život s koronavirem vypadat do konce roku. Nestandardní režim a opatření očekává i přes léto.

    „Já tady budu každý týden kreslit grafy, které mi už lezou krkem, budeme chodit s rouškami. V létě bude stále nějaký režim, protože se bude dovakcinovávat. A na podzim budeme zkoumat, jak vakcína zabrala, a doufat v návrat k normálnímu životu. Ten ale nebude takový jako předtím,“ naznačil.

  • Vakcínu dostala pětina seniorů nad 80 let

    Situace se podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) v regionech liší, očkovaných je v krajích od deseti do 30 procent. Lidé nad 75 let mají podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška padesátiprocentní pravděpodobnost, že při nákaze budou ve vážném stavu, který si vyžádá hospitalizaci. Informace zazněly na jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví.

  • Pravidelně se antigenními testy na covid-19 nechává testovat 800 000 lidí

    Zhruba stejný počet lidí absolvovalo takový test jednou, řekl dnes na jednání výboru pro zdravotnictví ve Sněmovně ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Od začátku února se lidé mohou nechat testovat každé tři dny, předtím to bylo jednou za pět dní. Za otestování touto metodou nic na místě neplatí, hrazená je z veřejného zdravotního pojištění.

  • Do Libereckého kraje dorazilo prvních 500 dávek Moderny

    Očkovat se s ní začne zřejmě až v pátek v domovech s pečovatelskou službou. Je třeba připravit očkovací centra, řekl ČTK krajský radní pro zdravotnictví a koordinátor očkování Vladimír Richter (ODS). Do konce února by podle něj měl kraj dostat 5000 dávek Moderny a použít je chce především k očkování dalších seniorů a pracovníků v sociálních službách.

  • Blatný: V Rakousku jedou vleky a nejsou tam lidé. U nás je to naopak

    „V poslední době se v médiích často ukazovaly obrázky z alpských horských středisek. Jedou tam vleky a nejsou tam lidé. A z našich středisek - nejedou vleky a jsou tam lidé. Každý ať si to přebere, jak chce. Možnosti rakouské policie jsou jiné než možnosti naší policie. Tak je situace nastavena,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný na jednání poslaneckého výboru pro zdravotnictví.

  • ÚZIS: Významně klesá počet nakažených zdravotníků

    „Velmi významně klesá počet nakažených zdravotníků, blíží se ke 3000. Nepochybně klesá dolů, je to efekt očkování,“ řekl dnes ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. „Proočkování u poskytovatelů akutní péče je poměrně vysoké. Jednoznačně se díváme na efekt, který bych si přál, abych vám mohl jednou promítat na celé populaci,“ dodal.

  • Hudební festival Antonína Dvořáka by měl začít 20. dubna

    Přesunutý 52. ročník Hudebního festivalu Antonína Dvořáka by se měl v Příbrami a okolí konat od 20. dubna do 8. června, kdy pořadatelé plánují celkem 16 koncertů. Festival chtějí věnovat vztahům Dvořáka k rodině i přátelům. V programu se tak nacházejí jak díla jeho přátel, tak díla věnovaná Dvořákem přátelům či rodinným příslušníkům. ČTK o tom za organizátory informovala Radka Svobodová.

  • Senior expres bude jezdit z Karlových Varů na očkování do Chomutova

    Karlovy Vary budou vozit seniory na očkování i do Chomutova. Město tak vyhoví zájemcům, kteří by se v Karlovarském kraji dostali na očkování až za mnoho týdnů nebo měsíců. Celkem by mělo jít asi o dvacítku seniorů z Karlových Varů, kteří by měli s karlovarským Senior expresem jet na očkování do Chomutova v Ústeckém kraji.

  • Policie zastavila protestní vlek na Vaňkově kopci

    Policie před polednem nechala vypnout lyžařský vlek v areálu Vaňkův kopec nedaleko Ostravy, kde se konala protestní akce iniciativy Chcípl PES proti vládním opatřením. Jednoho z organizátorů Jakuba Olberta policisté krátce zadrželi, po dohodě s jeho kolegy jej propustili. Areál je v provozu asi týden. Provozovatel Martin Kafka se k protestu připojil. Po povinném uzavření lyžařských areálů se dostal do ekonomických problémů, když musel sehnat 450 000 korun na zaplacení účtu za elektřinu.

  • Ministr Blatný prověří situaci v Chebu osobně

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný zítra vyrazí s expertním týmem do Nemocnice Cheb, která je nyní nejvíce zatíženým zdravotnickým zařízením v Česku. Primář tamní interny už delší dobu bije na poplach a upozorňuje, že nemocnice není schopna poskytnout péči všem covidovým pacientům. Blatný už v pondělí rozhodl o vyslání skupiny expertů, která situaci na místě prověří. Nyní v rozhovoru pro Blesk Zprávy uvedl, že se zítra ke skupině přidá osobně.

    „Poletíme tam zítra dopoledne. Využili jsme nabídky armády, která nám v rámci cvičných letů nabídla přepravu vrtulníkem. Pokusíme se tam najít způsob, jak nemocnici pomoci,“ uvedl.

Reklama

Hlavní zprávy