Hlavní obsah

Respirátory budou povinné od čtvrtka v obchodech nebo i autě. Od března všude

Foto: vlada.cz

Ochrana zdvojenou rouškou bude umožněná jen přechodnou dobu, oznámil úřad ministra zdravotnictví Jana Blatného.

Reklama

Od března vláda nařizuje respirátory či adekvátní ochranu všude, kde se vyskytují alespoň dva lidé. Ochranu úst musí nosit i děti. Protože se nevyrábějí malé respirátory, musí mít roušku chirurgickou, nikoliv doma vyrobenou.

Článek

Respirátory budou v Česku povinné až od čtvrtka, tedy konkrétně od půlnoci z 24. na 25. února. Na pondělním mnohahodinovém jednání o tom rozhodla vláda. Respirátory třídy FFP2 nebo dvě přes sebe nošené obličejové masky budou povinné v obchodech, provozovnách služeb, na zastávkách či v prostředcích hromadné dopravy nebo na letištích. Povinné budou také ve zdravotnických zařízeních, kde se poskytuje ambulantní péče, nebo v pobytových zařízeních sociálních služeb. Nosit se budou muset také v autech, pokud v nich nepojedou členové jedné domácnosti.

Nařízení platí pro všechny starší 15 let, neboť pro děti od 2 do 15 let podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) není možné sehnat respirátor v padnoucí velikosti. I děti však musí nosit roušku chirurgickou, nikoliv doma vyrobenou látkovou.

Výjimky z nošení respirátoru

V mimořádném opatření Ministerstva zdravotnictví, které nařizuje nošení respirátorů FFP2 či jeho alternativ, je celá řada výjimek:

- Učitelé v případech, kdy je potřeba, aby jim žáci viděli na ústa. V takovou chvíli mohou použít obličejový štít, když jsou od studentů minimálně 2 metry daleko.

- Soudci, přísedící, státní zástupci, obvinění a jejich obhájci v době a místě soudního řízení.

- Zaměstnanci po dobu, kdy vykonávají práci na jednom místě a jsou ve vzdálenosti nejméně 2 metry od jiné osoby.

- Řidiči veřejné dopravy, kteří nejsou v kontaktu s cestujícím.

- Moderátoři, redaktoři a umělci při provádění autorského díla.

„Od 1. března budou respirátory či adekvátní ochrana povinná všude. Přechodná výjimka je do konce měsíce pro ty, kteří by si snad nemohli opatřit respirátor,“ uvedl na tiskové konferenci ministr Blatný.

Respirátor bez výdechového ventilu s filtrační účinností alespoň 95 % dle příslušných norem (např. FFP2/KN 95) nebo jedna zdravotnická obličejová maska bude od 1. března povinností v ostatních vnitřních prostorech staveb a na všech ostatních veřejně přístupných místech, kde dochází k přítomnosti alespoň 2 osob vzdálených od sebe méně než 2 metry, nejedná-li se o členy domácnosti, píše se přímo v tiskové zprávě ministerstva. Možné je nosit také nanoroušku, pokud splňuje filtrační normy.

Podle původních informací, se kterými přišel ministr zdravotnictví minulý týden, mělo být zavedení respirátorů od půlnoci z pondělí na úterý.

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) nyní není situace na to, aby lidé na respirátorech šetřili. Peníze investované do respirátorů jsou podle něj dobře vynaložené. „Pokud někdo bude nosit respirátor týden, tak mu bude smrdět a také riskuje, že dostane koronavirus a bude v přeplněné sanitce čekat na přeplněnou nemocnici. Takovéto šetření vede na JIP, potažmo do krematoria,“ reagoval na dotazy novinářů, zda věří, že lidé nebudou nařízení plnit nošením jednoho respirátoru po dlouhou dobu. Tím pak ochrana ztrácí účinnost.

Mimochodem ministerstvo zároveň v tiskové zprávě upozorňuje, že řešení „dvě roušky přes sebe“ je jen dočasné. Kdy ovšem přestane být dle úřadu tato varianta namísto respirátoru dostačující neupřesňuje. Ve zprávě stojí konkrétně: „Použít je možné i dvě jednorázové roušky na sobě. Tento způsob ochrany je však zvolen pouze na přechodnou dobu s ohledem na to, že ne všichni mají možnost si respirátor okamžitě pořídit.“

Reklama

Doporučované