Hlavní obsah

Respirátory nejvyšší ochrany stát doplnil. Ale zatím jen na papíře

Foto: Karl-Josef Hildenbrand/dpa, Profimedia.cz

Výhercem tendru na dodání více než milionu trojkových respirátorů je firma Mediservis.

Reklama

Zakázka Správy státních hmotných rezerv na trojkové respirátory není jistá. Výherce tendru neví, jestli bude schopen dodat všechno, co nabídl.

Článek

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) se před týdnem dostala do potíží, když její šéf Pavel Švagr oznámil, že ve svých skladech nemají ani roušku a většina tendrů na dodávky ochranných pomůcek před nákazou koronaviru není podepsaná.

A i když státní rezervy minulý týden přece jen vysoutěžily dodávku na 1,2 milionu respirátorů nejvyšší třídy FFP3, které poskytují největší ochranu a používají se u profesí nejvyšší důležitosti, potíže ani v tomto případě nejsou u konce.

Není totiž jisté, zda výherce tohoto tendru - firma Mediservis - dokáže všechny trojkové respirátory státu vůbec dodat.

Výsledky tendru na respirátory FFP3, který byl rozdělený do šesti částí, se v Mediservisu dozvěděli minulé úterý a ředitel firmy Roman Tomášek výsledek hodnotil jako nečekaný - slovy, že jim zakázka „spadla do klína“.

„Byli jsme překvapeni, protože jsme si mysleli, že tendr vyhraje jiná firma, která podala nejlepší nabídku. Nejspíš ale nevyhověla veškerým požadavkům, takže nám to víceméně spadlo do klína,“ řekl Seznam Zprávám Roman Tomášek, ředitel společnosti Mediservis.

Zcela opačné emoce však měli z výsledků ve firmě Refil, jež se přihlásila do dvou částí zakázky a skončila čtvrtá. A z výsledků se navíc dozvěděla, že vítězný Mediservis vyhrál celý tendr právě s nabídkou respirátorů, které Refil vyrábí.

Firma tak byla poražena distributorem svých výrobků.

„Minulý týden jsme to řešili, protože jsme s firmou Mediservis nebyli dohodnuti na žádných objemech dodávek,“ řekl Seznam Zprávám jeden z členů vedení firmy Refil, který si nepřál být jmenován.

„Takže oni vyhráli a až teprve nyní se dohadujeme, co jim vůbec dodáme. Ale měli bychom jim dodat snad většinu výrobků,“ uvedl.

Obchodní ředitel karlovarské firmy Refil Jan Česák pak Seznam Zprávám potvrdil, že s firmou Mediservis o objemech jednají, nechtěl však blíže jednání komentovat. „S firmou jednáme,“ řekl pouze.

Jednání potvrdil i ředitel Mediservisu Roman Tomášek. „Pokud bychom se s nimi dohadovali předtím, bylo by to v rozporu se zadáváním veřejných zakázek, ale snažíme se tu kapacitu teď zajistit,“ vysvětlil Tomášek, proč firma dala do tendru nabídku, aniž měla potvrzené dodávky respirátorů.

A na dotaz, jak zajistí zbytek respirátorů, když Refil nyní garantuje dodat „jen“ většinu, momentálně nedokázal odpovědět.

Předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr pak problém v klíčovém tendru nechtěl komentovat. „Zakázka na respirátory FFP3 je ve fázi, kdy byla vybrána vítězná firma, která nabídla nejnižší cenu a splnila všechna kritéria včetně evropského certifikátu (CE),“ napsal Seznam Zprávám.

Uvedl také, že státní rezervy mají nově podepsány dvě smlouvy na filtry do trojkových respirátorů a návleky na obuv.

„2800 filtrů do dýchací polomasky FFP3 dodá Sigma Výzkumný a vývojový ústav. Další podepsaná smlouva je se společností Batist Medical na dodání 356 600 návleků na obuv,“ doplnil Švagr.

Klička Aleny Schillerové

Švagr byl již minulý týden kritizován premiérem za to, že ve skladu nemá ani roušku. Pozval si ho proto za přítomnosti čtyř ministrů na kobereček, kde se ho tázal, jak je možné, že všechny zakázky nejsou už vysoutěžené.

Šéf rezerv se ale bránil usnesením z 18. května, které navrhl resort ministra Karla Havlíčka, kde stojí, že musel v zadávání veřejných zakázek postupovat podle otevřeného výběrového řízení a nikoli vyhlásit takzvané jednací řízení bez uveřejnění, kde by dodavatele mohl vybrat bez připomínek, a tedy rychleji.

Vláda pak zvažovala, že by usnesení revokovala, ale nakonec situaci zachránila tím, že schválila usnesení napsané na Ministerstvu financí, podle něhož musí resorty a další úřady předat do skladů SSHR všechny ochranné prostředky, které přesahují zásobu nad dva měsíce.

Reklama

Doporučované