Hlavní obsah

Restaurace otevírají i přes zákaz. Mnohem víc než na jaře

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Za porušení vládních opatření hrozí vysoká pokuta, přesto Praha řeší desítky případů otevřených podniků. Restaurace Šeberák nebo utajená party v centru Prahy jsou jen špičkou ledovce.

Článek

V Česku v posledních dnech rezonují příběhy lidí, kteří se rozhodli porušit nebo obejít vládní opatření proti šíření koronaviru. Mediální pozornost si uzmula restaurace Šeberák v pražských Kunraticích a tajná party pro více než sto lidí v centru hlavního města.

Případů, kdy lidé v době přísného zákazu vyrazili na pivo, je ale ve skutečnosti mnohem víc. A spolu s porušením zákazu se množí i probíhající správní řízení.

Média informovala o restauraci Šeberák, kterou majitel Jakub Olbert ve čtvrtek a pátek otevřel na protest proti podle něj zmatečným opatřením vlády. Podle mluvčího policie Jana Rybanského udělila policie na místě pokutu osmi lidem ve výši 500 korun, dohromady tak za 4000 korun. Majitel restaurace však tvrdí, že uvnitř podniku nikdo pokutu nedostal.

„Vevnitř v restauraci bylo s námi pět lidí, u nichž policie zjistila, že nejsou úplně naši zaměstnanci. Ti mi tvrdí, že nikdo z nich žádnou pokutu nedostal. A zbytek lidí byli jen naši zaměstnanci a jeden náš kamarád a my jsme také žádnou pokutu rozhodně nedostali. Já si nejsem jistý, jestli to ještě nebyl někdo venku, protože venku byla hromada lidí. Za ty já ručit nemohu, ale lidé, co byli uvnitř, rozhodně ne,“ řekl v pondělí Olbert Seznam Zprávám.

Policie tvrdí, že rozdala osm pokut. „Podle mých informací, pokud vím, tak tam ve čtvrtek bylo osm příkazů na místě, tedy pokuty ve výši 500 korun. Bylo zkontrolováno celkem 13 osob, z toho osm dostalo příkaz na místě a zbytek byl oznámen příslušnému orgánu k dořešení,“ sdělil Rybanský Seznam Zprávám.

„Jestli by to tak bylo, tak by přece v tom nočním klubu v Praze museli rozdat 115 pokut. To je trošku zavádějící od nich,“ doplnil ještě svou reakci Olbert s odkazem na další mediálně sledovanou víkendovou událost – taneční party v Anenské ulici.

Na této akci v sobotu večer ale policie pokuty nerozdávala. Redakci to řekl policejní mluvčí Jan Daněk. Stejně jako v případu restaurace Šeberák policie situaci zdokumentovala a podklady předala správnímu orgánu, kterým je pražský magistrát. Ten nyní vyhodnotí, zda opravdu došlo k přestupku.

„Od počátku jsme v kontaktu s policií. Případy se budeme zabývat, jakmile nám je policie předá. Následně zahájíme správní řízení,“ napsal ČTK mluvčí magistrátu Vít Hofman. Doplnil, že fyzickým osobám hrozí pokuta od 20 000 do dvou milionů korun, právnickým osobám až tři miliony korun.

„V případě restaurace Šeberák, kde docházelo k vědomému ohýbání zákona, může být situace složitější a může se tím zabývat více orgánů. V případě otevřeného baru je možné, že například hygiena bude ještě řešit nenošení roušek,“ dodal mluvčí.

„Nemám k tomu žádný komentář“

Majitel restaurace Šeberák se k občanské neposlušnosti hrdě přihlásil, v případě sobotní utajené party to ale Praha možná bude mít těžší.

Před sobotním zátahem v Anenské ulici a následně i po zveřejnění článku o této akci se redakci Seznam Zpráv ozvali čtenáři s popisem toho, jak organizace večírků vypadala.

Pozvánky přicházely ze soukromého instagramového profilu, který postupně měnil název. Nejdříve znělo jeho jméno „midnightprague“, na sobotní party zval jako „passwordprague“ a po sobotě se měl změnit na „losangelsfly.“

Foto: Seznam Zprávy

Instagramový profil ‚midnightprague‘ zve na jeden z tajných večírků, vždy s podporou profilu ‚MAD Prague.‘

Kdo tento účet spravuje, není zcela jasné. Podle informací od čtenářů je to agentura MAD (Make A Difference) Prague. Tato organizace dlouhodobě pořádá večírky pro studenty výměnného programu Erasmus a další zahraniční návštěvníky hlavního města. Pozvánky na tajné večírky měly vždy na sociálních sítích podporu profilu MAD Prague.

Agentura udává jako své sídlo sdílené kanceláře na Václavském náměstí, odkud ale před několika měsíci odešla. V rejstříku firem není registrovaná žádná společnost s tímto názvem. Redakci se podařilo zkontaktovat Portugalce žijícího v Praze, který večírky pro cizince pod značkou MAD Prague v minulosti organizoval.

„Nemám k tomu žádný komentář,“ řekl k sobotní akci v Anenské ulici. Dodal, že s organizací večírků teď musí počkat do jara, nebo zkrátka dokud budou platit vládní opatření.

Čtyřikrát víc než na jaře

Od října do 18. listopadu obdržel pražský magistrát zhruba 190 oznámení o porušení vládních opatření proti šíření covidu-19, z toho 42 se týkalo restaurací, uvedla ČTK. Žádné ze správních řízení, která k tomu úřad zahájil, zatím nebylo ukončeno. V jarní vlně epidemie magistrát řešil asi 500 oznámení, provozoven se ale týkalo asi jen deset.

Podle mluvčího zatím nebyla ukončena některá ze stovek řízení z jarní vlny opatření, kdy byl rovněž zakázán provoz obchodů a restaurací. U těch, která ukončena byla, podle něj úřad v některých případech sáhl pouze k napomenutí, jindy ukládal pokuty.

Podle nedělního rozhodnutí vlády budou smět restaurace od čtvrtka otevřít. V provozu budou moci být od 06:00 do 22:00. Obsluhovat bude možné jen usazené hosty, u jednoho stolu budou moci sedět nejvýše čtyři lidé. Podniky budou smět naplnit kapacitu na 50 procent.

Reklama

Doporučované