Hlavní obsah

Respirátory zatím ze škol nezmizí. Na tábory bude nutný test

Foto: David Neff

Odkrytá ústa budou mít žáci nejdříve za dva týdny od návratu studentů do škol v pondělí 24. května.

Reklama

V létě by mohla platit povinnost nosit roušku či respirátor už jen v zařízeních sociálních služeb nebo v hromadné dopravě, plánuje vláda.

Článek

Vláda zatím neschválila odložení respirátorů a roušek ve školách. Informovala o tom po mimořádném jednání vlády hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Konec respirátorů avizoval premiér Andrej Babiš, podle Svrčinové je ale třeba nejdřív vyhodnotit chystaný návrat studentů do škol od pondělí 24. května, rozhodnutí by tedy mělo zaznít po uplynutí následujících dvou týdnů.

„Odložení roušek bude na pořadu dne v nejbližší době, ale určitě to nebylo pořadem jednání dnešní vlády. My máme ještě velký balík rozvolnění ve školách od pondělka schválený od minulého týdne, kdy se nám vrací do škol děti na střední a vysoké školy. Musíme ještě vyčkat, co bude s epidemickou situací. Poté to může být přehodnoceno,“ řekla hlavní hygienička.

V létě by mohla skončit povinnost nosit roušku či respirátor na ulici. Naopak v zařízeních sociálních služeb nebo v MHD zřejmě povinnost zůstane.

„Zvažujeme i používání roušek v letním období, kdy je to hodně nepříjemné. Kde to zůstane zachováno, bude pro návštěvy zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb. Ještě zvažujeme rozsah, jak budou zachovány v MHD nebo obchodní síti. Je to otázka několika týdnů, kdy to budeme rozhodovat,“ dodala Svrčinová.

Rozvolňování by se podle ní nemělo řídit jen současným rychlým poklesem počtu nových případů. Hlavní hygienička totiž očekává, že ani v létě neklesnou čísla k nule.

„Počítáme, že do konce prázdnin se budeme pohybovat kolem 25 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Nemůžeme rozvolňovat rychle, poslední skupiny dětí jdou do škol teprve v pondělí. Musíme si vzít čas na vyhodnocení toho, co nám to udělalo s populací,“ uvedla Svrčinová.

Tábory jen za splnění podmínek

Pro letní tábory budou podle Svrčinové platit stejná pravidla pro nošení ochranných prostředků jako před rokem.

Děti ale navíc budou potřebovat testy nebo doklad o prodělané nemoci covid-19. U dětí starších 16 let by pak od června měla být v nabídce i vakcína.

Reklama

Související témata:

Doporučované