Hlavní obsah

Restart turismu. Města se mění v rekreační zóny, centra budou plná hospod

Foto: Bar, který neexistuje

Brno, které teď masivně sází na oživení gastronomie, je pověstné mnoha vyhlášenými podniky. K těm nejznámějším patří Bar, který neexistuje.

Reklama

Města závislá na cestovním ruchu přehodnocují postoj k podobě svých historických center. Ve jménu oživení turismu sahají například k zásadnímu rozšiřování prostoru pro hospody. Obecně mají více místa získat pěší, na úkor aut.

Článek

Brno gastronomické

Foto: Výčep Na stojáka

K svého druhu turistickým atrakcím patří například Výčep Na stojáka na Jakubském náměstí.

Jihomoravská metropole sází na gastronomii. Proto vyrazila proti obecnému trendu vyhánění pijáků alkoholu z veřejných míst. Naopak, zmírněním alkoholových zákazů chce rekreantům zpříjemnit pobyt a gastro podnikům pomoci k ziskům.

„Jít si v létě sednout do parku na čerstvý vzduch s přáteli a plechovkou dobře vychlazeného piva je v civilizovaném světě naprosto normální a přirozené. Brněnská protialkoholní vyhláška to však již deset let zakazuje. Navrhl jsem proto změnu, která ze zákazu vyjímá parky a lesoparky. Zákaz by platil dál jen v blízkosti dětských hřišť a pískovišť,“ řekl náměstek primátorky Tomáš Koláčný.

Vedle parků by se mohlo veřejně popíjet i na dalších místech – na Jakubském a Dominikánském náměstí, na Zelném trhu a v části ulice Františkánská, nazývané Římské náměstí.

Navíc část veřejných prostor se změní na hospodské zahrádky. „Místa se budou řídit stejnými pravidly jako provoz zahrádek, jejich vyřízení ale bude administrativně jednodušší. Navíc tam, kde byly odpuštěny poplatky, to bude pro provozovatele ekonomicky velmi výhodné,“ doplnila primátorka Markéta Vaňková.

V centru mají vzniknout i zcela nové relaxační a gastro zóny na Dominikánském náměstí a Zelném trhu. Atrakcí má být i plánovaný projekt Gastro židle pro Brno – na veřejných prostranstvích poblíž kaváren a restaurací bude rozmístěno 120 židlí a 30 stolků, které budou sloužit ke krátkému posezení a oddechu.

Praha pro chodce

Foto: Prague City Tourism.

O víkendu se na Smetanově nábřeží s výhledem na Pražský hrad rozšíří prostor pro gastronomii.

Podobnou cestou jde i Praha, město, jež generuje třetinu všech tuzemských příjmů z cestovního ruchu. Magistrát předběžně počítá s tím, že výpadek v cestovním ruchu se bude v hlavním městě pohybovat okolo 100 miliard korun. Město proto spouští řadu záchranných akcí.

Přilákat turisty má například Smetanovo nábřeží, přesněji řečeno, jeho částečné uzavření pro dopravu, k němuž dojde v sobotu 23. května. Místo automobilů tady budou hospodské zahrádky, dojít má rovněž na kulturní a společenské akce. To vše s jedinečným výhledem na Pražský hrad.

„Koronakrize je stejně jako jakákoli jiná krize příležitostí zamyslet se, co dělat jinak, než se věci zase vrátí do zajetých kolejí. Stejně jako mnoho moderních metropolí na západ od Prahy využijeme úbytek provozu, abychom centrum města udělali přívětivější pro Pražany, naše spoluobčany z jiných měst, kteří do Prahy v létě přijedou na výlet, a především pro chodce obecně. Chci, aby novým standardem bylo víc prostoru pro lidi,“ řekl náměstek primátora Adam Scheinherr.

Drobnější aktivitou je oživení areálu Výstaviště o pikniková místa a veřejné grily. „Očekáváme, že v Praze letos přivítáme řadu tuzemských turistů, kteří budou vyhledávat i jiná místa než Karlův most a orloj,“ podotknul k projektu Pavel Vyhnánek, pražský náměstek pro finance a rozpočet.

Zásadnějším tahákem má být „rozdávání peněz“ rekreantům. Za každou noc pobytu dostane turista poukázku se dvěma body v celkové hodnotě čtyř set korun, díky které získá zvýhodněné nebo bezplatné vstupy do městských galerií, hvězdáren, planetária nebo třeba do zoo.

„Chceme návštěvu Prahy zatraktivnit na maximum. Příjmy od zahraničních návštěvníků jsou pro letošek ztracené, program ale může být alespoň částečnou náplastí pro služby a také příležitost, jak ukázat naši krásnou Prahu více turistům z Česka,“ řekl ředitel Prague City Tourism Petr Slepička.

Karlovy Vary a bezplatný wellness

Foto: město Karlovy Vary

Po téměř fatálním dopadu pandemické krize potřebují Karlovy Vary podle radních co nejrychlejší restart.

Stejný nástroj k lákání turistů spouštějí i lázeňské Karlovy Vary. Slevových voucherů bude několik druhů a jejich hodnota se odvíjí od počtu nocí, které host v Karlových Varech stráví. K dispozici jsou tři varianty slevy: 1000 korun na pobyt se snídaní s minimální délkou pobytu 3 noci. 2500 korun na wellness a relax pobyt o délce alespoň 4 noci a 5000 korun na lázeňský týdenní (7 nocí) a delší pobyt.

„Lázeňství a cestovní ruch jsou podstatou Karlových Varů. Tyto obory a na ně navazující služby mají enormní vliv na ekonomiku města, dávají práci tisícům obyvatel a ze dne na den se ocitly v bezprecedentní situaci. Po téměř fatálním dopadu pandemické krize potřebují co nejrychlejší restart a my jim s ním chceme pomoci tím, že do města přivedeme klienty,“ vysvětlila primátorka Andrea Pfeffer Ferklová. „Vzhledem k tomu, jak bude s největší pravděpodobností letošní turistické léto v republice vypadat, máme také jedinečnou příležitost ukázat Karlovy Vary v tom nejlepším světle, zbavit je všelijakých nálepek a představit je jako atraktivní a bezpečnou destinaci vhodnou pro atraktivní aktivní i odpočinkovou letní dovolenou,“ dodala. Město na projekt vyčlenilo 50 milionů. Vouchery začnou Karlovy Vary vydávat 25. května.

Karlovy Vary chtějí také maximálně oživit veřejná prostranství. Do programu se zapojí řada místních spolků, agentur a umělců v čele s Karlovarským symfonickým orchestrem. „Vymýšlíme program, který propojí místní kulturní scénu s gastronomií. A připravujeme také program pro děti turistů, kteří budou mít chuť vyčlenit si nějaký čas sami pro sebe,“ podotkla.

Severní Morava – atrakce zdarma

Foto: Dolní Vítkovice

Jednou z hlavních atrakcí Ostravska jsou Dolní Vítkovice.

Moravskoslezský kraj uvažuje o tom, že by pomohl oživit turistický ruch v regionu speciálním programem, díky němuž by zdarma umožnil turistům přístup na atraktivní místa. „Připravujeme projekt pro podporu cestovního ruchu. Idea je taková, že bychom nabídli zájemcům přístup k atraktivitám v našem kraji zdarma. To proto, aby sem přijeli. Samozřejmě předpokládáme, že utratí své peníze v restauracích, hotelích a penzionech,“ uvedl hejtman Ivo Vondrák.

Podle něj se projekt nyní připravuje a formu podpory budou muset schválit krajští zastupitelé, kteří by se tím měli zabývat na červnovém zasedání. „Předpokládáme, že by každá významná atraktivita otevřela vstup zdarma. Chceme evidovat ty návštěvníky a pak uhradit vstupné,“ doplnil Vondrák. Kraj očekává, že by náklady na celý projekt mohly být okolo 60 až 80 milionů korun. „Cílem je nastartovat cestovní ruch, který během března a dubna doznal velkého propadu,“ doplnil Vondrák.

Moravskoslezský kraj plánuje i marketingovou kampaň Máme světový kraj, která má ukázat, že i v regionu jsou místa konkurující světovým atrakcím. Kraj chce také prodloužit hlavní turistickou sezónu o září a říjen.

Jihočeský kraj přispěje rodinám na dovolenou

Foto: zámek Hluboká nad Vltavou

Populárním cílem rekreantů je v jižních Čechách zámek Hluboká nad Vltavou.

Jihočeský kraj přispěje rodinám na vícedenní rekreaci v regionu částkou na pobyt až 300 korun na osobu a noc. Chce tím po omezeních způsobených koronavirem podpořit turistický ruch na jihu Čech. Kraj na to uvolní 30 milionů korun. Může tak přispět minimálně na 100 000 pobytových nocí.

„Cestovní ruch je jedním z velmi důležitých segmentů hospodaření Jihočeského kraje. Navíc je to významný zaměstnavatel, protože v něm pracuje zhruba 17 000 lidí. Přemýšleli jsme, jak podpořit cestovní ruch zvlášť v této situaci. Vidíme jako cestu vyzvat lidi k tomu, aby přijeli do jižních Čech,“ řekla hejtmanka Ivana Stráská.

Podpora se týká minimálně tříčlenných rodin. Zájemci však musí v ubytovacích zařízeních strávit pět až sedm nocí. Kraj uhradí třetinu ceny za osobu na noc, ale maximálně to bude 300 korun. Zájemcům na dotované pobyty poskytne vouchery.

Loni turisté v ubytovacích zařízeních na jihu Čech strávili ve druhém pololetí 2,85 milionu nocí. Podle odhadů ve stejném období za letošek poklesne počet nocí o přibližně milion. Z velké části to způsobí fakt, že bude omezeno cestování ze zahraničí.

Jihočeský kraj chce rovněž motivovat turisty k návštěvám kulturních zařízení, která zřizuje. Jde například o Alšovu galerii, zoologickou zahradu v Hluboké nad Vltavou, divadlo Oskara Nedbala v Táboře a řadu muzeí. Kraj proto bude návštěvníkům poskytovat slevy na vstupné do těchto institucí, celkem na ně uvolní 9,5 milionu korun.

Český Krumlov bude tavernou

Foto: zámek Český krumlov

Radnice s podnikateli připravuje programy na léto, cílené na Čechy, Slováky, Němce a Rakušany. Restaurace by měly změnit ceny, někde i vylepšit servis.

Město Český Krumlov odhaduje letošní ztrátu z příjmů z turistického ruchu v souvislosti s koronavirem na 50 milionů korun. Podnikatelům odložilo platby nájmů a odpustilo poplatky za předzahrádky. V létě chce lákat české, německé i rakouské turisty na kulturní akce. Koncerty budou na třech pódiích, město nabídne i Ozvěny Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary či gastronomii. Na letní akce dá radnice z rozpočtu tři až pět milionů korun.

Do Českého Krumlova za normálního stavu míří ročně dva miliony turistů. Kvůli pandemii tam teď nejezdí téměř žádní, město zrušilo i řadu akcí včetně Slavností pětilisté růže, jež navštěvuje kolem 23 000 lidí. Jihočeské divadlo navíc zrušilo sezonu před otáčivým hledištěm, kam v roce 2019 přijelo skoro 60 000 diváků.

V březnu odsunula radnice platby nájemného podnikatelům do 15. listopadu. „Ještě nemáme vyjasněno, do jaké míry se k nám vláda postaví z hlediska rozpočtového určení daní, to je pro nás klíčové,“ řekl místostarosta Martin Hák. Město odpustilo i poplatky za předzahrádky, zatím do konce srpna, lhůtu by mohlo i prodloužit.

Českokrumlovský rozvojový fond, dceřiná společnost města, snížil v květnu parkovací poplatky o polovinu. „Chceme podpořit zejména výletníky, kteří přijedou na otočku, na oběd, na kafe, na procházku,“ řekl Hák. Na jednom ze dvou placených stání pro zájezdové autobusy, pod bazénem, budou nově parkovat karavany. Město zaznamenalo velkou poptávku po parkování obytných vozů, dalším místem by mohlo být parkoviště P4 u zámecké zahrady. Z bus stopů bude výpadek v příjmech v desítkách milionů korun.

Radnice s podnikateli připravuje programy na léto, cílené na Čechy, Slováky, Němce a Rakušany. Restaurace by měly změnit ceny, někde i vylepšit servis. „Město bude velkou tavernou,“ řekl Hák.

Ve městě budou přes léto tři pódia. Jihočeská filharmonie odehraje koncerty s Danem Bártou, Nezmary, Ondřejem Rumlem nebo Ivou Bittovou, s níž dnes ve městě natáčela klip. Přijet by mohli i Matěj Ruppert, Václav Hudeček nebo Wohnout.

„Chceme atmosféru, že se pořád někde hraje. Kdykoli návštěvník přijede, měl by mít nabídku. Hudbu, loutky, žonglování, budeme bavit lidi,“ řekl Hák. V kině chystá radnice ozvěny karlovarského filmového festivalu, ze sportovních aktivit plavání v řece, volejbal i vycházkové okruhy.

Reklama

Doporučované