Hlavní obsah

Republikánští senátoři se díky informacím o koronaviru včas zbavili akcií

Foto: Profimedia.cz

Výzvám k rezignaci čelí republikánská senátorka Kelly Loefflerová, která teprve v lednu složila svůj slib.

Reklama

Dva američtí republikánští senátoři čelí výzvám k okamžité rezignaci. Kelly Loefflerová a Richard Burr měli využít zákulisních informací o šíření koronaviru a zbavit se akcií v hodnotě milionů dolarů ještě dřív, než burzy zachvátila panika. Nejspíš nepůjde o jediné americké politiky, kteří se tak zachovali.

Článek

Neetické, ale hlavně nelegální. Velmi dobře zdokumentované počínání dvojice Loefflerová-Burr vypadá jako učebnicové porušení federálního zákona, který zakazuje využití neveřejných informací k osobnímu zisku.

Předseda významného senátního výboru pro zpravodajské služby Richard Burr zvolený za stát Severní Karolína a jeho kolegyně ze státu Georgia se začali podezřele zbavovat akcií poté, co se 24. ledna zúčastnili uzavřeného brífinku senátního zdravotního výboru o šíření nového typu koronaviru. V té době ještě šéf Bílého domu Donald Trump označoval COVID-19 za další z hoaxů.

Foto: Profimedia.cz

Vlivný republikánský senátor Richard Burr v potížích.

Burr se posléze během února spolu se svou ženou zbavil 33 cenných papírů v hodnotě od 628 000 do 1,72 milionu dolarů. Podle listu The Washington Post šlo vesměs o akcie v odvětvích, která měla globální pandemie zasáhnout nejvíc, včetně pohostinství nebo dopravy.

Kelly Loefflerová, jež teprve letos v lednu složila přísahu a stala se senátorkou za jižanskou Georgii, podnikla něco velmi podobného. Jako první se podle serveru The Daily Beast zbavila akcií společnosti Resideo Technologies, které už od počátku krize ztratily polovinu své hodnoty. Šlo o první za série 29 transakcí, které Loefflerová spolu se svým chotěm provedla. V dalších dnech se senátorka zbavila akcií ExxonMobil nebo AutoZone.

Pravděpodobné provinění republikánské senátorky, která ještě 11. března zdůrazňovala sílu americké ekonomiky a spotřebitelů, umocňuje fakt, že manželem Loefflerové je Jeffrey Sprecher, šéf newyorské burzy (NYSE). Duo Loefflerová-Sprecher ovšem pouze neprodávalo. Nakoupilo akcie technologické společnosti Citrix, jejíž telefonický software nejspíš v současné době bude velmi žádaný.

V etické rovině se tak jeví coby zavrženíhodné, že oba republikánští senátoři dlouhodobě bagatelizovali hrozbu, kterou COVID-19 představuje, pumpovali do spoluobčanů optimismus a napadali demokratickou opozici kvůli údajnému podrývání autority prezidenta Trumpa.

Loefflerová obvinění odmítá jako absurdní a neopodstatněná. Tvrdí, že rozhodnutí týkající se jejího investičního portfolia sama nepřijímá. „Investiční rozhodnutí přijímají poradci třetích stran bez vědomí nebo zapojení mě a mého manžela,“ uvedla v prohlášení služebně nejmladší členka amerického Senátu.

Demokratická kongresmanka Alexandria Ocasio-Cortezová uvedla, že se jí z počínání republikánských senátorů zvedá žaludek. Ocasio-Cortezová a někteří další američtí politici už Loefflerovou s Burrem vyzvali k okamžité rezignaci. „Pokud získáte informaci o pandemii, která představuje národní hrozbu, a vaším prvním krokem je přizpůsobení akciového portfolia, tak byste neměli zastávat úřad sloužící veřejnému zájmu,“ utrousil někdejší kandidát v demokratických primárkách Andrew Yang.

Jenže to vypadá, že máslo na hlavě mají i demokraté. Obvinění z podezřelého prodeje akcií čelí také známá demokratická senátorka za stát Kalifornie Dianne Feinsteinová. Její mluvčí přispěchal s vysvětlením, že Feinsteinová akcie už v době svého zvolení do Senátu uložila do tzv. „slepého“ svěřenského fondu, kde s nimi nakládá její manžel.

Reklama

Doporučované