Hlavní obsah

„Řeším jenom slepice.“ Koalice odmítá řešit, že se Babiš angažoval pro Agrofert

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Andrej Babiš.

Reklama

Seznam Zprávy přišly s informací, že se premiér Andrej Babiš angažoval v soukromém byznysu holdingu Agrofert. Sociální demokracie ani KSČM však nehodlají tato zjištění nijak řešit. Stejně tak poslanecký klub hnutí ANO.

Článek

Z dokumentů, které Seznam Zprávy získaly, vyplývá, že Babiš řešil interní komunikaci Agrofertu, i když opakovaně říká, že holding uložil v únoru 2017 kvůli politické kariéře do svěřenských fondů a nemá s ním nic společného.

V roce 2018 z Agrofertu přišly na stůl Babiše materiály, v nichž privátní firma Batesys nabízí holdingové společnosti Deza obchod související s budováním optických sítí.

Z dokumentů vyšlo najevo, že Babiš jako premiér dal pokyn, aby nabídku pro jeho firmu posoudil tehdejší náměstek ministryně průmyslu a obchodu a odborník na komunikační sítě Ondřej Malý.

Seznam Zprávy se zeptaly představitelů vládních stran, zda budou žádat po premiérovi vysvětlení. Reakce ale zněly: „Nečetli jsme, řešit to nebudeme.“

„Nebudu nic komentovat, protože o tom nic nevím. Je to věc Andreje Babiše,“ vysvětloval Seznam Zprávám předseda ČSSD Jan Hamáček. „Pokud si myslíte, že tam byl spáchaný trestný čin, tak podejte trestní oznámení vy,“ doplnil. Koalice tím prý není ohrožena. Podle šéfa poslaneckého klubu sociální demokracie Jana Chvojky o tom na klubu nepadlo ani slovo. „Na klubu jsme to vůbec neřešili, nemáme k tomu žádné vyjádření,“ uvedl Chvojka.

Jiný postoj má Česká pirátská strana. Piráti se rozhodli, že rozšíří své podněty ohledně možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše a vyplácení dotací holdingu Agrofert o dokumenty, které Seznam Zprávy získaly. „Listiny dokazují, že premiér zneužívá státní aparát ve prospěch své společnosti. Podle nás to je za hranou. Ukazuje to na mafiánské praktiky českého premiéra,“ řekl pirátský senátor Lukáš Wagenknecht.

Problém v tom, že Babiš jako premiér řešil interní dokumentaci Agrofertu, nevidí ani KSČM, která menšinovou vládu podporuje. „Zaznamenal jsem jenom titulek, obsah jsem ale nečetl. Opravdu jsem to jenom zahlédl,“ vysvětloval předseda strany Vojtěch Filip, který nakonec doplnil, že to zatím řešit vůbec nebude. Stejně reagoval i poslanec za KSČM Pavel Kováčik, který rovněž tvrdí, že nechce nic komentovat, protože dokumenty nepročetl.

Babiš zatím na otázky, proč se jako premiér angažoval v obchodní věci holdingu Agrofert, odmítá odpovědět.

Nové informace neřešil ani poslanecký klub hnutí ANO. „Neřešili jsem to, já jsem předseda zemědělského výboru. Já řeším jenom slepice, ne Batesys,“ reagoval Jaroslav Faltýnek.

„Vůbec nic o tom nevím, přísahám. Co to je Batesys? V podstatě mě to nezajímá, já řeším ty slepice, reálná zvířata,“ uzavřel Faltýnek.

Reklama

Doporučované