Hlavní obsah

Ministr, po kterém zůstala řada otazníků. Problémy Vojtěchova návratu

Foto: ČTK

Na Ministerstvo zdravotnictví se Babišův oblíbenec vrací v době, kdy ještě divoké nákupy v Číně nejsou zapomenuty.

Reklama

Adam Vojtěch se vrací, průšvihy jeho éry stále žijí. Ministerstvo zdravotnictví zažije comeback politika, po jehož éře zůstala řada podezřelých a netransparentních obchodů nebo nevýhodně uzavřených smluv.

Článek

Koncem března zveřejnil Nejvyšší kontrolní úřad zprávu, jak Babišova vláda zareagovala na pandemii covid-19. Závěry byly zdrcující. Nejhůř z nich vyšlo Ministerstvo zdravotnictví pod vedením Adama Vojtěcha.

Kontroloři konstatovali, že jeho resort přípravu na pandemii nejprve podcenil, poté zareagoval pozdě na nedostatek ochranných pomůcek a pro jejich následné spěšné nákupy je podle kontrolorů charakteristický totální chaos, nekompetence, netransparentnost a také to, že řada z nich byla i mnohonásobně předražená.

Navíc Vojtěchův resort podle NKÚ neudělal žádný průzkum trhu, hodnocení nabídek a ani nevydal jediný interní předpis, který by stanovil pro nákupy pravidla.

Nyní se Adam Vojtěch, jehož podpis, anebo podpis jeho blízkých spolupracovníků, figuruje na nevýhodně uzavřených smlouvách, vrací.

Na místo činu.

V době velkých nákupů ochranných pomůcek kritizoval Nejvyšší kontrolní úřad zejména ustanovení dvou nákupčích týmů (pod Ministerstvem zdravotnictví a pod Ministerstvem vnitra), které spolu nespolupracovaly a nesdílely například informace o cenách zboží. Výsledkem podle kontrolorů bylo, že stát platil za stejné produkty výrazně rozdílné ceny a v rozdílné kvalitě.

Ministerstvo zdravotnictví pod vedením Adama Vojtěcha přitom nenakupovalo na rozdíl od vnitra vedeného Janem Hamáčkem ochranné pomůcky od čínských výrobců, ale od českých zprostředkovatelů. Přičemž v řadě případů se tito prostředníci skrývali za firmami bez historie, byly to prázdné schránky v justičním rejstříku.

Seznam Zprávy na řadu těchto netransparentních obchodů během roku upozornily. Ve chvíli, kdy se muž nesoucí za ně odpovědnost vrací, je dobré si je připomenout.

Příkladem firmy bez historie a jakýchkoli zkušeností v byznysu se zdravotnickými pomůckami je neznámá lanškrounská společnost La Factory, která za Vojtěchovy éry byla přesto jedním z největších dodavatelů respirátorů pro resort zdravotnictví.

Získala zakázky v objemu až miliardy korun. Redakce už před rokem upozornila, že minimálně část respirátorů dodala resortu ministra Vojtěcha dvakrát dráž, než ve stejnou dobu nakupovalo přímo od výrobce v Číně Ministerstvo vnitra. Zboží navíc zmíněná lanškrounská firma nakupovala přes dalšího zprostředkovatele v Hongkongu.

A další případ, který Seznam Zprávy popisovaly: jednu z prvních zakázek na dovoz 400 tisíc kusů respirátorů získala záhy po vyhlášení prvního nouzového stavu další neznámá firma Supervize Hologramy.

Vojtěchův resort tu nechal vydělat jednatele, tehdy třiadvacetiletého bývalého boxera Jaroslava Kalinu, který do té doby také žádné zkušenosti s nákupem a prodejem ochranných pomůcek v Číně neměl. Krom toho, že nedodržel podmínky smlouvy a zboží dodal pozdě, redakce došla k závažnému zjištění.

Podle přepravní dokumentace pořídil jednatel Kalina respirátory v Číně za zhruba 38 korun za kus, Vojtěchovo ministerstvo je však od jeho firmy nakoupilo za 150 korun za kus. Brněnský podnikatel poté firmu přepsal na nedohledatelného muže z Ukrajiny a teď se od firmy i nového majitele distancuje.

Pochybnosti o tom, jak si jako ministr počínal, anebo co způsobili jeho spolupracovníci, se Adam Vojtěch brání tím, že doba byla dramatická a že jeho cílem bylo zajistit co nejvíc ochranných prostředků pro zdravotníky v co nejkratší době.

„Pokud došlo k nějakým chybám, tak možná procesním, protože Ministerstvo zdravotnictví nemělo absolutně žádnou zkušenost s nákupem čehokoliv v takových objemech a nemělo prostor se na tuto roli připravit,“ napsal v jednom z uvedených případů Seznam Zprávám.

Nešlo však jenom o předražené ochranné pomůcky, které Vojtěch a jeho tým nakupovali.

Seznam Zprávy před časem popsaly také případ, jak nevýhodně pro stát byly ochranné pomůcky z Číny dopravovány. Že stát kvůli nevýhodně formulovaným smlouvám přišel o desítky milionů korun.

Bývalý ministr Adam Vojtěch a jeho podřízení z „nákupního týmu“ totiž podepsali smlouvy na tzv. letecký most se společností EGT Express, jejíž majitel Jaroslav Spáčil mimochodem v minulých letech daroval hnutí ANO přes milion korun.

Ve smlouvě však představitelé ministerstva nechali odstavec, který umožňoval firmě EGT Express v letadle zaplaceném zcela ministerstvem bezplatně využít volný prostor. Olomoucký podnikatel Jaroslav Spáčil tak k nákladu ministerstva nechal naložit zboží pro soukromé firmy – a od nich pak dopravu zvlášť zkasíroval, přestože let už měl – od Vojtěcha – zaplacen. Z „dvakrát“ fakturované dopravy si tak sponzor hnutí ANO mohl přijít odhadem na desítky milionů a zároveň o ně připravil stát.

Některé podezřelé obchody během loňské pandemie ještě stále prověřuje policie. Například bývalého člena nákupčího týmu Ministerstva zdravotnictví Marka Broscheho policisté prověřují kvůli podezření ze spáchání trestného činu podvodu.

Reklama

Doporučované