Hlavní obsah

Republikáni v Senátu zablokovali vznik komise k vyšetření lednových nepokojů

Foto: Profimedia.cz

Snímek z nepokojů, které 6. ledna zachvátily budovu amerického Kapitolu.

Reklama

aktualizováno •

Republikáni v americkém Senátu zablokovali návrh na vytvoření vyšetřovací komise, která by se zabývala útokem na americký Kapitol na počátku ledna.

Článek

Republikáni v americkém Senátu v pátek podle očekávání zablokovali návrh na vytvoření vyšetřovací komise, která by se zabývala okolnostmi nepokojů ze 6. ledna. Společnou schůzi Kongresu k podzimním volbám hlavy státu tehdy narušil dav stoupenců tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa odmítajícího výsledek voleb. Podle agentury AP dnešní vývoj v Senátu opět ukázal věrnost Republikánské strany jejímu poslednímu prezidentovi.

Plán zřídit speciální desetičlennou vyšetřovací komisi schválený Sněmovnou reprezentantů při dnešním procedurálním hlasování podpořilo 54 z celkových 100 senátorů. K tomu, aby projednávání návrhu mohlo pokračovat, bylo vzhledem k pravidlům Senátu zapotřebí 60 hlasů. Pro usnesení hlasovalo jen šest republikánů, z nichž pět v únoru po projednání ústavní žaloby za „podněcování ke vzpouře“ podpořilo Trumpovo odsouzení.

Cílem návrhu zákona byl vznik expertní skupiny, do níž by pět členů jmenovali lídři Demokratické strany v Kongresu, druhou polovinu pak lídři republikánští. Komise by se zabývala „fakty a okolnostmi“ kolem lednových nepokojů, při nichž zemřeli čtyři lidé. Jeden ze zasahujících policistů zemřel o den později v nemocnici.

Ve sněmovně zřízení komise podpořilo i více než třicet republikánských členů, jejich lídr Kevin McCarthy se ale proti návrhu jasně vymezil. Odmítavé stanovisko pak dal během posledních dní jasně najevo i lídr republikánů v Senátu Mitch McConnell. On a mnozí jeho straničtí kolegové iniciativu vykreslovali jako zbytečnou a zpolitizovanou. Podle nich by nemohla přinést žádná nová fakta.

„Čeho se bojíte? Pravdy?“ reagoval na republikánské výhrady senátní lídr demokratů Chuck Schumer. „Pamatují si mí republikánští kolegové, když divoký dav volal po popravě Mika Pence s provizorní šibenicí před Kapitolem? Hanba Republikánské straně, která se snaží zamést hrůzy toho dne pod koberec, protože se bojí Donalda Trumpa,“ opřel se do republikánů Schumer.

Podle agentury Reuters měli republikáni obavy, že vyšetřovací komise by i během kampaně před nadcházejícími kongresovými volbami odkláněla pozornost k násilnému jednání Trumpových příznivců a pokračující snaze exprezidenta nepravdivě vykreslovat loňské volby jako zmanipulované. Někteří republikánští kongresmani naopak v posledních týdnech lednové nepokoje zlehčují a vystupují s výroky na obhajobu účastníků.

Připomeňte si, jak nepokoje v Kongresu probíhaly:

Nejméně jeden republikán se v pátek postavil proti plánu vytvoření expertní komise, přestože v únoru dal najevo podporu vyšetřování po vzoru toho, které následovalo po teroristických útocích 11. září 2001. Nový návrh v Senátu ztroskotal na systému obstrukcí, který umožňuje menšině členů blokovat projednávání nejrůznějších legislativních opatření. Média podotýkají, že republikáni dnes nástroj obstrukce využili poprvé od odchodu Trumpa z Bílého domu.

Z jeho stranických kolegů vznik vyšetřovací komise podpořila například aljašská senátorka Lisa Murkowská, která ve čtvrtek blokování snahy popisovala jako „rozhodnutí ve prospěch krátkodobého politického zisku“. Prezident Joe Biden zase uvedl, že si nedovede představit, že by někdo mohl hlasovat proti vyšetřování „nejhoršího napadení Kapitolu od občanské války“.

Reklama

Doporučované