Hlavní obsah

Republikán Romney bude jako první v historii hlasovat proti prezidentovi z vlastní strany

Foto: Profimedia.cz

Republikánský senátor Mitt Romney

Reklama

Republikánský senátor Mitt Romney prohlásil, že bude dnes hlasovat pro odsouzení amerického prezidenta Donalda Trumpa, pokud jde o zneužití pravomoci. Informoval o tom americký deník The New York Times. Romney se stal nejen prvním republikánským senátorem, který se „trhl“ od své strany a podporuje Trumpovo sesazení, ale také prvním senátorem v historii, který se postavil prezidentovi z vlastní strany. Druhý článek ústavní žaloby, který se týká obstrukcí vůči Kongresu, ale Romney údajně nepodpoří.

Článek

Podle Romneyho, republikána z Utahu, se Trump dopustil „hrozivého zneužití důvěry veřejnosti“ a v prvním článku žaloby je tedy vinen. To, co prezident učinil, byl podle něj „zjevný útok na naše volební práva, naši národní bezpečnost a základní hodnoty“.

„Můj hlas bude pravděpodobně v Senátu v menšině, ale bez ohledu na tento fakt chci tímto hlasováním ukázat svým dětem a jejich dětem, že jsem splnil svou povinnost a udělal to, co ode mě má země očekávala,“ citovala Romneyho americká CNN.

Romney sklidil obdiv ze strany demokratů. Podle demokratického senátora Chrise Murphyho Romney udělal tu „nejtěžší věc na světě“, postavil se své straně a jejím dárcům. Jak dodal, historie si bude tento čin pamatovat.

Romneyho rozhodnutí na Twitteru ocenil také havajský senátor Brian Schatz. „Děkuji vám, Mitte. Obnovil jste mou víru v Senát a myšlenku, že upřednostnění země před stranu je stále možné,“ napsal demokratický senátor.

Podle CNN je Romney vůbec prvním senátorem v historii, který se v procesu impeachmentu postaví prezidentovi ze své vlastní strany. V roce 1999 žádný demokratický senátor pro odsouzení Billa Clintona, který byl obviněn z křivé přísahy a bránění spravedlnosti, nehlasoval. Stejně tak v roce 1868 žádný demokratický senátor nezvedl ruku pro odsouzení prezidenta Andrewa Johnsona.

Demokraté Trumpa obviňují mimo jiné z toho, že se snažil nátlakem přinutit Ukrajinu, aby mu před letošními prezidentskými volbami pomohla získat kompromitující informace o jeho velkém rivalovi Johnu Bidenovi. Ten se uchází o demokratickou nominaci.

Trump obvinění od počátku odmítá, postup demokratů přirovnává k honu na čarodějnice a považuje ho za snahu vyřadit ho z boje o znovuzvolení. Hlasování o ústavní žalobě začne ve středu 16:00 místního času (22:00 SEČ). Republikáni mají ve stočlenném Senátu většinu 53 křesel. Pro sesazení Trumpa je potřeba dvoutřetinová většina, tedy 67 hlasů.

Reklama

Doporučované