Hlavní obsah

Respect Festival se bude letos konat na Rohanském ostrově

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Hudbu z Evropy, Asie či Afriky s důrazem na ženskou tvorbu představí letošní ročník Respect Festivalu, na kterém vystoupí například britská zpěvačka indického původu Susheela Raman či bulharský klarinetista Ivo Papasov.

Článek

„Akce, která si klade za cíl představit publiku neznámé rytmy a odlišné kultury, se letos uskuteční 5. a 6. září na Rohanském ostrově v Praze,“ informovala Kateřina Malá.

Na festivalu dále vystoupí například ženské autorky, které představí hudbu afrických a asijských zemí. „Poselství žen, v řadě autoritářských režimů pronásledovaných, je důležitým tématem celého festivalu,“ uvedla Malá. Návštěvníci zhlédnou například představení zpěvačky Sony Jobartehové původem z Gambie, která hraje na západoafrickou harfu kora. V sestavě Kefaya uslyší návštěvníci zpěvačku Elahu Soroorovou, která byla donucena k emigraci z Afghánistánu do Londýna.

Dále vystoupí například Krar Collective reprezentující hudbu Etiopie s nástrojem krar, který je přímým následníkem harfy židovského krále Davida, či italsko-francouzskou skupinu Lalala Napoli hrající romskou hudbu v novém pojetí. Vlastní skladby s moderní klasikou zkombinují hráči na akordeon z polského Montin Trio.

Kromě hudby budou pro návštěvníky festivalu, jehož letošní ročník organizátoři kvůli pandemii koronaviru posunuli na první víkend v září, připraveny i výtvarné instalace, exotické jídlo, doprovodný program pro děti či stánky neziskových organizací.

Festival, který se konal i na Střeleckém ostrově, v parku Ladronka nebo loni v holešovickém V.Hole (Volnočasové centrum Holešovice), uvedl v minulosti například guinejského zpěváka a hráče na koru Moryho Kanté, marseillský vokální sbor Lo Cor de la Plana či hvězdu world music Mahmouda Ahmeda z Etiopie.

Reklama

Související témata:

Doporučované