Hlavní obsah

Respirátory nemusely tolik chybět. V únoru stála 20 dnů velká zakázka

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ještě na konci ledna ujišťoval poslance, že roušek a respirátorů bude dostatek.

Reklama

Podle zjištění Seznam Zpráv se v únoru promarnily týdny na přípravu nákupu 200 tisíc respirátorů proti covid-19. Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že zjišťovalo informace pro správu hmotných rezerv. Ze zakázky nakonec úplně sešlo.

Článek

Blíží se měsíc ode dne, kdy vláda vyhlásila nouzový stav kvůli obraně před koronavirem a jím způsobeným onemocněním covid-19. Mezitím už téměř zapadlo, že v první fázi boje proti nákaze byl hlavním problémem nedostatek roušek a respirátorů.

Na chybějící ochranné pomůcky, které by zabránily přenášení koronaviru, upozorňovali především zdravotníci, a to ještě před potvrzením prvních nakažených v Česku na začátku března. Kritika kvůli jejich nedostatku mířila v první řadě na ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha.

Ministr ještě na konci ledna ujišťoval, že roušek a respirátorů je dostatek, v dalších týdnech pak sliboval, že jejich zvýšenou potřebu vyřeší. Nakonec však 14. března musel Adam Vojtěch přiznat, že v Česku chybí statisíce až milion respirátorů. Situaci pak do značné míry vyřešil ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček, který pomohl zajistit letecké dodávky ochranných pomůcek z Číny.

Podle zjištění Seznam Zpráv si přitom české úřady mohly počáteční problémy s nedostatkem roušek do značné míry ušetřit.

Už během druhého únorového týdne se na pokyn Ministerstva zdravotnictví rozběhla zakázka na nákup 200 tisíc respirátorů nejvyšší požadované kvality FFP3. Její příprava se však protáhla skoro na tři týdny a z nákupu nakonec úplně sešlo.

O této konkrétní zakázce se dosud příliš nehovořilo. Vojtěch se sice v médiích o chystaném nákupu 200 tisíc respirátorů v minulosti několikrát zmínil, ale bez uvedení konkrétních termínů.

Podrobnější informace o časové prodlevě u zakázky dostala část vlády. Konkrétně v dokumentu s názvem Zpráva o připravenosti ČR na epidemii covid-19 na území ČR, který předložil ministr Vojtěch na jednání Bezpečnostní rady státu 2. března.

Zpráva, jejíž kopii poskytl Úřad vlády na základě žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím, obsahuje také bodový výčet opatření, která Ministerstvo zdravotnictví do té doby podniklo.

Podle dokumentu se ministerstvo už 7. února obrátilo na Správu státních hmotných rezerv (SSHR) s žádostí o „mimořádný nákup“ 200 tisíc respirátorů s úrovní FFP3 do pohotovostních zásob.

Hned v následující větě však Vojtěch dodal, že technickou specifikaci pro vypsání veřejné zakázky jeho úřad SSHR odeslal až 26. února.

Jak přitom ověřily Seznam Zprávy, Správa státních hmotných rezerv reagovala na požadavek ministerstva pružně. 7. února byl pátek. Hned následující pondělí 10. února poslal ředitel příslušného odboru SSHR na Ministerstvo zdravotnictví e-mailem žádost o specifikaci. Další den požádal o totéž ještě dopisem šéf Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr. Požadované podklady však z ministerstva dorazily až 27. února.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví, Seznam Zprávy

Pasáž ze zprávy Ministerstva zdravotnictví s informací o chystané zakázce na nákup 200 tisíc respirátorů FFP3.

Proč trvalo dodání specifikace zakázky 20 dnů? Ministr Vojtěch to zdůvodnil tím, že si správa rezerv dala náročnou podmínku: aby ministerstvo zajistilo u svých nemocnic, že si zásoby dodaných respirátorů v budoucnu obnoví ve vlastní režii.

„Na základě tohoto požadavku jsme zjišťovali u našich nemocnic, jestli budou schopny toto množství respirátorů spotřebovat. Obeslání nemocnic a hledání cesty, jak vyhovět SSHR, vyžadovalo určitý čas,“ vysvětloval Vojtěch pro Seznam Zprávy. Dodal, že ministerstvo současně hledalo i další cesty pro zajištění respirátorů.

Předseda SSHR Pavel Švagr potvrdil, že správa rezerv o obměnu respirátorů v nemocnicích skutečně požádala. „Obměnu pořizovaných rezerv lze řešit různým způsobem. V tomto případě nám přišlo racionální, aby se obměna realizovala cestou zdravotnických zařízení, a proto jsme chtěli znát názor ministerstva,“ uvedl Švagr. Na požadavku podle něj nebylo nic mimořádného, protože SSHR se na řešení obměny materiálu vždy ptá.

Po dodání specifikace 27. února se zakázka konečně pohnula. Kvůli urychlení SSHR nevypsala veřejnou soutěž, ale postupovala v tzv. jednacím řízení bez uveřejnění. Díky tomu mohla napřímo oslovit asi dvacítku firem, které předtím vytipovala i s pomocí ministerstva.

Hned následující den však premiér Andrej Babiš prohlásil, že ochranné pomůcky by mělo centrálně nakupovat právě Ministerstvo zdravotnictví. Posléze o tom skutečně rozhodla Bezpečnostní rada státu. Správa rezerv proto zakázku 6. března zrušila.

Jak by dodávka 200 tisíc respirátorů pomohla tuzemským zdravotníkům, kdyby se nákup neprotáhl a nezrušil, ale naopak se zdárně a rychle dokončil? Na to se z dnešního pohledu nedá detailně odpovědět. Faktem je, že v první polovině března byla po rouškách a respirátorech obrovská sháňka. Naléhavě je potřebovali hlavně zdravotníci, kteří přicházeli nebo mohli přijít do styku s nakaženými.

Připomeňme také, že podle agentury ČTK hlásily české lékárny enormní zájem o roušky, respirátory a další pomůcky už na konci ledna, kdy úřady v čínském Wu-chanu nařídily tvrdá omezující opatření kvůli rychlému šíření koronaviru. Během února pak cena respirátorů rychle vzrostla. Zatímco na začátku měsíce se daly pořídit například za 80 korun za kus, v závěru měsíce žádaly někteří prodávající i desetinásobek nebo více.

Na konci února už také bylo jasné, že hlavně zdravotnická zařízení ve správě krajů nemají ochranných pomůcek dostatek. Vyplynulo to mimo jiné ze zmiňované zprávy, kterou předkládal Vojtěch na Bezpečnostní radě státu 2. března. V rychlé anketě, již předtím provedlo Ministerstvo zdravotnictví, přiznalo nedostatek nebo nedostupnost ochranných pomůcek 11 ze 14 krajů.

Reklama

Související témata:

Doporučované