Hlavní obsah

Republikáni: Stali jsme se obětí kybernetického útoku

Národní výbor Republikánské strany se stal obětí kyberútoku.Video: Klára Mališová, Youtube.com

 

Reklama

Národní výbor Republikánské strany, který letos straně organizoval kampaň v průběhu amerických voleb do Kongresu, podle deníku Washington Post tvrdí, že se stal obětí kyberútoku. Podle zdroje, který si přál zůstat v anonymitě, není dosud jasné, zda za zásahem do internetové sítě výboru stála některá ze zahraničních vlád. Osoba, která tento čin spáchala, měla podle něj důkladně promyšlené, jak útok provede, a dala si velmi záležet, aby po sobě nezanechala žádné stopy.

Článek

Informaci o kyberútoku přinesl jako první server Politico, podle nějž členové strany, včetně předsedy Paula D. Ryana, o incidentu nevěděli do té doby, než o něm informovala média.

Mluvčí výboru Ian Prior deníku Washington Post potvrdil, že organizace se stala obětí útoku neznámé osoby. „Nejdůležitější je dostatečná kybernetická bezpečnost dat výboru. Poté, co jsme se o útoku dozvěděli, výbor okamžitě informoval FBI, která nyní případ prošetřuje. Z bezpečnostních důvodů však nemůžeme průběh vyšetřování dále komentovat,“ sdělil deníku Ian Prior.

Národní výbor podle dalšího anonymního zdroje, který je obeznámen s okolnostmi případu, zjistil již v dubnu, že byl napaden. Vyšetřování podle něj započalo v rámci několika dní. Výbor však o incidentu veřejně neinformoval, protože podle nejmenovaného zdroje nechtěl upozornit hackera na probíhající vyšetřování.

Tento kyberútok nese podobné rysy jako případ z roku 2016, kdy ruští hackeři ukradli emaily členům Národního výboru Demokratické strany. V tomto případě hackeři ukradenou emailovou korespondenci poskytli serveru WikiLeaks, který je následně zveřejnil. Došlo tak k odhalení, že vedoucí členové komise vyjadřovali podporu kandidátce demokratů Hillary Clintonové i přes to, že veřejně prohlásili, že se nebudou vyjadřovat k tomu, kterého kandidáta preferují. Podle Národního výboru Republikánské strany zatím nejsou žádné známky toho, že by nyní ukradené emaily byly veřejně publikovány.

Reklama

Doporučované