Hlavní obsah

Respirátory je nutné nosit dál. Výjimku dostanou vážně nemocní

Foto: Jiri Hera, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Vláda přijala upravené nařízení o nošení respirátorů ve vnitřních prostorách. Nařízení zrušené Nejvyšším správním soudem tak platí i nadále.

Článek

Mimořádné opatření vlády o nošení respirátorů nebylo jako už několikáté dostatečně zdůvodněné. Zrušil ho proto Nejvyšší správní soud. Vládě dal ale tři dny na to, aby odůvodnění doplnila a opatření platilo i nadále. V pátek toto aktualizované opatření vláda schválila. Nutnost nosit respirátory uvnitř tak stále platí.

„Už jsme to avizovali. Upravili jsme odůvodnění mimořádného opatření tak, aby splňovalo požadavky soudu,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Šéf zdravotnictví ale upozornil, že je opatření naprosto zásadní pro kontrolu šíření covidu-19 ve společnosti. Jednu změnu ale vláda schválila.

„Pokud člověk nemůže nosit ze zdravotních důvodů respirátor, stanoví se výjimka pro osoby se zdravotním potvrzením,“ řekl Vojtěch.

K takovému lékařskému dokladu musí být ale podle ministra dán významný důvod. Poskytovatelé zdravotních služeb o tom musí navíc udělat záznam do zdravotní dokumentace. Ve výjimečných případech pak někteří vážně nemocní pacienti nemusí nosit ani roušky.

„Když jsme tuto otázku diskutovali s odborníky, například s pneumologickou společností, došli jsme k závěru, že takových pacientů, kteří nemohou nosit respirátor, je naprosté minimum,“ uvedl ministr zdravotnictví. Podle něj tak kupříkladu astmatici nespadají do této skupiny a respirátor budou muset nasazovat uvnitř i nadále.

„Prosím všechny, aby dodržovali toto opatření, pokud je to jen trochu možné,“ dodal Vojtěch.

Nejvyšší správní soud zrušil původní mimořádné opatření, které stanovovalo povinnost nošení respirátoru ve vnitřních prostorách, v úterý. V rozhodnutí soudci uvedli, že ministerstvo zdravotnictví se mělo už na základě předchozích verdiktů vypořádat s otázkou dopadů a zdravotních rizik dlouhodobého nošení respirátorů či doplnit odkazy na odborné studie.

Úřad ale podle soudu většinu dříve zmiňovaných nedostatků neodstranil. Ministerstvo podle Nejvyššího správního soudu systematicky ignoruje jeho verdikty. „V právním státě není možné, aby moc výkonná nerespektovala jasně vyjádřený názor soudu a kladla překážky moci soudní při dbání na dodržování zásad demokratického právního státu, který je založen na úctě k právům a svobodám člověka a občana,“ uvedl soudce Petr Mikeš.

Reklama

Doporučované