Hlavní obsah

Řešit pandemickou krizi je snazší než tu ekologickou, říká Gates

Bill Gates.

Reklama

Bill Gates představuje novou strategii v boji proti klimatické krizi. Navrhuje radikální snižování skleníkových plynů v atmosféře, které by měly vymáhat světové vlády. Vyřešit koronavirovou krizi považuje za lehký úkol.

Článek

„Jsou dvě čísla, o kterých byste měli v souvislosti se změnou klimatu vědět. Jedno je 51 miliard a druhé je nula,“ zmiňuje Bill Gates ve své knize, „jak se vyhnout klimatické pohromě“. Dále vysvětluje, co čísla znamenají. 51 miliard tun představuje množství skleníkových plynů, které ročně jako lidstvo vypustíme do atmosféry, a nula představuje množství tun, které bychom do budoucna vypouštět měli.

Pokud by se lidstvu podařilo snížit přírůstek skleníkových plynů v atmosféře na hodnotu nula, bylo by to podle Gatese „to nejlepší, co se kdy lidstvu podařilo dosáhnout. Aktuální koronavirovou krizi oproti krizi klimatické označuje za „velice snadnou k řešení“.

„Pandemie skončí, protože za rok byly vynalezeny tyto úžasné vakcíny a teď se je snažíme dostat do patřičného měřítka a přizpůsobit mutacím, ale ve srovnání s klimatickými změnami je to velmi, velmi snadné,“ uvedl pro BBC.

V rozhovoru pro BBC vysvětlil, že dosažením nulových emisí je myšlen stav, kdy je veškerá produkce skleníkových plynů vyvážená mechanismy na jejich zneškodnění. Jedním takovým mechanismem jsou stromy, které svými listy absorbují oxid uhličitý. Uvedl také, že by mělo dojít k dekarbonizaci ekonomiky o 70 %, a to především v průmyslu přepravním, cementářském, železářském nebo energetickém.

Hlavní hybnou silou by podle něj měly být vlády po celém světě. Ty mají podle něj moc a prostředky přimět soukromé společnosti, aby se chovaly „zeleněji“, a financovat výzkum a rozvoj. Mají také možnost informovat lidi o tom, jaké následky na životní prostředí může mít jejich určité spotřební chování.

Pokud k žádné změně nedojde, hrozí podle Gatese katastrofa, kterou pocítí jako první obyvatelé rovníkových oblastí. Lidstvo bude dle jeho názoru kromě tvrdé práce potřebovat především inovativní technologie a „trochu štěstí“.

Reklama

Doporučované