Hlavní obsah

Řešíme, co bude s výrobky, říká farmář z uzavřené oblasti

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Farma Doubravský dvůr u Litovle v pondělí ráno řešila, kdo nakrmí zvířata. Oblast je uzavřena kvůli koronaviru. Teď se řeší, jestli bude moci farma expedovat své výrobky.

Článek

Od pondělního rána musí Václav Osička z farmy Doubravský dvůr řešit jeden problém za druhým. Jeho hospodářství se ocitlo v karanténě, v oblasti, kterou hygienici uzavřeli kolem Litovle a dalších obcí v okolí.

Nejdříve to vypadalo, že policisté nepustí do uzavřené zóny jeho pracovníky – na farmě, kde je potřeba nakrmit a podojit zvířata, to byl velký problém.

„Policista pracovníkům říkal, že ho nějaké chcíplé krávy nezajímají,“ popisoval situaci u sjezdu na Litovel Václav Osička. Po desáté hodině už se ale stav uklidnil a hlídky dostaly jasné pokyny, jak k přijíždějícím pracovníkům přistupovat.

Zaměstnanci se museli prokázat potvrzením, že v lokalitě pracují – Václav Osička je svým zaměstnancům rozesílal e-mailem.

Aktuálně je podle něho chod farmy už zajištěn, řeší se však jiný problém – s produkcí. Většinou jde totiž o zboží s velmi krátkou dobou trvanlivosti, vesměs v řádu dnů.

„Nikde nám neřekli, jestli můžeme výrobky z karantény vyexpedovat,“ popsal Václav Osička.

Informace se podle něho různí. V jednu chvíli prý například pracoval s tím, že by produkty mohl vyvážet jenom řidič mimo karanténu. Jenže zboží by sice vyzvedl, avšak následně by musel sám být ve čtrnáctidenní karanténě.

„Proto sem nechce samozřejmě nikdo přijet,“ říká Václav Osička s tím, že zvažuje i zastavení produkce. Pro podnikatele to znamená, že ponese náklady a nebude mít tržby.

Farmář dodává, že respektuje opatření, která jsou rozumná, a je připravený se na nich podílet. Zatím má však spíše pocit, že kroky úřadů jsou chaotické.

Reklama

Doporučované